Care este interdicția decretată de liderul de la Kremlin privind exportul de petrol

285

Preşedintele Vladimir Putin a decis și toată Rusia s-a executat!

Este o interdicție decretată de liderul de la Kremlin privind exportul de petrol în țările care aplică plafonarea de preț stabilită pentru petrolul rusesc de statele din G7, Uniunea Europeană și Australia, ca sancțiune pentru campania militară rusă din Ucraina, astfel, aceasta a intrat în vigoare miercuri, 1 februarie.

Dispoziţia prezidenţială îi obligă pe exportatorii ruşi de petrol să respingă contractele cu persoane juridice sau fizice străine care conţin un mecanism fix, direct sau indirect, un preţ maxim în oricare dintre etapele de furnizare până la consumatorul final.

Prin această interdicție, îi permite lui Putin să excludă din această măsură anumite produse, aceasta va fi în vigoare până la 1 iulie.

Un embargo similar, care va intra în vigoare la o dată ce nu a fost încă stabilită de Guvern, a fost impus pentru exporturile de derivate din petrol, a arătat EFE.

Analiștii spun că aceste interdicții nu vor avea niciun efect

Însă, unii analiști consideră că aceste interdicții nu vor avea niciun efect, deoarece petrolul rusesc se negociază la prețuri sub plafon.

Concret, grupul celor şapte state cele mai dezvoltate (G7), UE şi Australia au stabilit în decembrie 2022 să impună un plafon de preţ de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc pentru a reduce încasările Moscovei şi „capacitatea sa de a susţine războiul din Ucraina”, după cum a declarat, la momentul respectiv, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Plafonul de preţ se va aplica şi pentru produsele petroliere din Rusia începând cu 5 februarie, deşi nu au fost încă precizaţi parametrii măsurii.

Exportul de produse petroliere a fost interzis

Decretul emis de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu câteva zile înainte de finalul anului trecut interzice, de asemenea, exportul de produse petroliere.

Din datele Agerpres, decretul prevede că interdicţia este valabilă până pe 1 iulie 2023 şi conţine o clauză care îi permite preşedintelui rus să decidă derogări în cazuri speciale.

Statele din grupul OPEC+, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, au decis menţinerea cotelor de producție, scrie AFP.

Cotele de producţie vor fi astfel menţinute la nivelul convenit în octombrie anul trecut, când statele OPEC+ au decis o reducere a extracţiei de petrol cu două milioane de barili pe zi, provocând nemulțumirea statelor occidentale, în special a SUA.

Următoarea întâlnire a OPEC+ este fixată pentru data de 4 iunie 2023, dar acest grup a precizat că s-ar putea reuni oricând ar fi nevoie dacă se impun ”măsuri suplimentare imediate”.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online