În România, vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual din ianuarie 2023

Foto: evz.ro
1.131

În sistemul unitar de pensii publice din România, o veste importantă vine pentru românii care se pregătesc să iasă la pensie. În contextul actual al legii, acest aspect se va mai modifica în timp, lucru care îi va afecta.

Astfel, pentru femeile în pragul pensionării sau care se pregătesc să iasă la pensie în următorii ani. Din păcate, vârsta de pensionare a început să crească constant, chiar din această lună.

Concret, în conformitate cu Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta de pensionare pentru femei crește de la 61 la 62 de ani, pentru început.

Vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual din ianuarie 2023

În cazul acestora, în contextul legal, se aplică o creștere graduală a vârstei de pensionare, până în ianuarie 2030, când aceasta va atinge 63 de ani, respectiv 65 de ani în 2035.

Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de cotizare pentru femei va urca la 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni.

În 2030, femeile se vor pensiona la 63 de ani, urmând ca în 2035 vârsta de pensionare să ajungă la 65 de ani.

Astfel, „Noi suntem acum pe punerea în aplicare a legii care a fost implementată începând cu ianuarie 2011 (…). Vârsta de pensionare creşte până la 63 de ani, conform legii.

Detalii oferite de la vârful Casei de Pensii

În precizările sale, “Am avut o creştere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Dacă la bărbaţi au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023.

Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035. Acest lucru se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranţele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări”, a explicat recent Doina Pârcălabu, fost şef la Casei de Pensii, la Antena 3 CNN.

Cu cât urmează să crească vârsta de pensionare pentru femei?

Exact, vârsta de pensionare la femei va crește, de-a lungul următorilor ani, după cum urmează:

● 2022 – 61,9 ani
● 2023 – 62 de ani
● 2030 – 63 de ani
● 2035 – 65 de ani

Oficial, vârsta de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Dacă doriți să aflați exact când veți putea ieși la pensie, nu trebuie decât să intrați pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice și să completați data nașterii și sexul.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online