Erin Hobin: Nicio cantitate de alcool nu e bună pentru sănătate

Foto:g4media.ro
1.197

În cadrul studiu  de sănătate publicat  realizat recent de Centrul canadian pentru Consumul și Dependența de Substanțe (CCSA), avertizează că nicio cantitate de alcool nu este sigură pentru sănătate.

În cazul în care canadienii nu se pot abține să bea, li se recomandă să nu consume mai mult de două pahare de alcool pe săptămână.

În contextul recomandării anterioare, publicată în anul 2011, spunea că femeile au voie să bea 10 pahare de alcool pe săptămână, iar bărbații 15. În ghidul recent, finanțat de Health Canada, a sugerat aplicarea etichetelor obligatorii de avertizare pentru toate băuturile alcoolice.

Astfel, „Mesajul principal, din noul ghid, este acela că nicio cantitate de alcool nu e bună pentru sănătate”, a spus Erin Hobin, cercetător la Public Health Ontario, membru al grupului de experți care a elaborat ghidul. „Cu cât bei mai puțin, cu atât este mai bine”, a declarat el, potrivit CBC.

Riscuri majore chiar și când bem cantități mici de alcool

În alcătuirea sa, de centrul canadian pentru consumul și dependența de substanțe, ghidul detaliază numeroasele riscuri pentru sănătate, asociate cu ceea ce era considerat, anterior, un consum redus de alcool.

În contextul CCSA, mai mult de două pahare de alcool, fiecare având echivalentul a 341 ml (0,6 halbe de bere cu alcool 5%) sau 142 ml (un pahar de vin cu 12% alcool) pot duce la boli precum cancerul de sân și de colon.

În precizările sale,„Noul ghid este, oarecum, șocant”, admite dr. Hobin. „Cred că este o informație surprinzătoare faptul că trei pahare de alcool pe săptămână pot crește riscul de cancer la cap și gât. Iar acest risc crește cu 15%, cu fiecare pahar în plus”, susține el.

Rezultatul unor cercetări vaste făcute în ultimii ani

În plus, experții canadieni spun că schimbarea drastică a ghidului privind consumul de băuturi alcoolice este rezultatul unor cercetări vaste, făcute de-a lungul timpului. Cercetătorii au dezvăluit că, la nivel global, în anul 2021, aproximativ 741.300 de cazuri de cancer au fost cauzate de alcool.

Ei au sugerat că etichetele cu alcool ar trebui să conțină avertismente împotriva cancerului și că ar trebui să existe impozite mai mari pe alcool. În timp ce majoritatea cazurilor de cancer cauzate de alcool au fost legate de consumul intens sau „riscant”, s-a estimat că și nivelurile moderate sau scăzute de consum de alcool au cauzat cancer.

Aşadar, ultimele date indică faptul că consumul de până la 10 g de alcool pe zi, echivalent cu o jumătate de halbă sau pahar de vin, a contribuit undeva la între 35.400 și 145.800 de cazuri la nivel global.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online