Ziua Internaţională a Stângacilor

La 13 august, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Internațională a Stângacilor, fiind considerată o oportunitate de a-i informa pe oameni asupra avantajelor și dezavantajelor faptului de a fi stângaci.

Lateralitatea manifestată la nivelul mâinilor, prin existența stângacilor și a dreptacilor, reprezintă unul dintre numeroasele și fascinantele aspecte ale diversității umane.

Sărbătoarea zilei cuprinde competiții sportive între dreptaci și stângaci, demonstrații ale abilităților sportive și artistice ale stângacilor, precum și evenimente unde dreptacii sunt îndemnați să încerce să folosească unelte și echipamente proiectate pentru mâna stângă, pentru a înțelege cum este să trăiești într-o lume proiectată pentru cealaltă mână.

Până în prezent nu s-a descoperit o explicație științifică definitivă pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte. Unele teorii susțin că este o problemă genetică, altele că ar fi determinată de factori externi și nu de genele moștenite de la părinți.

O estimare mai precisă a populației stângace a fost făcută în urmă cu câțiva ani: o cercetare realizată în 2008, bazată pe analiza a 144 de studii separate, sugerează că, la nivel global, aproximativ 10% dintre femei și 12% dintre bărbați ar fi stângaci. Se estimează, de asemenea, că numărul acestora este în continuă creștere, aproximativ 20-30% din copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani fiind stângaci.

Deși, multe dintre culturile lumii au depășit faza în care stângacii erau stigmatizați, fiind considerați aducători de nenoroc, blestemați ori răuvoitori, pentru stângaci, existența este încă dificilă într-o lume a dreptacilor. Astfel, robinetele, instrumentele muzicale, aparatura electro-casnică, mouse-ul calculatorului, totul pare construit pentru utilizarea lor exclusivă de către dreptaci.

Organizatorii acestei zile doresc să determine firmele producătoare de articole casnice să ia în considerare și nevoile stângacilor atunci când creează design-ul produselor.

Ziua Internațională a Stângacilor (Left Handers Day) a fost marcată prima dată, în 1976, la inițiativa organizației „Lefthanders International” (în prezent nu mai activează), cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la dificultățile și frustrările cu care stângacii se confruntă în viața de zi cu zi.

În 1990 s-a constituit Clubul Stângacilor (Left-Handers Club) cu scopul de a menține o legătură între stângacii din întreaga lume și de a face cunoscute nevoile și cerințele acestora.

În 1992, Clubul Stângacilor a lansat marcarea Zilei Internaționale a Stângacilor, ca un eveniment anual, pentru a crește gradul de conștientizare publică asupra avantajelor și dezavantajelor de a fi stângaci.

Preferința pentru utilizarea mâinii drepte sau a celei stângi este o manifestare a unui fenomen natural numit lateralitate — tendința ființelor vii înzestrate cu simetrie bilaterală (cum sunt toate vertebratele, prin urmare și omul) de a utiliza predominant o parte sau alta — stânga ori dreapta — a corpului. Deși manifestarea cea mai evidentă este preferința pentru o mână sau alta, tendința se manifestă și în alte aspecte, chiar și în utilizarea, pentru diferite sarcini, a uneia sau alteia dintre emisferele cerebrale.

În trecut stângacii erau priviți cu suspiciune, teamă și antipatie, devenind adesea victime ale discriminărilor și persecuțiilor. Existau o serie de superstiții în legătură cu stângacii: spiritele rele se furișează peste umărul stâng și tocmai de aceea se aruncă sare, vărsarea solniței înseamnă ghinion și acesta poate fi contracarat doar prin aruncarea unei cantități mici de sare peste umărul stâng; dacă te mănâncă palma dreaptă primești bani, dar dacă te mănâncă palma stângă, atunci dai bani; dacă ți se bate ochiul drept, te întâlnești cu un prieten, dacă ți se bate cel stâng, vezi un dușman; dacă pleci într-o călătorie cu piciorul stâng, vei avea ghinion, etc.

Azi, majoritatea oamenilor nu mai vede astfel lucrurile, iar opoziția dreptaci-stângaci este tot mai puțin un criteriu de discriminare și tot mai mult un fascinant obiect de studiu pentru neurologi, fiziologi, psihologi, sociologi, medici.

Abilitatea stângacilor de a folosi mâna stângă în locul celei drepte a stârnit controverse între cercetători. Ideea că stângacii ar fi, în general, mai inteligenți decât dreptacii este azi respinsă de majoritatea oamenilor de știință, iar marea creativitate a stângacilor comparativ cu dreptacii este și ea subiect de dispută, dar există încă specialiști care susțin că stângacii sunt persoane cu un potențial deosebit, care au în mai mare măsură decât dreptacii (statistic vorbind), anumite talente și înzestrări.

Printre cei mai cunoscuți stângaci se numără: Iulius Cezar, Cezar, Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Wolfgang Amadeus Mozart, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Martina Navratilova, Nicole Kidman, Demi Moore, Tom Cruise, Adam Brody, Bill Gates, Oprah Winfrey, prințul William al Marii Britanii, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Bill Clinton și Barack Obama. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata