Conflictul verificării pașapoartelor dintre Regatul Unit și Spania lasă Gibraltarul în criză

41

Gibraltar este blocat în limbo-ul post-Brexit, cu Regatul Unit și Spania în conflict asupra cine ar trebui să verifice pașapoartele persoanelor care sosesc pe aeroportul enclavei britanice.

După mai bine de un an de discuții obositoare cu privire la statutul Gibraltarului, tensiunile cresc pe o problemă care are implicații uriașe pentru economia Rock.

Regatul Unit și Spania, care este aliată cu UE în cadrul discuțiilor, încearcă să definească relația teritoriului cu blocul și să permită oamenilor să treacă granița terestră dintre Gibraltar și Spania cu puține controale sau deloc.

Madrid insistă că prețul trebuie să fie controalele pașapoartelor de către poliția spaniolă la aeroportul și portul său, dar Marea Britanie se opune ferm „cizmelor la sol” spaniole, potrivit persoanelor implicate în discuții.

Dacă nu pot ajunge la un acord, granița terestră ar putea fi distrusă de controale complete asupra celor 30.000 de oameni care o traversează în fiecare zi, punând în pericol economia Gibraltarului prin împiedicarea lucrătorilor spanioli care își ocupă aproximativ jumătate din locurile de muncă.

„Pentru a avea fluiditate în circulația între Gibraltar și Spania, trebuie să existe controale Schengen pe aeroport”, a spus un oficial spaniol implicat în discuții, referindu-se la intrarea în zona de liberă călătorie Schengen a UE.

“Nu există nici o îndoială. Este singura cale. Verificările pașapoartelor trebuie să fie efectuate de Poliția Nacională”, a spus oficialul, numind forțele de ordine spaniole.

Conform unui acord temporar la care Regatul Unit și Spania au ajuns la sfârșitul anului 2020, majoritatea oamenilor care trec în prezent sau ies din Gibraltar sunt conduși de oficialii de frontieră care și-au prezentat pașapoartele sau cărțile de identitate.

Diplomații britanici spun că acceptă să permită UE să verifice pașapoartele pe aeroport după Brexit, dar că acest lucru ar trebui să fie făcut de Frontex, agenția de frontieră a UE, mai degrabă decât de agenții spanioli.

Opoziția Regatului Unit reflectă parțial o aversiune față de oficialitatea spaniolă în rândul multor gibraltarieni, pe care diplomații britanici o leagă de tratarea aspră percepută de Spania față de avanpostul mediteranean în trecut.

Londra este nerăbdătoare să rezolve Gibraltarul ca o altă problemă post-Brexit, care a încheiat luna trecută un acord comercial pentru Irlanda de Nord cu UE. Urgența de a ajunge la o înțelegere crește. Dacă Partidul Popular conservator din Spania câștigă alegerile generale la sfârșitul acestui an, ar putea deveni mai greu să ajungi la un acord.

După o întâlnire din această săptămână, secretarul de externe al Regatului Unit James Cleverly și Fabian Picardo, primul ministru al Gibraltarului, au spus că trebuie să existe „planuri solide” pentru toate eventualitățile, inclusiv un rezultat „nenegociat”.

Inteligență și Picardo „au amintit nevoia de a respecta echilibrul atins” prin acordul temporar Regatul Unit-Spania din 2020. Un oficial britanic a spus că există o oarecare frustrare la Londra că Spania pare să-și schimbe natura cererilor.

Spania insistă că nu face cereri speciale, ci doar urmează normele zonei Schengen. „Nu am cerut nimic. Marea Britanie a fost cea care a votat pentru Brexit, care este o decizie legitimă”, a spus oficialul.

Ca o alternativă la controalele spaniole pe aeroportul din Gibraltar, diplomații britanici au sugerat că polițiștii de frontieră spanioli ar putea procesa călătorii care zboară către enclavă pe aeroporturile din Marea Britanie de unde pleacă, așa cum fac francezii la Londra pentru trenurile Eurostar către Paris și Bruxelles. Verificările la aeroport sunt efectuate în prezent de către agenția de frontieră a Gibraltarului.

O altă problemă nerezolvată este statutul aeroportului în sine, care se află pe o bază a Royal Air Force. Spania ar dori să-l folosească, dar Gibraltar se opune ideii, temându-se de o încălcare a suveranității britanice.

Gibraltarul rămâne marcat de amintirea modului în care granița terestră a fost închisă de dictatorul spaniol Francisco Franco în 1969 și nu s-a redeschis complet până în 1985.

În 2013, o dispută a izbucnit după ce Gibraltar a început lucrările la un recif artificial în apele pe care Spania le revendică ca fiind proprii, iar Spania a înăsprit apoi controalele la frontieră, ducând la timpi de așteptare de câteva ore care i-au înfuriat pe localnicii de ambele părți.

Pe lângă lucrătorii spanioli care trec granița, gibraltarienii călătoresc în Spania pentru a face cumpărături și a petrece timpul liber pe plajele și terenurile de golf ale țării.

Dacă discuțiile rămân blocate, Marea Britanie se teme că Spania ar putea introduce din nou controale mai stricte.

Cele două părți au încheiat un acord temporar în 2020, după ce Gibraltar a fost exclus dintr-un acord comercial UE-Marea Britanie post-Brexit la începutul aceluiași an. Ei încearcă acum să convină asupra unui tratat UE, dar José Manuel Albares, ministrul de externe al Spaniei, a declarat în decembrie anul trecut că țara sa nu poate negocia „veșnic” cu Regatul Unit.

Țările nu dezbat opiniile lor diametral opuse cu privire la suveranitatea Gibraltarului, pe care Spania a cedat-o coroanei britanice în 1713. Londra spune că trebuie să rămână britanică, iar Madridul refuză să recunoască pretenția Regatului Unit.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online