Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor

În fiecare an, la data de 23 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor, la inițiativa UNESCO.

Tema pentru ediția din 2014 este ”Istorie și povestiri”.

Prin această zi UNESCO își propune să promoveze lectura, publicarea și protecția drepturilor asupra proprietății intelectuale prin intermediul drepturilor de autor.

UNESCO a desemnat orașul Port Harcourt, din Nigeria, „Capitala Mondială a Cărții 2014”, în semn de recunoaștere a calității programul său de promovare a lecturii, în special în rândul tinerilor și pentru eforturile deosebite depuse pentru a crește procentul de alfabetizare în rândul populație.

În această zi, în aproape toate țările lumii au loc omagii închinate cărții, autorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor și, implicit, cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și tot felul de alte manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura — o activitate intrată oarecum în dizgrație.

Această zi oferă oportunitatea de a reflecta împreună asupra celor mai eficiente modalități de a difuza cultura prin cuvântului scris și de a permite accesul tuturor persoanelor, bărbați, femei și copii, atât la programele de alfabetizare, cât și la cele pentru pregătirea profesională prin accesul la diverse publicații și instituții educaționale.

De asemenea, Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor ne cheamă la o reflectare asupra schimbărilor pe termen lung în lumea cărților. Cărțile digitale oferă noi posibilități de acces la cunoștințe, având costuri reduse și o accesare pe arii geografice mari. Cărțile tradiționale dispun, încă, de o tehnologie puternică. Toate formele de cărți aduc o contribuție valoroasă educației și propagării culturii și informațiilor. Această diversitate este bogăția noastră comună, făcând din cărți mai mult decât un obiect fizic: unelte ale schimbului de idei dincolo de limitele spațiului și timpului.

Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor comemorează moartea, în a același an (1616), a trei mari scriitori ai lumii: unul britanic, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, și Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naștere a mai multor oameni care au slujit penița, cum ar fi Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel Mejía Vallejo.

Consiliul general al UNESCO a hotărât decretarea, în 1995, a Zilei Mondiale a Cărții și a Dreptului de Autor, pentru a marca simbolic nașterea și moartea acestor scriitori și totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică.

Prima Zi Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc, la 23 aprilie, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sf. Gheorghe (Sfântul Jordi) și este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, fiind o sărbătoare a veseliei. După 1925, a devenit un obicei ca bărbaților să le fie oferită în schimbul unei flori — o carte. Obiceiul se păstrează și astăzi în Catalonia, unde aproximativ jumătate din vânzările anuale de cărți se realizează cu acest prilej.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata