Ce va supraviețui din politica SUA în Orientul Mijlociu sub conducerea lui Joe Biden?

38

Trump Heights, piața Trump, terminalul de tren Trump: Israelul nu se sfiiește să-l onoreze pe Donald Trump, care este admirat pe scară largă în rândul israelienilor pentru sprijinul său ferm al țării lor.

Dar în teritoriile palestiniene, niciun președinte american nu a fost înjurat în mod deschis la fel de mult ca Trump, sau descris în termeni atât de măgulitori în portrete și efigii de pe Fâșia Gaza și Cisiordania ocupată.

În patru ani, Trump a răsturnat decenii de politică americană în Orientul Mijlociu. Joe Biden va dori să anuleze multe dintre aceste schimbări în timpul președinției sale, dar libertatea sa de manevră va fi limitată.

La audierea de confirmare a Senatului de marți, alegerea lui Biden pentru secretarul de stat, Antony Blinken, a semnalat că, combaterea Iranului va fi esențială pentru agenda Biden din Orientul Mijlociu.

Însă Blinken a spus că Statele Unite se află „la o distanță lungă” de la aderarea la pactul din 2015 cu Iranul – restrângerea programului nuclear de la Teheran – la care SUA a renunțat în vremea lui Trump.

Joe Biden și echipa sa au spus că vor restabili legăturile cu palestinienii îndepărtați de Trump, vor relua ajutorul și vor respinge acțiunile unilaterale, cum ar fi construirea așezărilor israeliene pe teritoriul ocupat.

Dar Blinken a spus că ambasada SUA în Israel va rămâne la Ierusalim, pe care Trump a recunoscut-o drept capitală a Israelului.
Patru acorduri diplomatice încheiate de Trump între Israel și statele arabe sunt, de asemenea, susceptibile să rămână – au sprijin bipartidist la Washington și au adus o realiniere strategică a țărilor din Orientul Mijlociu împotriva Iranului.

La fel și acceptarea lui Trump de suveranitatea israeliană asupra înălțimilor Golan ocupate, pe care Israel a capturat-o din Siria într-un război din 1967 și a anexat-o într-o mișcare nerecunoscută la nivel internațional.

Provocarea lui Joe Biden va fi cum să mergem înapoi, nu doar în politica erei lui Trump – și polarizarea declanșată de omul care a spus că a „făcut multe pentru Israel” – fără a fi acuzat că s-a retras cu totul din conflictul israeliano-palestinian.

„El va încerca să proiecteze o imagine de echitate și echilibru”, a declarat pentru Reuters Michele Dunne, directorul Programului pentru Orientul Mijlociu al Carnegie Endowment for International Peace din SUA.

„Nu există nicio îndoială că politicile lui Biden cu privire la Orientul Mijlociu vor fi destul de diferite de cele ale lui Trump; întrebarea este cât de diferiți vor fi de cei ai (fostului președinte Barack) Obama … Mă îndoiesc că Biden vede conflictul ca fiind o piedică pentru diplomația SUA chiar acum. ”
Trump se afla în linii mari în politica Orientului Mijlociu cu cel mai apropiat aliat al său în regiune, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

Pe lângă recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului și suveranitate israeliană asupra înălțimilor Golanului, Trump a susținut așezările israeliene din Cisiordania, teritoriu pe care palestinienii îl doresc.

Investiția Israelului în așezările sale din Cisiordania în perioada 2017-2019 a crescut cu aproape jumătate față de ultimii trei ani din timpul în care în funcție era Obama, potrivit datelor oficiale israeliene furnizate Departamentului de Stat al SUA și văzute de Reuters.

Cu o zi înainte de inaugurarea lui Biden, Israelul a lansat licitații pentru mai mult de 2.500 de case de așezare în Cisiordania și Ierusalimul de Est, pe lângă alte sute anunțate de Netanyahu săptămâna trecută.

Relațiile cu palestinienii au atins un nou nivel minim după ce Trump a tăiat finanțarea anuală de 360 ​​de milioane de dolari către UNRWA, agenția Națiunilor Unite care se ocupă de refugiații palestinieni, a redus alte ajutoare pentru palestinieni și a închis biroul Organizației pentru Eliberarea Palestinei din Washington D.C.

Blinken s-a întors la normele diplomatice de multă vreme, pre-Trump, la ședința sa de senat.
“Singura modalitate de a asigura viitorul Israelului ca stat evreu, democratic și de a oferi palestinienilor un stat la care au dreptul este prin așa-numita soluție cu două state”, a spus Blinken.

Dar el a adăugat: „În mod realist, este greu să vezi perspective pe termen scurt pentru a merge mai departe în acest sens”.

În Gaza, comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a fost optimist în ceea ce privește schimbarea și că lucrurile ar putea ușura refugiații palestinieni de care are grijă agenția sa.

„Avem într-adevăr un contact informal cu noua administrație. Am auzit toate mesajele pe care le primim că există intenții de a relua parteneriatul ”, a declarat el pentru Reuters.

Pentru mulți israelieni, numele lui Trump nu a fost pătat de revolta din Capitol Hill din 6 ianuarie.

În Trump Heights, o mică așezare Golan Heights, se lucrează pentru a adăposti 20 de noi familii care se vor muta până în vară. Un semn uriaș negru și auriu la poartă a fost restaurat după ce vandalii au furat „T” -ul.

„Păstrăm numele Trump Heights, suntem mândri de acest nume. Președintele Trump merită recunoștință pentru toate faptele bune pe care le-a făcut pentru noi “, a declarat pentru Reuters șeful Consiliului regional Golan, Haim Rokach.

Săptămâna aceasta, un ministru israelian și-a reafirmat sprijinul față de numele lui Trump pentru a împodobi un viitor terminal de tren de lângă partea de vest a Ierusalimului, iar la sensul giratoriu al pieței Trump din Petah Tikva el rămâne popular. „Ne va fi dor de el”, a spus Alon Sender. „A fost bun pentru Israel”.

Dar, de cealaltă parte a barierei militare israeliene, la 10 km est de Petah Tikva, mulți palestinieni sunt bucuroși să vadă plecarea lui Trump.

„Cu siguranță, politica lui Trump este nedreaptă”, a spus Sumoud Salah, un adolescent refugiat în Ierihon.
„Sper că epoca lui (Biden) va fi diferită de cea a lui Trump, care a fost nedreaptă pentru toată lumea, nu numai pentru palestinieni”.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online