Disputa privind obligațiunile de 3 miliarde de dolari dintre Ucraina și Rusia urmează să fie audiată la Înalta Curte

38

Kievul și-a asigurat dreptul de a se apăra într-un proces deplin la Londra împotriva pretențiilor Moscovei că îi datorează Rusiei 3 miliarde de dolari pentru că nu a rambursat o obligațiune emisă cu puțin timp înainte de revoluția din 2014 a Ucrainei.

Disputa de lungă durată, care se concentrează asupra faptului că Ucraina a intrat sau nu ilegal la plata datoriilor sale în valoare de 3 miliarde de dolari deținute de Rusia, poate fi audiată într-un proces de la Înalta Curte cu probe și martori, a decis miercuri cea mai înaltă instanță din Marea Britanie.

Curtea Supremă a declarat că disputa nu va fi soluționată printr-o hotărâre sumară, o procedură care permite unei instanțe să hotărască un caz fără judecată și în care apărarea nu are nicio perspectivă de succes, așa cum a cerut Moscova. Cazul se desfășoară din 2016, cu șase ani înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.

Lordul Robert Reed, președintele Curții Supreme, a declarat că instanța a ajuns la concluzia că validitatea apărării Kievului conform căreia a emis obligația sub constrângere nu poate fi determinată fără un proces.

„Succesul apărării Ucrainei depinde de dacă poate stabili că Rusia a amenințat cu folosirea forței și că acele amenințări au fost un motiv pentru decizia Ucrainei de a intra în acord”, a spus el în timp ce pronunța hotărârea.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a postat pe Twitter că decizia a fost „o altă victorie decisivă împotriva agresorului”.

„Drepția va fi a noastră”, a adăugat el.

Kievul a susținut că Moscova a folosit datoria ca pe un „instrument de opresiune” și că necesitatea de a lua în considerare contextul politic al cazului însemna că capacitatea apărării de a chema martori și de a prezenta dovezi era esențială.

„Toate dovezile vor fi examinate și lumea va veghea. Ucraina are adevărul și dreptul de partea ei”, a declarat Ministerul de Finanțe al Ucrainei ca răspuns la decizia Curții Supreme. „În tribunale, ca și pe câmpul de luptă, Ucraina se va lupta cu Rusia până la final.”

Moscova a contestat că problemele juridice pot fi soluționate de instanțele engleze pe bază de judecată sumară.

Corporația de încredere care acționează în numele Rusiei a declarat că Curtea Supremă „a decis că niciuna dintre apărările Ucrainei la cerere nu este discutabilă, cu excepția unei părți limitate a apărării sale de constrângere, pe care Ucraina trebuie acum să o modifice”. Acesta a adăugat: „Așa cum prevede legea engleză, luăm în serios obligațiile noastre fiduciare și toate măsurile luate până în prezent au fost în îndeplinirea corespunzătoare a acestor obligații”.

Disputa se concentrează în jurul deciziei Moscovei de a da în judecată Ucraina în 2016 la Înalta Curte din Londra pentru neplata a euroobligațiunilor în valoare de 3 miliarde de dolari cu dobândă de 5%. Notele, acoperite de legea engleză, au fost emise în 2013 și au ajuns la scadență în 2015.

Disputa a ajuns la cea mai înaltă instanță a Marii Britanii în 2019, după ce Rusia a făcut apel la o hotărâre a Curții de Apel în 2018 conform căreia chestiunea trebuia să fie judecată într-un proces complet. Rusia a susținut că judecătorii englezi nu au autoritatea de a se pronunța asupra unor astfel de dispute, care sunt reglementate de dreptul și tratatele internaționale.

Kievul a susținut că acțiunile Rusiei din 2013 au afectat capacitatea Ucrainei de a rambursa datoria. Moscova a aplicat „presiuni economice și politice masive, ilegale și ilegitime” de atunci, conform cazului Ucrainei, pentru a împiedica președintele pro-rus Viktor Ianukovici să semneze un acord cu UE.

Refuzul lui Ianukovici, care a fost înlăturat în 2014, de a semna acordul cu UE a forțat țara să se orienteze către Rusia pentru sprijin financiar, a spus Kiev.

Nu a fost încă stabilită o dată pentru un proces.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online