China pune accent pe listările din străinătate

114

Craig Coben este un fost bancher de investiții senior la Bank of America și în prezent director general la Seda Experts, o firmă de expertiză specializată în servicii financiare.

“Nu uita că eu sunt cel care te-a pus unde ești acum”, cântă Philip Oakey în hitul din 1981 al trupei Human League, Don’t You Want Me. “Și pot să te pun și eu la loc.”

Versurile mi-au venit în minte când am citit vinerea trecută despre noile reguli mult așteptate emise de Comisia de reglementare a securității din China. Acestea se referă la listarea în străinătate a companiilor constituite în afara Republicii Populare Chineze (RPC), dar ale căror operațiuni principale se desfășoară pe continent.

Prezentat ca “redeschizând calea de strângere de fonduri după o obstrucție de 20 de luni”, pachetul de măsuri reamintește în mod clar companiilor și băncilor cine este gardianul suprem. Anunțul CSRC oferă multiplelor organisme guvernamentale de supraveghere o mare libertate de acțiune pentru a decide ce companii pot avea acces pe piețele externe și în ce condiții. De asemenea, se adaugă proceduri și aprobări suplimentare care nu erau necesare înainte. Spre deosebire de trecerea Chinei de la zero Covidiu în decembrie, CSRC nu lasă IPO-urile din străinătate să se desfășoare fără un control și o supraveghere strictă.

Cu alte cuvinte, aceasta este mai puțin o întoarcere în sens invers și mai mult o reafirmare a puterii statului.

Până în 2021, China s-a bucurat de o perioadă activă de IPO-uri de succes în SUA și Hong Kong. Cu toate acestea, în iulie 2021, autoritățile chineze au luat măsuri drastice în ceea ce privește listările străine, presupunând că vor să consolideze securitatea datelor și au ordonat firmei de transport în comun Didi să își retragă aplicația la doar câteva zile după IPO-ul său de 4,4 miliarde de dolari de pe Nasdaq, forțând-o în cele din urmă să se retragă de la NYSE. Ofertele publice inițiale din străinătate s-au oprit brusc, iar sumele obținute de companiile chineze de la listările din SUA s-au prăbușit cu 98% între 2021 și 2022. Ofertele publice inițiale din Hong Kong ale companiilor care operează pe continent s-au prăbușit cu peste 70 la sută în aceeași perioadă.

Dar, recent, China a dat semne de deschidere din nou către capitalul străin. Într-o concesie majoră menită să evite retragerile de la tranzacționare, China a fost de acord în decembrie anul trecut să permită Consiliului de supraveghere a contabilității companiilor publice din SUA “accesul complet” la documentele de audit ale companiilor chineze listate în SUA. Iar acum, CSRC a creat o foaie de parcurs pentru listarea în străinătate.

În conformitate cu noile norme, companiile din afara RPC care își desfășoară activitatea în principal în China trebuie să depună un dosar la CSRC pentru a se lista în străinătate. Regulile se aplică așa-numitelor oferte “red chip” din Hong Kong și “entităților cu interese variabile” (VIE) care au fost utilizate pe scară largă pentru listarea companiilor de tehnologie în SUA și Hong Kong. Listările străine vor avea nevoie, de asemenea, de aprobarea altor agenții de supraveghere, cum ar fi Administrația pentru Securitate Cibernetică din China, în special dacă implică domenii precum securitatea națională sau gestionarea datelor. Companiile deja listate în străinătate trebuie acum să se înregistreze și la CSRC.

Acest lucru marchează o schimbare față de practicile anterioare. Înainte ca guvernul să înghețe listările în străinătate la mijlocul anului 2021, doar companiile constituite în RPC trebuiau să se înregistreze la autoritatea de reglementare chineză CSRC pentru a se lista în străinătate (cunoscute sub numele de “acțiuni H” la Bursa de Valori din Hong Kong). Dacă o companie din China continentală crea o entitate de peste mări, aceasta era în mare măsură liberă să se listeze în străinătate fără a fi nevoie să solicite aprobări interne.

Anunțul CSRC înseamnă acum că China lui Xi Jinping a trecut de la a închide ochii la listările străine la a le plasa “sub ochii săi”.

Noul regim înseamnă o supraveghere mai strictă și pentru bancheri. De acum înainte, subscriitorii vor trebui să raporteze în fiecare an către CSRC activitățile lor privind listările chinezești în străinătate.

