Aliații lui Aukus dezvăluie planul de a aproviziona Australia cu submarine cu propulsie nucleară

41

SUA, Marea Britanie și Australia au dezvăluit un proiect de zeci de ani pentru a furniza Canberrei submarine cu propulsie nucleară, intrând într-un parteneriat istoric care leagă mai strâns aliații în timp ce contracarează China în Indo-Pacific.

Președintele american Joe Biden și omologii săi, prim-ministrul australian Anthony Albanese și premierul britanic Rishi Sunak, s-au reunit luni la San Diego, California, pentru a anunța parametrii programului de submarine.

Acțiunea are loc după 18 luni de discuții de când aliații au semnat în septembrie 2021 pactul trilateral de securitate Aukus, care reprezintă un punct de referință, stabilind cooperarea cu privire la unele dintre cele mai secrete tehnologii militare americane.

În cadrul planului în trei etape, Australia și Marea Britanie vor construi împreună un nou submarin – numit “SSN Aukus” – bazat pe o versiune modificată a unei nave de generație următoare pe care Marea Britanie era deja în curs de proiectare.

Sunak a declarat că este “extrem de încântat” de faptul că Aukus va folosi “expertiza britanică de pionierat în materie de proiectare” pentru “a ne proteja poporul și aliații pentru generațiile viitoare”.

Cei trei lideri au călătorit la baza navală Point Loma din San Diego, portul de origine al mai multor submarine americane, pentru a organiza lansarea oficială a Aukus la bordul USS Missouri, un submarin din clasa Virginia.

Marea Britanie și Australia plănuiesc fiecare să construiască cel puțin opt dintre aceste submarine de miliarde de dolari. Primele ambarcațiuni australiene vor intra în serviciu abia la începutul anilor 2040, flotele complete urmând să fie construite în următoarele două decenii.

Planul Aukus în trei etape

 

Faza 1

SUA și Marea Britanie vor instrui marinarii și inginerii australieni pentru a opera submarine cu propulsie nucleară.

SUA vor desfășura patru ambarcațiuni din clasa Virginia la HMAS Stirling, un port naval de lângă Perth, pe parcursul a patru ani, începând cu 2027. Combustibilul pentru reactoare va fi furnizat de SUA, dar Australia se va ocupa de deșeurile nucleare, inclusiv de combustibilul uzat. Marea Britanie va desfășura un submarin din clasa Astute câțiva ani mai târziu.

Submarinele vor fi desfășurate în ceea ce cei trei aliați numesc “Submarine Rotational Force West”.

Australia va începe să construiască infrastructura șantierului de construcții navale pentru submarine și facilități de întreținere în Adelaide. De asemenea, va investi în industriile de construcții navale din SUA și Marea Britanie pentru a ajuta aceste țări să facă față constrângerilor de producție.

Faza 2

SUA vor vinde între trei și cinci submarine din clasa Virginia Australiei, începând cu 2032.

Submarinele vor fi conduse de marinari australieni, care vor fi fost instruiți să opereze navele cu propulsie nucleară, dar ar putea include “călăreți” din SUA și Marea Britanie.

Faza 3

Australia și Marea Britanie vor începe să construiască SSN Aukus, care va fi o versiune modificată a submarinului SSN(R) de nouă generație pe care Marea Britanie îl proiecta deja. Se așteaptă ca primele nave să intre în serviciu abia peste două decenii.

Cele două țări vor co-construi submarinele, dar Marea Britanie ar putea avea o cotă mai mare din producție în primii ani, în timp ce Australia își construiește facilitățile de producție. Cu toate acestea, majoritatea bărcilor australiene vor fi produse în Australia, potrivit unui oficial american.

În timp ce planul actual este ca Marea Britanie să construiască opt submarine, unii șefi ai apărării britanice au semnalat că Marea Britanie ar fi deschisă la extinderea flotei sale de submarine până la 19 în viitor.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că disponibilitatea Americii de a împărtăși “bijuteriile coroanei” sale – tehnologia de propulsie nucleară – cu Australia ca parte a pactului a subliniat importanța pe care Biden o acordă aliaților.

“Dacă formula lui Ronald Reagan a fost “pace prin putere”, formula lui Joe Biden este “pace prin puterea americană și a aliaților””, a declarat Sullivan reporterilor înainte de anunț.

“Președintele Biden a vorbit deseori și simte foarte puternic despre … conectarea aliaților noștri din Atlantic cu aliații noștri din Pacific”, a adăugat el. “Acesta este Aukus în esența sa”.

Australia dorește să își înlocuiască flota de submarine diesel din clasa Collins cu nave cu propulsie nucleară, care sunt mai invizibile și pot călători mai departe. Submarinele vor transporta arme convenționale non-nucleare.

SUA și Marea Britanie vor ajuta Australia să acopere golul care va apărea pe măsură ce submarinele din clasa Collins vor începe să se retragă în anii 2030.

Oficialii americani au declarat că prima fază va implica desfășurarea de către US Navy a patru submarine din clasa Virginia la Perth, Australia, începând cu 2027. Marea Britanie va trimite un submarin din clasa Astute câțiva ani mai târziu. Sullivan a declarat că USS Asheville, un submarin din clasa Los Angeles, se află deja la Perth pentru antrenament.

“Această perioadă de pregătire a marinarilor, tehnicienilor și inginerilor australieni va începe acum, pe măsură ce ne îndreptăm spre … obținerea de către australieni a primului lor submarin cu propulsie nucleară și armament convențional”, a declarat Sullivan.

Trei marinari australieni se antrenau deja la școlile nucleare din SUA, iar alți doi se antrenau în Marea Britanie, potrivit unui oficial american. Odată ce Australia a dezvoltat un cadru de marinari, SUA va vinde Canberrei între trei și cinci submarine din clasa Virginia printr-o combinație de nave noi și renovate. Prima achiziție este așteptată să aibă loc în 2032.

Australia va investi, de asemenea, în baza industrială de apărare din SUA și Marea Britanie, o mișcare fără precedent care vizează creșterea capacității de producție a șantierelor navale aflate în dificultate. “În măsura în care Aukus impune cerințe suplimentare asupra acestei baze industriale, australienii plătesc factura”, a declarat Sullivan.

Aukus, care include un al doilea pilon care implică cooperarea în domenii care variază de la arme hipersonice și calculul cuantic la războiul electronic, va consolida cooperarea aliată și va stimula descurajarea împotriva Chinei.

Charles Edel, expert în Australia la think-tank-ul Center for Strategic and International Studies, a declarat că impulsul “animator” din spatele Aukus a fost puterea militară în expansiune rapidă a Chinei și utilizarea tot mai agresivă a forței. El a adăugat că pactul de securitate a fost “un prevestitor al direcției spre care se îndreaptă strategia americană și a aliaților”.

“Este o declarație publică că SUA, Australia și Marea Britanie își aliniază mai strâns strategiile pentru a se asigura că sunt suficient de bine înarmate și capabile să respingă actele de agresiune în viitor”, a spus el.

Dar, potrivit oficialilor americani, Washingtonul s-a consultat pe scară largă cu aliații și partenerii cu privire la Aukus – și a ținut China la curent cu planurile.

Un oficial american de rang înalt a respins sugestiile că SUA ar vrea să “conțină” China, spunând că Aukus a fost un efort de “apărare și securizare” a Indo-Pacificului, în special după o serie de “pași provocatori” sub conducerea președintelui chinez Xi Jinping.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online