Ziua Mondială a Oceanelor, celebrată pe şase continente

Ziua Mondială a Oceanelor, sărbătorită la 8 iunie în fiecare an, va fi celebrată în 2010 în peste 40 de ţări de pe şase continente, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Evenimentul anual are rolul de a reaminti importanţa pe care o are oceanul în dezvoltarea unei vieţi echilibrate.

În proiectul propus pentru acest an, tema principală este ‘Oceans of life’ (Oceanele vieţii).

Anul acesta, pe lista evenimentelor organizate la nivel mondial s-au înscris, până la ora actuală, circa 40 de ţări de pe şase continente.

Potrivit site-ului oficial dedicat Zilei Mondiale a Oceanelor, cea mai consistentă prezenţă o are continentul european, cu 12 ţări înscrise, printre care nu se regăseşte, însă, România.

Pe lista statelor participante prin diferite acţiuni la Ziua Mondială a Oceanelor, se regăsesc: Italia, Franţa, Anglia, Belgia, Germania, Olanda, Malta, Spania, Ţara Galilor şi Portugalia.

O statistică întocmită la nivel internaţional relevă faptul că 1,5 miliarde de locuitori ai planetei, adică aproape un sfert din total, n-au acces la apă potabilă, iar 2,6 miliarde, adică peste două cincimi, n-au acces la salubritate.

Totodată, apa dulce contaminată şi rezervele de apă ţinute în condiţii neigenice sunt cauza a 10 la sută din totalul îmbolnăvirilor din ţările sărace.

Specialiştii apreciază că volumul total al apei existente pe Pământ este de 1.400 milioane km pătraţi, dintre care doar 2,7 la sută reprezintă apă dulce.

În Antarctica, se găseşte 90 la sută din volumul total de gheaţă de pe glob, cantitatea fiind echivalentă cu debitul tuturor râurilor planetei pe o perioadă de 650 ani.

Data de 8 iunie, în care se marchează Ziua Mondială a Oceanelor, a fost declarată sărbătoare internaţională în anul 1992, la Summitul Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata