Zborul MH370: Firmele de asigurare chineze au început să plătescă despăgubiri rudelor

Companiile de asigurare chineze au început să plătească despăgubiri familiilor celor 154 de pasageri de această naţionalitate care se aflau la bordul zborului MH370 dispărut în urmă cu trei săptămâni, deși rudele își menţin scepticismul privind ipoteza că avionul companiei Malaysia Airlines ‘s-a prăbușit’ în apele Oceanului Indian, informează vineri ziarul Las Provincias.

Potrivit agenţiei Xinhua, companiile au pus la punct operaţiunea de acordare a despăgubirilor imediat după ce premierul malaezian, Najib Raza, a informat luni că nu există supravieţuitori, ‘deși nu există încă probe concrete sau informaţii complete care să susţină această concluzie’.

China Life, cea mai mare companie de asigurare din ţară, a anunţat că are 32 de clienţi la bordul zborului MH370 și estimează că suma totală a despăgubirilor va fi de 9 milioane de yuani (1,46 milioane de dolari), din care a precizat că a plătit deja 7,17 milioane de yuani (1,2 milioane de dolari). „China Life este profund emoţionată de știri și garantează că despăgubirile și alte servicii compensatorii vor fi acordate integral’, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei.

La rândul său, compania China Pacific Insurance, cu sediul la Shanghai, a subliniat că a oferit o primă tranșă de compensaţii în valoare de 525.000 yuani (84.000 de dolari), fără să precizeze la câte familii. O altă companie, Sunshine Insurance, a declarat agenţiei Xinhua că a acordat deja 500.000 de yuani (80.000 de dolari) rudelor unei familii de trei membri ce călătoreau în avionul malaezian, iar New China Life Insurance estimează că totalul despăgubirilor sale se va cifra la un milion de yuani care va fi împărţit între rudele a nouă pasageri ai avionului.

Totuși unii avocaţi chinezi, precum Li Bin, de la compania Beijing Gaose, asigură că încă nu este potrivit să se vorbească de acordarea acestor sume, având în vedere că ‘nu există probe suficiente ca pasagerii să fie declaraţi morţi. Trupurile lor încă nu au fost găsite și nici avionul’, a comentat el ziarului South China Morning Post. ‘Guvernul malaezian a confirmat că avionul s-a prăbușit, nu însă și cel chinez’, a precizat el.

Între timp, în așteptarea obţinerii de date care să ateste că fragmentele văzute din satelit în Oceanul Indian aparţin într-adevăr avionului dispărut, rudele pasagerilor continuă reuniunile cu presa la hotelul Lido din Beijing, din 8 martie când a fost declarat dispărut avionul companiei Malaysia Airlines, care efectua ruta Kuala Lumpur-Beijing cu 239 de persoane la bord. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata