Discuțiile Xi-Putin subliniază rolul Rusiei de „partener junior” al Chinei

72

Vladimir Putin și Xi Jinping își vor plasa relațiile economice tot mai mari în centrul discuțiilor de la Kremlin de marți, subliniind dependența Moscovei de Beijing, după ce economia sa a fost în mare parte ruptă de vest.

Președintele rus a salutat modelul economic al Chinei ca fiind „mult mai eficient” decât cel al altor țări, o recunoaștere a coloanei de salvare pe care Beijingul a extins-o de la invazia Moscovei în Ucraina de anul trecut – comerțul bilateral atingând un record de 190 de miliarde de dolari în 2022.

„Sancțiunile au exacerbat relația deja asimetrică dintre Rusia și China”, a spus Maria Shagina, cercetător senior la Institutul Internațional de Studii Strategice. „Este greu de ascuns faptul că Rusia este acum un partener junior.”

Moscova consideră că dependența sa economică de China este crucială pentru perspectivele sale de a câștiga războiul, a spus o persoană apropiată Kremlinului. În timp ce ajutorul Chinei pentru a rezista efectelor sancțiunilor americane este de neînlocuit, bogăția de resurse naturale a Rusiei va asigura sprijinul continuu al Beijingului, a adăugat persoana.

Cel mai așteptat subiect de discuție marți este gazoductul planificat Power of Siberia 2, care ar oferi Rusiei o nouă modalitate vitală de a redirecționa exporturile din rezervele care nu mai sunt trimise în Europa.

„Logica evenimentelor ne dictează că devenim pe deplin o colonie de resurse chineze”, a spus persoana. „Serverele noastre vor fi de la Huawei. Vom fi principalii furnizori ai Chinei pentru orice. Vor primi gaz de la Power of Siberia. Până la sfârșitul anului 2023, yuanul (renminbi) va fi principala noastră monedă comercială.”

Sancțiunile occidentale au lăsat Moscova cu un deficit bugetar de 2,58 miliarde de lei (34 de miliarde de dolari) doar în primele două luni ale acestui an, deoarece a intensificat cheltuielile militare.

Anul trecut, importurile Chinei de energie rusă – care reprezintă mai mult de 40% din veniturile bugetare ale Kremlinului – au crescut de la 52,8 miliarde de dolari la 81,3 miliarde de dolari. Rusia a fost al doilea cel mai mare furnizor de petrol și cărbune al Chinei, potrivit Centrului pentru Politica Energetică Globală (CGEP) de la Columbia School of International and Public Affairs.

În ianuarie, Rusia a depășit Qatar, Turkmenistan și Australia pentru a deveni cel mai mare furnizor de gaz al Chinei, livrând 2,7 miliarde de metri cubi în acea lună, potrivit datelor vamale chineze.

La Washington, se consideră că Moscova și Beijingul „încearcă să verifice” influența globală a Americii. John Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, a declarat luni: „Este un pic o căsătorie de conveniență, aș spune, mai puțin decât de afecțiune”.

Nevoia urgentă a Rusiei de a găsi cumpărători pentru energia sa ar putea juca din nou în mâinile Chinei în timpul acestei vizite, la fel cum a făcut-o în 2014, când Moscova s-a confruntat cu sancțiuni pentru anexarea Crimeei. Pe atunci, Rusia și China au semnat un acord pentru gazoductul Power of Siberia, oferind Beijingului o aprovizionare cu gaz la preț redus. Proiectul a intrat în funcțiune în 2019.

„Pentru partea chineză, aceasta ar putea fi o oportunitate bună”, a spus Moritz Rudolf, cercetător la Centrul Paul Tsai China de la Yale Law School. El a comparat-o cu 2014, menționând că acum „Rusia este mai dependentă de China”.

O decizie de a se angaja „în următorul proiect uriaș cu Rusia în timp ce Rusia bombardează Ucraina” ar trimite un mesaj critic cu privire la adâncirea legăturilor Beijingului cu Moscova, a declarat Tatiana Mitrova, coleg de cercetare la CGEP.

Odată cu importurile de microcipuri, echipamente 5G și mașini industriale grele supuse acum controalelor exporturilor din SUA, Rusia a apelat la producătorii chinezi. Moscova a importat 4,8 miliarde de dolari în mașini și piese electrice din China anul trecut, deoarece livrările din alte țări s-au prăbușit, potrivit Bruegel, un think-tank cu sediul la Bruxelles.

Datele vamale chineze arată că exporturile anumitor semiconductori către Turcia – inclusiv articole de bază, cum ar fi diode și tranzistori – s-au dublat mai mult decât în ​​2022, în timp ce Turcia, ale cărei exporturi de înaltă tehnologie erau anterior neglijabile, a crescut vânzările către Rusia.

„În timp ce China a devenit de departe principalul exportator de semiconductori în Rusia după război, exporturile au avut adesea o conexiune turcească sau (EAU)”, a spus Shagina. Această tactică urmărește să creeze „straturi care pot proteja China de riscurile de sancțiuni”, a adăugat ea.

Creșterea a avut loc chiar dacă multe companii de tehnologie chineză de top, cum ar fi Huawei, au încetat exporturile către Rusia de teama sancțiunilor SUA. În schimb, producătorii chinezi obscuri le-au luat locul.

„Acestea sunt în mare parte companii chineze care pur și simplu nu lucrează pe piețele străine în ceea ce privește volumele pe care le fac mărcile majore”, a spus Vita Spivak, consultant asociat la consultanța specializată în risc Control Risks.

În timp ce importurile de ultimă oră ale Rusiei erau „mai mult sau mai puțin diversificate” înainte de război, a spus ea, „acum se reorientează către furnizorii chinezi în măsura în care piața rusă este foarte adesea total dependentă de piața chineză”.

Rezultatele au fost adesea amestecate. „Există toate aceste companii chineze proaste care furnizează echipamente 5G (telecomunicații). Este al doilea și al treilea nivel. Este mai mult ca 4.2G. Dar nu este nimic”, a spus un investitor rus în tehnologie.

Tehnologia chineză este, de asemenea, singura opțiune a Rusiei pentru a continua să producă o mare parte a energiei pe care China o importă.

Yakov and Partners, fostul braț rus al lui McKinsey, a descris dependența anterioară a Rusiei de grupurile occidentale de servicii petroliere, cum ar fi Halliburton și Baker Hughes, drept „călcâiul lui Ahile”, deoarece producția era de așteptat să scadă cu 20% după plecarea lor.

Proiectele de înaltă tehnologie precum proiectul Novatek Arctic LNG din vestul Siberiei sunt, de asemenea, afectate. Dar directorii ruși insistă că există soluții alternative.

„Să presupunem că îți lipsește un compresor. . . pentru că Siemens o face”, a spus un director executiv. „Poate te descurci fără compresor. Poate iei două compresoare din China care sunt mai puțin bune. Dar pentru majoritatea lucrurilor este funcțional.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online