Șocurile globale pun la încercare spiritul de rezistență al Africii

22

 

S-a obișnuit să se considere că economiile din Africa sunt mai vulnerabile la perturbări decât cele din alte regiuni. Finanțele guvernelor, ale întreprinderilor și ale cetățenilor individuali deopotrivă au fost lovite de șocuri externe, de la Covid la inflația alimentară generată de războiul din Ucraina și de peisajul modificat al ratelor dobânzilor la nivel mondial. Creditarea bancară pentru întreprinderile africane mai mici rămâne prohibitiv de scumpă.

Institutul pentru Studii de Securitate estimează că 30 milioane de oameni au căzut în sărăcie extremă – definită ca trăind cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi – ca urmare a pandemiei Covid. Zambia și Ghana au intrat în incapacitate de plată a datoriilor, ceea ce indică posibile probleme în alte țări.

Dar o altă linie de gândire consideră că, în ciuda îngrijorărilor, economiile africane – cu sectoarele lor informale mari și rețelele de sprijin familial – sunt mai rezistente decât le acordă pesimiștii.

“Ideea că, pentru fiecare problemă din lume, Africa este următoarea victimă nu este neapărat așa”, a declarat Donald Kaberuka, fostul președinte al Băncii Africane de Dezvoltare, la un forum organizat luna trecută la Nairobi, organizat de Fundația Mo Ibrahim.

O posibilă măsură a acestei reziliențe este flerul antreprenorial și lista de companii cu creștere rapidă care continuă să apară pe continent. Clasamentul anual FT-Statista 2023 al companiilor cu cea mai rapidă creștere din Africa este o încercare de a surprinde o parte din acest dinamism.

Oamenii se amestecă într-o piață din Nairobi

Clasamentul, aflat acum în al doilea an, judecă companiile în funcție de rata anuală compusă de creștere a veniturilor între 2018 și 2021. Metodologia sa, care nu ține cont de costul de achiziție a clienților sau de profitabilitatea unei companii, favorizează de obicei întreprinderile nou înființate în detrimentul celor mai bine stabilite.

Iar rezultatele din acest an sugerează că întreprinderile din sectoare precum fintech, energie regenerabilă, sănătate, mărfuri și, într-o anumită măsură, agricultură au reușit să crească în timp ce o mare parte a lumii s-a închis.

La fel ca în anul inaugural al clasamentului, Covid pare să fi accelerat trecerea la online, companiile care oferă servicii digitale în domeniul financiar, al plăților, al facilitării comerțului și al asistenței medicale înregistrând progrese.

De asemenea, se pare că a fost momentul în care investitorii din Silicon Valley, precum și cei din Asia și Europa, au descoperit potențialul pe scena africană a start-up-urilor, în special în centrele tehnologice din Lagos, Cape Town, Johannesburg, Nairobi și Cairo.

“Mulți dintre prietenii mei … în Silicon Valley au fost obtinerea FOMO (frica de a pierde) despre Africa “, spune Steve Beck, co-fondator al Novastar Ventures, o firmă de capital de risc cu sediul în Nairobi. “Au început să pună bani la lucru pe continent, să zboare încoace și încolo și să crească evaluările”. Beck notează că cifrele platformei de investiții în tehnologie și digital Partech, cu sediul la Paris, arată că start-up-urile tehnologice africane au strâns 5,2 miliarde de dolari în 2021 – de trei ori mai mult decât în anul precedent.

Acest lucru a dus la creșterea evaluărilor, atrăgând și mai mult capital, deși există semne că piața s-a răcit considerabil în acest an – o perioadă care nu este acoperită în clasament – în parte ca o consecință a fugii de la Silicon Valley Bank.

Două companii nigeriene se află în fruntea ultimei liste. AFEX Commodities Exchange, cu sediul în Abuja, care oferă servicii de brokeraj și finanțare comercială pentru mărfuri precum porumb, sorg, cacao și orez, se află pe prima poziție, cu o rată de creștere anuală compusă pe trei ani de peste 500%.

Moniepoint, o companie cu sediul în Lagos care oferă servicii bancare pentru întreprinderile mici, ocupă locul al doilea. Novastar a fost unul dintre primii finanțatori.

Pe locul al treilea se află Sokowatch din Kenya, care a condus lista în anul precedent. Înființată în Nairobi, compania de comerț electronic îi ajută pe micii comercianți să aibă acces la inventar prin intermediul unor lanțuri de aprovizionare mai eficiente în șapte țări africane. Recent, a deschis un birou în Zanzibar, care încearcă să atragă afaceri de tip start-up.

Aproximativ o treime dintre companiile cu cea mai rapidă creștere din Africa, conform noului clasament, se află în Africa de Sud – încă cea mai sofisticată economie a continentului, în ciuda creșterii scăzute și a penuriei persistente de energie. Companiile din minerit și metale domină, dar alte companii sud-africane care fac parte din listă sunt din sectoarele energiei regenerabile, software și sănătate.

La fel ca în anul inaugural, start-up-urile sunt foarte prezente, dar nu monopolizează. Companiile mai consacrate din sectorul minier – impulsionate în mare parte de cererea de metale necesare pentru tranziția energetică – precum și din telecomunicații și construcții figurează, de asemenea, în top 100. În afara sectorului minier, lista nu cuprinde prea mulți exportatori, în special de produse cu valoare adăugată.

Kaberuka spune că asigurarea funcționării acordului privind Zona de liber schimb continental african din 2018 este esențială pentru consolidarea mediului pentru companiile care produc și exportă bunuri: “Integrarea nu este niciodată ușoară”, subliniază el. “Întrebați-i pe europeni. Dar este o problemă la care trebuie să lucrăm.”

Hafou Touré, fondatorul HTS partners cu sediul în Abidjan, care consiliază companiile mici și mijlocii cu privire la strategiile de creștere, spune că o altă mare problemă pentru start-up-urile cu ambiții regionale este accesul la capital. Prioritățile de investiții sunt influențate de investitorii străini, spune ea.

“Nu avem cu adevărat capital de bani de dragoste. Când vă uitați la capitalul care intră în start-up-uri, veți vedea că banii vin din afară”, spune ea. “Avem nevoie și de capital local”.

Sectoarele Fintech și IT și software domină clasamentul, dar o caracteristică a topului 100 este varietatea activităților corporative. Printre companiile cu cea mai rapidă creștere se numără o fabrică de vinuri din Namibia, o fermă piscicolă din Kenya, o companie sud-africană care efectuează teste de audiție la distanță și companii de energie regenerabilă din Republica Democratică Congo și Sierra Leone.

Cu toate acestea, Aubrey Hruby, co-fondator al Africa Expert Network și investitor în companii africane aflate la început de drum, pune la îndoială metodologia unei liste care poate include atât companii mari stabilite, cât și start-up-uri, unde creșterea rapidă de la niveluri scăzute de venituri este mai ușoară. “Nu poți compara companiile miniere cu Moniepoint”, susține ea, referindu-se la afacerea fintech nigeriană.

Ca și în anul inaugural, totuși, lista – care a fost întocmită împreună cu Statista, o companie de cercetare – este un exercițiu de aproximare și nu pretinde a fi definitivă. Dar procesul de selecție, care presupune ca directorii executivi de rang înalt să semneze cifrele prezentate, ar trebui să însemne că clasamentul oferă un ghid util pentru companiile și sectoarele care reușesc să facă afaceri într-un mediu complex și în schimbare rapidă.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online