Ce părere are primarul municipiului Miercurea-Ciuc, despre inscripționarea tăblițelor de la intrarea în oraș

Foto: G4Media.ro
234

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a anunțat joi, 2 februarie 2023, că nu intenţionează să inscripționeze tăbliţele de la  intrarea în oraş în alfabet secuiesc, ci dorește crearea unor structuri arhitecturale, care să cuprindă elementele ce vizează viaţa comunităţii şi tradiţiile pe care se bazează ea, aceste inscripţii fiind o mică parte a identităţii vizuale.

În contextul spuselor sale, nu este vorba de panouri sau pancarte scrise în alfabet secuiesc, ci de obiecte arhitecturale, aşa cum se regăsesc la intrările din alte localităţi sau judeţe din România, motiv pentru a contactat deja câțiva arhitecți și designeri care să creeze o identitate vizuală.

În afirmaţiile sale, „Probabil că este o neînţelegere. Deci, legea este foarte clară cât priveşte semnele oficiale de intrare în localităţi şi acelea nu se schimbă, acelea sunt normale, acelea rămân şi vor fi poziţionate vizibil, cum este şi la ora actuală.

Dar, cum fiecare comunitate sau judeţ poate să gândească pe soluţii arhitecturale prin care să aibă o identitate vizuală a administraţiei locale, atunci am lansat un proiect drag nou, acela de a crea o identitate vizuală (…) în care cea mai mică parte va fi cu anumite inscripţionări. Important este vizual ce găseşti ca şi identitate, care să se lege de viaţa actuală comunităţii şi de tradiţiile pe care se bazează.

Aici am apelat şi vom apela la arhitecţi, la designeri, echipe care să poată să creioneze o identitate vizuală, care e necesară şi importantă şi chiar unică. (…) Poate să fie o poartă, un obelisc, o structură construibilă. Sunt câteva exemple. De exemplu, cum intri în judeţul Braşov ai o structură arhitecturală, cum intri în judeţul Covasna e structură arhitecturală, cum intri, de exemplu, chiar în oraşul Braşov, ceva specific făcut din piatră şi structuri.

Adică, vrem ceva ce să poată să redea călătorului un impact vizual unic, prin care să identifice oricând: aici este Miercurea Ciuc sau că a fost în Miercurea Ciuc. (…) Inscripţiile oficiale sunt inscripţii oficiale, acelea sunt separate şi sunt reglementate de lege”, a declarat, joi, Korodi Attila în cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres.

Poziția Primăriei Municipiului Miercurea-Ciuc

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Miercurea-Ciuc a transmis că, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din ianuarie 2023, a fost adoptat un regulament pentru un concurs de soluţii, care va întări „identitatea locală” şi care vizează „proiectarea unor elemente de semnalizare la intrările în oraş”, ce vor fi inscripţionate în limba română, limba maghiară şi în alfabetul secuiesc.

Astfel, „Identitatea locală este întărită de concursul de soluţii al Serviciului de Urbanism, al cărui regulament a fost adoptat astăzi (în data de 27 ianuarie – n.red.) de către consilierii locali. Concursul, care va fi lansat pe 20 februarie, prevede acordarea premiilor în bani pentru proiectarea unor elemente de semnalizare la intrările în oraş.

Ofertanţii au timp până în luna iunie pentru a-şi prezenta proiectele, care vor fi supuse unui concurs public şi apoi evaluate de un juriu profesionist. Pe lângă limbile maghiară şi română, locuitorii şi vizitatorii vor fi salutaţi şi cu inscripţii în alfabetul secuiesc”, a informat Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc în urmă cu câteva zile.

FCRCHM susține ferm că plăcuțele vor fi scrise în alfabet secuiesc

Totul a început miercuri, 1 februarie 2023, când Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a avertizat că Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc intenţionează să inscripţioneze tăbliţele de la intrarea în oraş în alfabetul secuiesc.

Într-un comunicat de presă scrisă că elementele de semnalizare de la intrările în oraş, la care face referire Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc, sunt „plăcuţe de tip rutier care vor semnaliza intrarea în municipiu şi vor conţine inclusiv menţiuni în aşa-zisa limbă secuiască, presupunând un alfabet complet diferit”.

FCRCHM aminteşte că o astfel de iniţiativă a fost oprită în trecut de instanţa judecătorească, după ce Instituţia Prefectului a atacat în contencios administrativ o hotărâre a Consiliului Local, iar alfabetul secuiesc nu a fost utilizat pentru inscripţionare.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online