Csoma Botod: Arborarea steagului Ținutului Secuiesc este „o doleanță veche a comunității de acolo. Este vorba, de fapt, despre utilizarea unui simbol regional.”

Foto: news.ro
259

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botod, a declarat că arborarea steagului Ținutului Secuiesc este „o doleanță veche a comunității de acolo. Este vorba, de fapt, despre utilizarea unui simbol regional.”

Există zone care au steaguri regionale

Acesta a dat exemplul altor comunități care au dreptul de a-și folosi simbolurile.

În afirmaţiile sale, „Avem și alte zone care au steaguri regionale, de exemplu Bucovina. Este o veche doleanță. Această problemă nu s-a rezolvat de-a lungul anilor. Nu cred că prin această doleanță secuii ar avea ceva sau s-ar îndrepta împotriva românilor sau, dacă s-ar folosi acel steag, ar dăuna României”, a spus deputatul UDMR pentru Europa Liberă.

În plus, „Eu cred într-un principiu vechi: libertatea se întinde până acolo încât să nu afectezi libertatea celorlalți. În consecință, nu cred că utilizarea acestui steag ar afecta libertatea românilor sau ar dăuna statului român.”, a adăugat el.

Mai mult, Csoma Botod a vorbit, de asemenea, despre argumentele recente ale Ministerului român de Externe:

„Eu cred că ar trebui să găsim o rezolvare și să nu ne încrâncenăm în anumite stereotipii sau prejudecăți care țin de trecut. Eu cred că ar trebui să avem o abordare rațională și să găsim o soluție la această problemă”, a declarat acesta.

Deputatul UDMR este de părere că problema se poate rezolva, însă a evitat să spună dacă UDMR va insista asupra reglementării prin lege.

„Problema e una de actualitate. Eu aș propune ca, dacă la nivelul unei comunități, se conturează o comunitate regională, acea identitate să poată fi exprimată și în public. Nu intru în detalii tehnice. Putem găsi și detaliile tehnice necesare rezolvării acestei probleme.”, a spus el.

În România nu există nicio unitate administrativ-teritorială numită „Ținut Secuiesc”.

În contextul politic, Bogdan Aurescu l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la București din cauza unor declarații ale președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, care a pretins o îngrădire a „dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc”. În urma întâlnirii lor, oficialul român a reamintit că în țara noastră nu există vreo unitate administrativ-teritorială denumită „Ținut Secuiesc”.

Aşadar, „Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc”, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), arătând că ambasadorul Ungariei la București „a fost convocat, în această dimineață, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE român, pentru a i se comunica poziția părții române”, în acest sens.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online