Ziua Internaţională a Carităţii

Ziua Internațională a Carității este marcată la 5 septembrie. Gestul nobil de a oferi sau a dona benevol lucruri și bunuri celor nevoiași sau de a petrece o parte din timpul nostru pentru a-i ajuta pe alții fără a cere recompense, gestul numit caritate, în zilele noastre, ne apropie unii de alții, ne ajută să trăim în armonie construind un viitor al păcii.

În mesajul său, secretarul general al ONU Ban Ki-moon, menționând că impulsul pentru acte de caritate există în fiecare ființă umană, transmite un apel către oamenii de pretutindeni să realizeze acte caritabile, cu scopul de a îmbunătăți viața noastră în fiecare zi.

Marcată pentru prima dată la nivel mondial în 2013, Ziua Internațională a Carității a reprezentat un moment important în istoria umanității, jucând un rol important în susținerea valorilor.

Actele de caritate, precum și voluntariatul, donațiile de timp, bani, bunuri sau alte gesturi de solidaritate asigură bunul mers al unei societăți, creionând o societate civilizată și modernă.

Caritatea poate atenua cele mai grave efecte ale crizelor umanitare, completează serviciile publice în sănătate, educație și de protecție a copilului, contribuind la dezvoltarea culturii, științei, sportului, protejarea patrimoniului cultural și natural. Acestea sunt printre cele mai relevante argumente aduse în susținerea marcării unei zile internaționale pentru gesturile frumoase pe care oamenii le fac.

În decembrie 2012, Adunarea Generală a ONU a desemnat, prin adoptarea Rezoluției 67/105, la inițiativa Ungariei, ca Ziua Internațională a Carității să fie celebrată în fiecare an la 5 septembrie, susținând faptul că actele caritabile pot contribui la promovarea dialogului, a solidarității și a înțelegerii reciproce între oamenii din diferite civilizații, culturi și religii. Totodată, sunt recunoscute eforturile caritabile depuse de numeroase organizațiile și persoanele.

Ziua de 5 septembrie coincide și cu trecerea la cele veșnice a Maicii Tereza de Calcuta, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979 „pentru activitatea întreprinsă în lupta de a depăși starea de sărăcie și suferință, care constituie, de asemenea, o amenințare la adresa păcii”.

Organisme ONU, precum Programul de voluntari ONU și UNICEF, oferă posibilități pentru oamenii din întreaga lume care doresc să se implice în acte de caritate. Adunarea Generală a cerut ca acțiunile caritabile să fie încurajate prin educație și activități de sensibilizare a opiniei publice.

Agențiile umanitare ale ONU se bazează pe donații de caritate din partea populației și a instituțiilor guvernamentale pentru a-și desfășura activitatea de salvare a vieții, în situații de dezastre naturale, conflicte armate și alte situații de urgență. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata