„Wembymania” a cuprins Franța

18

În această iarnă, cel mai tare bilet din Paris nu este pentru operă sau pentru o prezentare de modă – este pentru meciurile de baschet care se joacă pe un stadion de 2.800 de locuri din suburbia lipsită de farmec Levallois-Perret.

Pentru puțin timp mai mult, este aici că fenomenul Victor Wembanyama, în vârstă de 19 ani, care are 7 ft 3 in înălțime și 8 ft anvergura aripilor, joacă în prima ligă a Franței înainte de un transfer așteptat pe scena mult mai mare a Asociației Naționale de Baschet a Americii. Experții prevăd că va fi alegerea primei runde la draft în această vară, așa că hype-ul a atins un nivel maxim pe ambele maluri ale Atlanticului.

„Wembymania”, așa cum o numesc jurnaliștii sportivi din SUA, a explodat în octombrie, când NBA și-a invitat echipa, Boulogne-Levallois Metropolitans 92, la Las Vegas pentru a juca meciuri de expoziție împotriva unei echipe din ligă minoră. Specialiștii în marketing de la NBA au transformat jocul într-o încercare televizată pentru a compara Wembanyama cu un alt prospect de top NBA, jucătorul american de 19 ani Scoot Henderson.

Perechea nu a dezamăgit. Wembanyama a marcat 37 de puncte – inclusiv un trei puncte de până acum, arăta doar o prostie. Henderson, mai scurt și mai exploziv, a câștigat 28 de puncte.

Victor Wembanyama cu prospectul american NBA, Scoot Henderson, în vârstă de 19 ani, după meciul de expoziție din Las Vegas din octombrie © 2022 Getty Images

Ulterior, starul lui Lakers, LeBron James a spus Wembanyama a fost un „talent generațional” al cărui fizic și aptitudini l-au făcut un „extraterestru” pe planeta baschet. Steph Curry, un alt jucător de top, a observat că tânărul talent arăta de parcă l-ar fi creat cineva pentru echipa lor fantastică din jocurile video NBA: „Cheat code type vibrations, man.”

Binecuvântarea de la marii americani a făcut ca Wembymania să se dezvolte în Franța, potrivit Alain Weisz, director de operațiuni sportive al Mets 92 și fost antrenor național. „Performanța lui Victor acolo a fost big bang”, spune el.

Biletele pentru meciurile Mets 92 se epuizează acum în câteva minute, atât în ​​Paris, cât și în orașe mai mici precum Le Mans și Nancy. Între timp, furnizorul de tricouri Wembanyama nu poate ține pasul. „Am comandat aproximativ 800 înainte de sezon crezând că este suficient, dar am vândut deja aproximativ 6.000 și probabil că am putea vinde 25.000 în acest an dacă le-am avea”, spune Weisz. Cererile pentru academia de antrenament a echipei au crescut de zece ori – 600 de tineri concurează acum pentru o duzină de locuri.

Wembymania a fost un avantaj pentru afacerea modestă a baschetului profesionist francez, care realizează mai puțin de o zecime din veniturile de 1,6 miliarde de euro obținute de fotbal, cel mai profitabil sport al țării.

Scara mică a baschetului profesionist din Franța contrastează cu rădăcinile adânci ale sportului – primul meci din Europa a fost jucat la Paris în 1893 – și cu popularitatea sa în toată țara, în toate clasele.

Dar „Wembymania” de astăzi este, de asemenea, nuanțată de anticiparea pierderii. Fiecare joc, fiecare pasă și fiecare lovitură a căpătat o importanță importantă înainte de plecarea așteptată a jucătorului în SUA.

Când Mets 92 a jucat împotriva lui Dijon în februarie, Wembanyama a avut un început lent, întorcându-se încet pe teren și ratând lovituri ușoare. Mulțimea l-a îndemnat să continue. „Trebuia să-l văd înainte să meargă la NBA”, spune Frank Germond, un fan de multă vreme la baschet.

Nu este prima dată când Franța se chinuie din cauza pierderii vedetelor sale sportive. Însuși președintele Emmanuel Macron a făcut lobby pe jucătorul de fotbal Kylian Mbappé anul trecut să nu se transfere de la Paris la Madrid. Însă, de când un tânăr gardian pe nume Tony Parker a ajuns în NBA în 2001, a fost norma ca cei mai buni jucători francezi de baschet să se îndrepte spre America.

Cercetașii americani văd Franța ca un incubator de talente din cauza academiilor sale de antrenament susținute de stat și a culturii diverse de baschet, spune Lindsay Sarah Krasnoff, autoarea cărții Basketball Empire: France and the Making of a Global NBA și WNBA. „Franța a devenit un teren de reproducere a baschetului și a trimis anul trecut cei trei jucători în NBA după Australia și Canada”, spune ea.

În curând, Wembanyama li se va alătura. În meciul cu Dijon, s-a trezit în al doilea sfert. A făcut câțiva pași înapoi pentru a-și pierde apărătorul. Un coechipier i-a lovit mingea. Într-o clipită, l-a scufundat – și apoi a atârnat de margine doar câteva secunde mai mult decât era necesar, în timp ce mulțimea aplauda.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online