Ce se înţelege prin perfecţionism şi care sunt cele mai cunoscute tipuri de perfecționiști

219

De regulă, perfecționismul este tendința de a stabili standarde foarte înalte atât față de noi înșine, cât și față de ceilalți. Iar ca orice caracteristică de personalitate, și perfecționismul include un spectru larg de caracteristici, unele negative, altele pozitive.

În lumea contemporană actuală, perfecționismul este considerat adesea ca o calitate. Însă, unii specialiști sugerează că această trăsătură de personalitate are și o „latură mai întunecată”.

Din afirmaţiile unui psihoterapeut care a făcut mai multe studii asupra perfecționismului, această trăsătură de personalitate nu este o patologie, iar a o considera astfel face ca numeroase persoane, în special femeile, să sufere inutil, scrie CNBC.

Există cinci tipuri de perfecționiști

În cercetările sale, psihoterapeutul Katherine Morgan Schafler a identificat cinci tipuri de perfecționiști. De exemplu, există tipul de perfecționist dezordonat când vine vorba de întâlniri și tipul de perfecționist extremist, mai ales la locul de muncă. Perfecționiștii sunt oameni puternici, inteligenți, care recunosc că lucrurile nu pot funcționa perfect tot timpul. Uneori nu înțeleg de ce se simt obligați să se străduiască la infinit sau de ce nu se pot bucura de relaxare, „ca o persoană normală”.

-Perfecționiștii extremiști

Persoanele care intră în această categorie, sunt foarte direcți și exacți și nu fac rabat de la nimic când vine vorba de atingerea obiectivelor lor. Lăsate necontrolate, standardele lor foarte înalte pot trece de undeva, foarte sus, la ceva imposibil. De aceea, ajung de multe ori să îi pedepsească pe ceilalți, dar și pe ei înșiși, pentru că nu își îndeplinesc standardele propuse.

-Perfecționiștii clasici

Se ştie că perfecționiștii clasici sunt tipi de încredere, consecvenți și orientați spre detalii, aducând stabilitate mediului lor. Însă, lăsați necontrolați, ei se luptă să fie spontani sau să schimbe rutina și pot avea dificultăți în a dezvolta relații semnificative la locurile lor de muncă.

-Perfecționiștii parizieni

În aceste vremuri, perfecționiștii parizieni posedă o înțelegere reală a puterii conexiunii interpersonale și au o capacitate foarte mare de empatie. Astfel, lăsată necontrolată, dorința lor de a se conecta cu ceilalți poate deveni ceva toxic pentru ceilalți dar, şi pentru ei.

-Perfecționiștii delăsători

Persoanele care sun consideraţi perfecționiști delăsători, aceştia excelează când vine vorba de pregătire, pot vedea oportunități din mai multe unghiuri și își pot controla impulsurile. Însă, pot ajunge să se bizuie prea mult pe ei înșiși și să piardă din vedere cele mai importante aspecte.

-Perfecționiștii dezordonați

Totodată, persoanele perfecționiste dezordonate trec, fără efort, prin anxietatea noilor începuturi, se adaptează bine la orice și sunt foarte entuziaști. Însă, lăsați necontrolați, ei se luptă să rămână focusați asupra unor obiective, dar ajung să-și risipească energia pentru a-și îndeplini angajamentele de moment.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online