China eliberează un investitor de top în domeniul cipurilor pentru a susține eforturile în domeniul semiconductorilor

36

China a eliberat un investitor de top în domeniul cipurilor după o detenție de opt luni, în timp ce țara se luptă pentru a-și consolida industria semiconductoarelor în fața eforturilor de reținere ale Washingtonului.

Chen Datong, șeful Yuanhe Puhua (Suzhou) Investment Management, cunoscut și sub numele de Hua Capital, a fost eliberat în această lună, în timp ce Beijingul caută ajutor de la experții în cipuri pentru a naviga prin sancțiunile occidentale dure, potrivit a două persoane cu cunoștințe directe despre acest lucru.

Hua Capital, o firmă de investiții de 10 miliarde de Rmb (1,5 miliarde de dolari), care a înființat peste 150 de companii chineze de cipuri, a fost în fruntea eforturilor Beijingului de a-și relansa producția internă de cipuri.

Chen a fost reținut în luna august a anului trecut pe fondul unei furtuni de investigații în industria cipurilor din China, oficialii fiind furioși că zecile de miliarde de dolari investite pentru a pune capăt dependenței Chinei de semiconductoarele străine nu au reușit să genereze niciun progres major.

Principala agenție anti-corupție a țării a lansat anul trecut mai multe anchete asupra grupurilor legate de Fondul național de investiții în industria circuitelor integrate de 47 de miliarde de dolari, principalul vehicul de investiții în semiconductori din China, cunoscut sub numele de “Marele Fond”, reținând mai mult de o duzină de directori și funcționari de top din domeniul cipurilor. Firma lui Chen a fost una dintre cele care au primit finanțare de la Big Fund și a fost, de asemenea, membru independent al comitetului de investiții al acestuia.

“Situația gravă a războiului tehnologic dintre SUA și China a forțat Beijingul să decidă eliberarea lui Chen cât mai curând posibil”, a declarat un oficial guvernamental din capitală.

Chen nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Înăsprirea controalelor americane privind accesul la tehnologia avansată a forțat o regândire majoră a abordării Beijingului în ceea ce privește sprijinirea sectorului în ultimele luni.

Oficialii chinezi sunt dornici să se asigure că anchetele nu deraiază în totalitate industria. Înainte de a-și părăsi postul în această lună, vicepremierul Liu He, țarul economic al țării, a analizat companiile de semiconductori din Beijing și a sugerat că China va acorda antreprenorilor și talentelor de top suficient spațiu și sprijin.

Chen a canalizat mai mult de 80 la sută din investițiile Hua Capital în localizarea și incubarea alternativelor interne la tehnologia străină, o parte vitală a efortului Chinei de a-și construi industria locală de cipuri sub presiunea controalelor tot mai stricte ale exporturilor din partea Washingtonului.

“China este plină de fonduri guvernamentale care doresc să investească în semiconductori, dar există o lipsă de investitori profesioniști precum Chen “, a declarat un director de capital privat axat pe tehnologie, apropiat de 68 de ani.

Chen a avut succes pentru prima dată în California, după ce a efectuat cercetări la Universitatea din Illinois și la Stanford. În 1995, el a cofondat OmniVision Technology, un producător de cipuri pentru camere de luat vederi, care a fost listat la New York, până când Chen s-a asociat cu grupuri de stat chinezești pentru a-l privatiza un deceniu mai târziu. El a renunțat la cetățenia americană în 2014, angajându-se să ajute la dezvoltarea industriei de cipuri din China.

Detaliile privind lunga detenție a lui Chen rămân neclare, o persoană spunând că “a pierdut în greutate”, în timp ce alta a spus că era “sănătos” după eliberare. Agenția anti-corupție din China poate reține persoane într-un sistem extrajudiciar timp de luni sau ani înainte de a le preda pentru urmărirea oficială în instanță.

Un angajat de la Hua Capital a declarat că eliberarea lui Chen “a fost o veste foarte bună”, dar a remarcat că este puțin probabil ca acesta să se întoarcă la birou în curând. “Este prea devreme pentru a discuta despre viitoarele sale planuri de investiții în semiconductori”, a spus persoana respectivă.

Anchetele privind Big Fund au prins și directori de la Tsinghua Unigroup, un grup de investiții de stat eșuat, susținut de asemenea de Big Fund. Președintele acestuia, Zhao Weiguo, a fost predat luni procurorilor după o detenție îndelungată de către Comisia Națională de Supraveghere.

Comisia Națională de Supraveghere nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Detenția lui Chen a răspândit teama în întreaga industrie chineză a cipurilor, în special pentru cei care lucrează în țară cu cetățenie americană, care, în conformitate cu noile reguli americane, au fost forțați să decidă între pașapoartele lor americane sau să lucreze la companiile chineze de cipuri.

“Dacă Chen nu ar fi renunțat la cetățenia americană de la bun început, poate că nu ar fi fost luat atât de brusc”, a declarat un director executiv al unui furnizor chinez de echipamente de cipuri.

“Aceasta a răcit inimile multor oameni care au ales să-și păstreze cetățenia americană și să renunțe la locurile de muncă în cadrul semiconductoarelor chinezești anul trecut tocmai pentru că se temeau să nu le fie luat ca Chen Datong.”

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online