În concluzie, există o cale pentru reluarea listărilor în străinătate. Dar este mai anevoioasă decât înainte. Nimeni nu știe cât de ușor va funcționa în practică procesul de obținere a aprobărilor de la diferite organisme de reglementare. Se zvonește că unele companii explorează în liniște dacă – cum ar fi retailerul de modă rapidă Shein – își pot muta sediul central și o masă critică de operațiuni în Singapore și, astfel, să ocolească complet aceste reguli pentru a se lista în străinătate.

Marea noutate pentru investitorii globali este că normele nu interzic listarea offshore a așa-numitelor entități cu interese variabile. O VIE este o societate holding de peste mări (de obicei din Insulele Cayman) care încheie o rețea complexă de contracte cu o societate operațională de pe continent pentru a reproduce aspectele economice ale unei participații. Încă de la oferta publică inițială pe Nasdaq a Sina.com în 2000, sute de companii chineze au folosit VIE pentru a evita restricțiile privind investițiile străine în sectoare sensibile precum comerțul electronic, mass-media și telecomunicațiile. Firmele chinezești de internet de renume, precum Alibaba, JD.com și Baidu, au intrat toate la bursă prin intermediul VIE.

Legalitatea VIE-urilor nu a fost niciodată clarificată. Această ambiguitate strategică oferă o marjă de manevră pentru autorități și permite în continuare fluxul de capital străin către sectoarele în creștere. Când autoritățile de reglementare au început să ia măsuri drastice împotriva companiilor din domeniul tehnologiei, au reaprins temerile latente cu privire la legitimitatea acestora.

Nimeni nu se aștepta ca China să invalideze VIE-urile, dar “riscul existențial” nu a putut fi ignorat în totalitate. La sfârșitul anului 2021, Bloomberg a raportat că China plănuia să interzică companiilor să facă oferte publice în străinătate prin intermediul VIE-urilor, în timp ce SEC a început să avertizeze că proprietarii VIE ar putea pierde totul:

Mai mult, guvernul chinez ar putea stabili că acordurile de stabilire a structurii VIE nu respectă legislația și reglementările chineze, inclusiv cele legate de restricțiile privind proprietatea străină, ceea ce ar putea supune un emitent cu sediul în China la sancțiuni, la revocarea licențelor de afaceri și de funcționare sau la pierderea participațiilor de proprietate.

Noul pachet liniștește în mare parte aceste temeri. CSRC afirmă că va sprijini listările VIE dacă acestea “rămân conforme cu reglementările locale”. VIE-urilor li se va permite să ofere acțiuni în străinătate “în urma consultării cu departamentele responsabile”. Aceasta este cel puțin o recunoaștere implicită a structurii VIE.

Cu toate acestea, autoritățile ar putea sancționa entitățile VIE în viitor, dacă acestea nu respectă orice politică oficială interpretată ulterior ca fiind. Iar acum că VIE-urile au nevoie de aprobare pentru prima dată, nu este clar cum va funcționa acest proces în practică. Pe scurt, autoritățile de reglementare chineze “pot pune și ele (VIE) la loc”.

Chiar și cu semireasigurarea în ceea ce privește legalitatea, IPO-urile chinezești pe bursele offshore sunt greu de vândut în acest moment. Tensiunile geopolitice cu SUA cântăresc asupra sentimentului, în pofida redresării recente, iar măcelul rezultat din represiunea Chinei asupra companiilor de tehnologie este încă întipărit în memoria colectivă a investitorilor. De asemenea, disparițiile inexplicabile ale unor personalități proeminente din mediul de afaceri chinezesc, cum ar fi Bao Fan, afectează nervii investitorilor mai mult decât în trecut.

Piața nu este închisă. Dar, în absența unei povești și a unei evaluări foarte convingătoare a acțiunilor, investitorii ar putea să respingă o ofertă publică inițială a unei companii chineze la New York mai repede decât a făcut-o Forțele Aeriene cu un balon chinezesc de spionaj/ meteorologic (ștergeți după caz) care plutește deasupra SUA. În general, nu este vorba de o revenire la afaceri ca de obicei.

Înainte era simplu să se listeze în străinătate, dar companiile și consilierii trebuie acum să navigheze mai întâi un traseu prin diferite departamente guvernamentale chineze. Concluzia este că China dorește ca societățile sale să aibă acces la capitalul străin, dar în condițiile sale, cu controale stricte privind cine ridică ce și în ce condiții.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online