Bătălia Ucrainei privind profiturile în scădere în Bakhmut

77

Președintele Volodymyr Zelenskyy și-a reangajat forțele săptămâna aceasta să apere orașul din estul Bakhmut, așa cum oficialii occidentali și chiar unii soldați ucraineni au sugerat că ar fi mai înțelept să se retragă.

Bătălia pentru Bakhmut, care durează de nouă luni, a devenit o capcană de uzură, rușii și ucrainenii încercând să-și epuizeze rândurile reciproc și să obțină un avantaj pentru ofensive mai târziu în această primăvară.

Kievul susține că a ucis mii de luptători ruși, în principal mercenari recrutați din închisori și cărora li sa ordonat să atace pozițiile ucrainene în valuri umane care amintesc de primul război mondial. Dar și Ucraina înregistrează pierderi mari, schimbând potențial evaluarea cost-beneficiu a păstrării orașului.

Atacatorii ruși s-au apropiat treptat de Bakhmut dinspre nord, sud și est, lăsând doar o rută îngustă de aprovizionare dinspre vest pentru trupele Ucrainei.

„Inamicul atacă din toate părțile”, a declarat un soldat ucrainean pentru Financial Times din Bakhmut. „Ne luăm provizii. Dar situația este cu fiecare zi din ce în ce mai dificilă.”

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus săptămâna aceasta o retragere a Ucrainei din oraș nu va fi un „recul operațional sau strategic”, iar șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că nu ar fi un „punct de cotitură”, comentează că ambii ar putea fi în favoarea lor. o retragere.

Dar Zelensky a ridicat miza, ordonând forțelor sale armate să-și întărească pozițiile acolo și avertizând că abandonarea lui Bakhmut ar lăsa rușilor un „drum deschis” către restul provinciei Donețk, pe care Moscova este hotărâtă să o apuce.

Zelenskyy și-a justificat poziția săptămâna aceasta susținând că Rusia suferea pierderi mult mai mari decât Ucraina în încercarea de a captura ceea ce armata lui numește „Fortăreața Bakhmut”.

„Distrugem ocupantul peste tot – oriunde acesta dă rezultate pentru Ucraina. . . Bakhmut a cedat și dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război”, a spus el.

Ucraina pare să folosească aceleași tactici pe care le-a desfășurat vara trecută în timpul atacului Rusiei asupra Severodonețk și Lysychansk, ultimele două orașe importante aflate sub controlul Kievului, în provincia Lugansk. Armata ucraineană s-a retras în cele din urmă, dar numai după ce a provocat pierderi grele trupelor și milițiilor ruse trase din teritoriile ocupate.

Kievul a profitat apoi de forțele epuizate și supraîncărcate ale Rusiei lansând o ofensivă fulgeră pentru a relua teritoriul din nord-estul Ucrainei și pentru a elibera orașul Herson din sud. Întrebarea, spun oficialii și experții occidentali, este dacă pierderile ucrainene de oameni și materiale ar putea împiedica propria capacitate de contraofensivă. Cel puțin, pierderile ar putea argumenta în favoarea retragerii pe o nouă linie defensivă.

Michael Kofman, directorul programului de studii ruse la CNA, un think-tank, care a vizitat Bakhmut la începutul acestei săptămâni, a declarat că argumentul despre capacitatea de contraofensivă redusă a Ucrainei „ar putea fi supraevaluat”.

„Cred că întrebarea principală este în ce măsură apărarea lui Bakhmut reprezintă o strategie cu profituri descrescătoare în comparație cu alte opțiuni.”

Evaluarea victimelor de ambele părți este o provocare pentru analiști și oficiali, cu atât mai mult pentru cei din luptele vicioase pentru Bakhmut.

Oficialii americani și europeni estimează că 200.000 de soldați ruși au fost uciși sau grav răniți din februarie anul trecut, iar Ucraina aproximativ jumătate.

Un oficial occidental a spus că Rusia a suferit „între 20.000 și 30.000 de victime în ultimele șase luni”, adăugând că majoritatea erau mercenari care luptau pentru compania militară privată Wagner. Operațiunile lui Wagner s-au concentrat în mare măsură pe Bakhmut.

Oficialii NATO estimează că un ucrainean a fost ucis sau rănit la fiecare cinci ruși. Șeful securității naționale ucrainene, Oleksiy Danilov, a estimat săptămâna trecută că raportul este „unu la șapte în favoarea noastră”. În orice caz, înseamnă că Ucraina ar fi putut suferi câteva mii de victime apărând orașul, deși îngrijirea medicală superioară înseamnă că proporțional mai puțini ucraineni mor pe câmpul de luptă.

„Ucraina pierde oameni pe toată linia frontului, dar Bakhmut le-a oferit o oportunitate unică de a ucide și mulți ruși, având în vedere tacticile (de tocat carne) pe care rușii le folosesc”, a spus oficialul occidental.

Yuriy Lutsenko, un fost politician care servește acum ca căpitan într-o unitate de drone ucraineană care a fost retrasă din Bakhmut în urmă cu câteva zile, a declarat că ambele părți s-au confruntat cu o lipsă de muniție de artilerie. Dar Ucraina era mai bine poziționată să exploateze situația prin reducerea dimensiunii forțelor lui Wagner de la aproximativ „45.000 la 7.000”, a spus el.

„Apărarea de o fortăreață este modalitatea mai eficientă de a ține linia înainte de a-ți lansa propria contraofensivă”, a adăugat Luțenko.

Unii experți se tem că Ucraina ar putea cheltui trupe și echipamente de înaltă calitate pentru a ucide doar recruți ruși din închisori ca „carne de tun”. Dar analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului au spus că Wagner își angaja acum unele forțe de elită la Bakhmut și că și forțele aeriene ruse s-au alăturat luptei.

Oficialii ucraineni au susținut că retragerea din oraș nu va oferi forțelor lor un nou avantaj.

Mykola Bielieskov, analist la Institutul Național de Studii Strategice al Ucrainei, a spus că este „destul de dificil de a concluziona cu încredere dacă uzura trupelor ruse se face mai bine folosind abordarea actuală sau ar fi fost mai bine dacă am părăsit Bakhmut și am scurtat linia frontului”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online