Coaliția „nesigură” a Germaniei influenţează deciziile UE

38

Tensiunile din coaliția de guvernare a Germaniei împiedică din ce în ce mai mult deciziile UE, subminând reputația Berlinului în Europa și dăunând credibilității blocului în orice, de la politicile ecologice la ajutorul pentru Ucraina.

Cel mai uimitor exemplu de tactici supărătoare ale Germaniei a venit la sfârșitul lunii trecute, când țara a declarat că va vota împotriva planurilor deja convenite ale UE de a interzice noile motoare de mașini cu combustie din 2035, cu excepția cazului în care s-au făcut derogări pentru mașinile care ar putea funcționa cu e-carburanți neutri din carbon.

Mișcarea a scos la iveală diviziunile în guvernul lui Olaf Scholz, o coaliție greoaie de social-democrați, verzi și liberali. Ministrul liberal al transporturilor Volker Wissing este cel care conduce linia dură pe mașini, spre consternarea Verzilor.

Dar pentru partenerii Germaniei a fost tipic pentru o coaliție care este văzută din ce în ce mai mult ca o echipă incomodă a Europei.

„Reputația Germaniei este într-adevăr în scădere în Europa – este văzută ca imprevizibilă și nesigură”, a spus un diplomat european la Berlin. „Tensiunile de coaliție devin o problemă europeană”.

Oficialii din Berlin spun că criticile sunt nedreapte. „Oamenilor din Bruxelles le place să transmită impresia că toată lumea, în afară de Germania, este de acord cu totul – ceea ce este o prostie completă”, a spus unul.

Dar parlamentarii partidelor la guvernare ale Germaniei devin serios îngrijorați de reputația țării. „Este devastator”, a spus un parlamentar social-democrat. „Ne renunțăm doar la Bruxelles pentru că alte țări se gândesc: ce naiba fac nemții acum?”

Mișcarea Berlinului privind motoarele cu ardere este doar cel mai recent exemplu de abordare contradictorie despre care partenerii săi spun că aruncă o cheie în luarea deciziilor UE. De la ajutorul financiar pentru Ucraina până la reforma regulilor UE privind datoria și deficitul, aliații văd rolul Germaniei în unele dosare importante ca necooperant și, uneori, de-a dreptul perturbator.

Un diplomat al UE a spus că, la întâlnirile de la Bruxelles, atașații germani – și, în unele cazuri, chiar miniștri – au prezentat în mod obișnuit o poziție doar pentru a schimba tactica câteva minute mai târziu, după un apel telefonic cu Berlinul.

La alte întâlniri, reprezentanții germani nu sunt uneori în măsură să ofere deloc o linie politică clară, deoarece coaliția de la Berlin încă deliberează, au spus alți diplomați.

Un factor de bază în noua indisciplină a Germaniei este relația zgârietoare dintre partenerii de coaliție, în special Verzii și liberalii Democrați Liberi (FDP). De când coaliția cu trei partide a lui Scholz a fost formată la sfârșitul lui 2021, FDP a suferit o serie de înfrângeri la alegerile regionale: în două state a fost dat afară din guvern și în alte două și-a pierdut reprezentarea în parlamentul local.

FDP și liderul său, ministrul de finanțe Christian Lindner, sunt acum sub presiune din ce în ce mai mare pentru a opri declinul, fiind mai aserți în guvern. „Sunt mânați de frica morții ca partid”, a spus un ministru al cabinetului. „Nu te face tocmai vesel.”

În public, totuși, miniștrii insistă că lucrează într-o armonie perfectă, mai ales după o retragere de două zile a cabinetului la Meseberg, casa de oaspeți a guvernului din afara Berlinului, despre care participanții au spus că a ajutat la turnarea uleiului în apele tulburi.

„În termeni tehnici, coaliția funcționează foarte, foarte bine împreună”, a declarat Robert Habeck, ministrul Economiei Verzi, săptămâna trecută. „Și ca oameni ne înțelegem cu toții foarte bine.”

Dar în comentarii pe care unii le-au interpretat ca o lovitură la FDP, el a adăugat: „Ca guvern (ministru) slujești țara în primul rând, nu propriul tău mediu, propriul tău partid, propriul tău balon media, propriii adepți pe Twitter. Jurământul pe care l-am depus înseamnă . . . trebuie să împingi totul într-o parte.”

Între timp, resentimentele crește față de aparenta incapacitate a lui Scholz de a închide disputele de coaliție și de a le opri escaladarea. „Este doar un lider slab”, a spus un parlamentar al Verzilor. „Partenerii se ceartă tot timpul și el nu intervine pentru a o opri.”

Iritația legată de incoerența Germaniei asupra Europei a început să fiarbă de ceva vreme. Lindner a fost acuzat pentru marile întârzieri ale plății de miliarde de euro în ajutoare UE pentru Ucraina, anul trecut, după ce a insistat că acesta ia mai degrabă sub formă de granturi decât de împrumuturi. Confruntarea a creat sânge rău la Washington, înalți oficiali din administrația Biden exprimându-și frustrarea față de cât timp i-a luat Bruxelles-ul pentru a elibera ajutorul.

Lindner a pus sub semnul întrebării propunerile UE de reformare a regulilor fiscale ale blocului privind deficitul public și datoria. Bruxelles și-a prezentat planul în noiembrie anul trecut și vrea să treacă legislația înainte de alegerile europene de anul viitor. Dar Lindner a spus că își face griji că propunerea Comisiei Europene ar reduce disciplina fiscală în bloc.

De asemenea, Germania a rezistat anul trecut mișcărilor UE de a impune un plafon la prețul gazului, enervând Italia, care făcea lobby pentru un astfel de plafon de la începutul războiului din Ucraina. Berlinul se temea că ar duce la redirecționarea aprovizionării cu gaze din Europa către regiunile mai bine plătite.

Dar oficialii germani și-au semnalat opoziția față de limita de luni de zile. În schimb, intervenția lui Wissing în problema motoarelor cu ardere a fost o surpriză la Bruxelles, unde este rar ca guvernele să încerce să blocheze politicile convenite atât de târziu în proces.

Berlinul a încercat să minimizeze furori – și a respins, de asemenea, sugestiile potrivit cărora miniștrii sunt divizați în această problemă. Purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, a declarat la începutul acestei luni că Wissing reflectă „poziția întregului guvern”.

Acordul de interzicere a motoarelor cu ardere a venit cu o „solicitare către comisie . . . să depună o propunere privind modul în care mașinile care funcționează cu combustibili neutri din carbon, așa-numitele e-fuels, pot fi înmatriculate după 2035”. Cu toate acestea, până acum nu reușise să îndeplinească această condiție. „Comisia ar trebui să acționeze în acest sens – și rapid”, a spus Hebestreit.

Dar a existat neîncredere la Bruxelles că Germania ar ridica obiecții la o politică care este o piatră esențială a legii privind climă a Pactului Verde a UE și care fusese deja agreată de statele membre, parlamentul european și comisia. „În mod normal, doar Ungaria face asta”, a spus diplomatul european.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online