Alianța de opoziție a Turciei s-a fracturat în impulsul lui Erdogan

117

O încercare comună a opoziției de a-l prelua pe președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a intrat în haos cu puțin mai mult de două luni înainte ca țara să organizeze alegeri cruciale.

Șase dintre cele mai mari partide de opoziție din țară lucrează de luni de zile la o platformă comună pentru votul din 14 mai și trebuia să anunțe un candidat comun luni.

Dar, vineri, Meral Akşener, liderul partidului naţionalist Good, a doua cea mai mare forţă de opoziţie, a semnalat că gruparea ei se va rupe de coaliţia formată din şase partide şi a cerut noi candidaţi să-l preia pe Erdogan. Ea a adăugat că alianța „și-a pierdut abilitatea de a reflecta voința oamenilor”.

Fracturarea frontului comun, care a inclus toate forțele de opoziție, cu excepția HDP pro-kurd, este un impuls pentru Erdogan.

După două decenii la putere, președintele se confruntă cu unul dintre cele mai dure teste electorale ale sale, din cauza efectului combinat al inflației fulgerătoare, al presupusei gestionări economice defectuoase și al indignării publice față de răspunsul la cutremurul devastator de luna trecută, care a ucis peste 45.000 de persoane doar în Turcia.

Președintele de partid bun Meral Aksener, stânga, și președintele de partid Felicity, Temel Karamollaoglu, își strâng mâna înainte de întâlnirea lor de joi la Ankara © Adem Altan/AFP/Getty Images

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o lovitură majoră pentru efortul (opoziției)” de a-l demonta pe Erdoğan, a spus Wolfango Piccoli de la firma de consultanță politică Teneo, adăugând că opoziția fracturată a devenit „cel mai mare atu al președintelui”.

Akşener a spus că nu o poate sprijini pe Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Popular Republican (CHP), de departe cel mai mare grup de opoziţie, pentru a reprezenta coaliţia. Ea a adăugat că celelalte patru partide politice au ștampilat candidatura lui.

În schimb, ea i-a chemat pe Ekrem İmamoğlu și Mansur Yavaș, primarii CHP ai Istanbulului și, respectiv, Ankara, să se prezinte la alegeri. „Oamenii noștri te cheamă la datorie”, a spus ea.

Piccoli a spus că apelul lui Akşener pentru ca oricare dintre cei doi primari să candideze la alegeri a cerut de fapt o „răzvrătire” în cadrul CHP.

Kılıçdaroğlu a promis că alianța va „continua pe drumul nostru” chiar și fără sprijinul partidului lui Akşener.

Cu toate acestea, restul de patru membri ai coaliției – cu excepția CHP și a partidului Bun – reprezintă doar aproximativ 1% din voturi fiecare, a spus Piccoli.

Alegerile prezidențiale din acest an au fost identificate drept una dintre cele mai semnificative curse din istoria recentă a Turciei, atât de guvern, cât și de opoziție, deoarece Erdoğan încearcă să-și consolideze puterea la aniversarea a 100 de ani de la formarea republicii.

Cu excepția cazului în care un candidat câștigă peste 50% din voturi, alegerile urmează să meargă la un al doilea tur, în care politicienii din opoziție speră că ar putea consolida sprijinul pentru un candidat anti-Erdogan.

Evaluările sondajelor președintelui au scăzut anul trecut, deoarece o mare parte a populației a suferit o criză a costului vieții despre care majoritatea economiștilor spun că a fost agravată de politicile guvernamentale. Dar Erdoğan a anunțat ulterior inițiative populare, cum ar fi creșterea salariului minim și a salariilor din sectorul public.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online