Criza de locuințe din Irlanda lasă refugiații și persoanele fără adăpost într-o situație disperată

50

Mii de chiriași irlandezi se confruntă cu perspectiva evacuării începând de luna viitoare, agravând o criză a locuințelor care s-a extins la refugiații și solicitanții de azil care caută adăpost în țară.

Taoiseach Leo Varadkar, al cărui guvern pune capăt unei interdicții de iarnă privind evacuările începând cu 1 aprilie, a declarat că Irlanda este 250,000 locuințe mai puțin decât are nevoie.

Recunoașterea crudă vine în timp ce națiunea de 5.1mn de oameni se luptă cu un număr record de persoane fără adăpost și cu provocarea de a oferi adăpost refugiaților ucraineni și solicitanților de azil din alte țări.

“Acum găzduim 58.000 de ucraineni și 20.000 de persoane aflate sub protecție internațională. Există o presiune reală asupra locuințelor”, a declarat Roderic O’Gorman, ministrul integrării.

Grupurile de extremă dreapta Fringe au profitat de criza locuințelor și au organizat proteste rare, unele cu bannere care proclamau “Irlanda este plină”. Atacurile rasiste asupra migranților au stricat, de asemenea, imaginea progresistă din punct de vedere social a Irlandei.

În condițiile în care se așteaptă ca criza locuințelor să se agraveze în acest an, experții și chiriașii spun că un val de evacuări ar pune presiune asupra serviciilor de urgență care sunt deja la limită. Un număr record de 11.754 de persoane – dintre care aproape o treime sunt copii – au avut nevoie de adăpost de urgență la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit celor mai recente date oficiale.

Sinn Féin, grupul de opoziție care este cel mai popular partid din Irlanda și un militant în domeniul locuințelor, spune că 10.000 de persoane ar putea fi evacuate în acest an. Acesta a îndemnat guvernul să “arate puțină compasiune” și să restabilească interdicția de evacuare.

Guvernul a declarat că mai mult de jumătate din avizele de evacuare emise toamna trecută au ajuns la scadență în perioada de interdicție, ceea ce înseamnă că majoritatea acestor chiriași ar fi în siguranță. Dar a recunoscut că mai mult de 2.000 de persoane avertizate anul trecut ar putea fi în continuare somate să își părăsească locuințele.

Interdicția a fost impusă în octombrie anul trecut pentru a împiedica proprietarii să evacueze chiriașii în timpul crizei costului vieții. Miniștrii au prevăzut interdicția de evacuare ca fiind doar o măsură temporară și au declarat că încetarea acesteia ar proteja proprietarii care, de exemplu, se confruntă cu restanțe la plata chiriei sau doresc să își vândă proprietatea.

Agravând problema locuințelor, unii hotelieri iau în considerare posibilitatea de a prelua camerele contractate de guvern pentru a găzdui refugiații ucraineni.

Astfel de contracte pot fi profitabile în timpul perioadei de acalmie din timpul iernii, dar unele hoteluri, în special în zonele urbane, pot câștiga mai mult în sezonul de vârf care începe luna viitoare prin revenirea la turism, spun experții.

În ianuarie, Irlanda a mers până la a face apel pe social media pentru ca refugiații să nu vină dacă se află într-un loc sigur, spunând că nu mai are loc pentru ei. Aproximativ 2.000 de refugiați ucraineni au sosit cu aproximativ 2.000 mai puțini refugiați în acea lună decât în decembrie, una dintre cele mai mari scăderi din UE.

Situația este mai gravă pentru solicitanții de azil non-ucraineni. Ministrul integrării, O’Gorman, a fost nevoit să facă apel la colegi pentru a găsi centre sportive, artistice, de conferințe și de agrement pentru studenți, precum și orice alte săli “unde ar putea fi scoase paturi de tabără, saltele, saci de dormit” pentru a satisface cererea fără precedent.

Zeci de solicitanți au fost recent relocați în corturi, în ciuda promisiunilor anterioare ale guvernului de a găsi locuințe adecvate pentru toată lumea.

Numărul solicitanților de azil în locuințe guvernamentale a crescut cu 150%, ajungând la aproape 20.000 la începutul lunii februarie, de la 8.000 la începutul anului 2022. Anul trecut, Irlanda a primit un număr record de cereri de azil 13,651; maximul anterior a fost 11,634 în 2002. În ianuarie, cererile de protecție internațională – inclusiv un număr mare de persoane din Algeria, Nigeria, Georgia, Somalia și Zimbabwe – au crescut cu 234% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cifrele în creștere au declanșat tensiuni sociale într-o țară care nu este cunoscută pentru extremismul de extremă dreapta și în care una din opt persoane s-a născut în străinătate.

Bărbați cu câini, bastoane și o bâtă de baseball au atacat o tabără de migranți din Dublin la sfârșitul lunii ianuarie. La o demonstrație recentă din februarie, protestatarii au fost încurajați să “ardă” refugiații “în numele culturii noastre”.

Un sondaj Ireland Thinks realizat luna trecută a constatat că 56% dintre respondenți au considerat că țara a acceptat prea mulți refugiați.

În semn de susținere, luna trecută, aproximativ 50.000 de persoane au organizat un miting antirasist în capitala irlandeză. Varadkar a declarat că “refugiații sunt bineveniți”, iar președintele țării, Michael D Higgins, i-a condamnat pe cei care “semănau ură și construiau frica” în jurul persoanelor care au nevoie de protecție.

John Lannon, directorul executiv al Doras, un grup independent non-profit care promovează drepturile migranților, a declarat că sistemul de cazare pentru azil pare “iremediabil stricat”.

Într-o țară modelată de emigrarea pentru a scăpa de foamete și greutăți economice, “se poate face mai mult … pentru a face ceea ce s-a făcut pentru irlandezii din întreaga lume: să le oferim un nou început”, a spus el.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online