ADN-ul din părul lui Beethoven oferă indicii despre ce l-a îmbolnăvit

mmfvt.org
44

Cercetătorii nu au reușit să descopere cazul surdității sau afecțiunilor stomacale severe ale compozitorului german, dar au găsit și alți factori care i-ar fi putut afecta sănătatea.

La aproape 200 de ani de la moartea lui Ludwig van Beethoven, cercetătorii au extras ADN din firele de păr, căutând indicii despre problemele de sănătate și pierderea auzului care îl afectau.

Nu au reușit să rezolve cazul surdității sau afecțiunilor stomacale severe ale compozitorului german. Dar au găsit un risc genetic de boală hepatică, plus o infecție cu hepatită B care a dăunat ficatului în ultimele luni de viață.

Acești factori, împreună cu consumul său cronic de alcool, au fost probabil suficienți pentru a provoca insuficiența hepatică despre care se crede că l-a ucis, potrivit unui studiu publicat miercuri în jurnalul Current Biology.

Duminica aceasta se împlinesc 196 de ani de la moartea lui Beethoven la Viena, pe 26 martie 1827, la vârsta de 56 de ani. Compozitorul însuși a scris că dorea ca medicii să-i studieze problemele de sănătate după ce acesta a murit.

„Cu Beethoven în special, se întâmplă că bolile i-au limitat uneori foarte mult munca creativă”, a spus autorul studiului Axel Schmidt, genetician la Spitalul Universitar Bonn din Germania. „Și pentru medici, a fost întotdeauna un mister ce a fost cu adevărat în spatele lui.”

De la moartea sa, oamenii de știință au încercat mult timp să pună cap la cap istoria medicală a lui Beethoven și au oferit o varietate de explicații posibile pentru numeroasele sale boli.

Acum, odată cu progresele în tehnologia ADN-ului antic, cercetătorii au reușit să extragă indicii genetice din șuvițele de păr ale lui Beethoven care au fost tăiate și păstrate ca amintiri. Ei s-au concentrat pe cinci încuietori care sunt „aproape sigur autentice”, provenind de la același bărbat european, potrivit studiului.

S-au uitat și la alte trei lacăte istorice, dar nu au putut confirma că acestea erau de fapt ale lui Beethoven. Testele anterioare pe una dintre aceste încuietori au sugerat că Beethoven a suferit otrăvire cu plumb, dar cercetătorii au ajuns la concluzia că eșantionul provine de fapt de la o femeie.

După ce au curățat părul lui Beethoven câte o șuviță, oamenii de știință au dizolvat bucățile într-o soluție și au extras bucăți de ADN, a declarat autorul studiului Tristan James Alexander Begg, antropolog biologic la Universitatea din Cambridge.

Scoaterea probelor genetice a fost o provocare, deoarece ADN-ul din păr este tăiat în fragmente minuscule, a explicat autorul Johannes Krause, paleogeneticist la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania.

Dar, în cele din urmă, după ce au folosit aproape 3 metri din părul lui Beethoven, au reușit să alcătuiască un genom pe care l-au putut „chestra” pentru semne de boală genetică, a spus Krause.

Deși cercetătorii nu au găsit semne genetice clare ale cauzelor problemelor gastrointestinale ale lui Beethoven, au descoperit că boala celiacă și intoleranța la lactoză sunt cauze puțin probabile. În viitor, genomul poate oferi mai multe indicii pe măsură ce aflăm mai multe despre modul în care genele influențează sănătatea, a spus Begg.

Cercetarea a dus, de asemenea, la o descoperire surprinzătoare: când au testat ADN-ul de la membrii vii ai familiei extinse Beethoven, oamenii de știință au descoperit o discrepanță în cromozomii Y care se transmit de partea tatălui. Cromozomii Y de la cei cinci bărbați se potriveau între ei, dar nu se potriveau cu cei ai compozitorului.

Acest lucru sugerează că a existat un „eveniment de paternitate extra-pereche” undeva în generațiile înainte de nașterea lui Beethoven, a spus Begg. Cu alte cuvinte, un copil născut dintr-o relație extraconjugală în arborele genealogic al compozitorului.

Întrebarea cheie despre ce a cauzat pierderea auzului lui Beethoven este încă fără răspuns, a spus dr. Avraham Z. Cooper de la Ohio State University, care nu a fost implicat în studiu. Și poate fi unul dificil de înțeles, pentru că genetica ne poate arăta doar jumătate din ecuația „natură și hrănire” care formează sănătatea noastră.

Dar el a adăugat că misterul face parte din ceea ce îl face pe Beethoven atât de captivant: „Cred că faptul că nu putem ști este în regulă”, a spus Cooper.

 

Sursa: nbcnews.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online