DUP a fost avertizat în secret împotriva cererii de acord comercial cu Irlanda de Nord

45

Partidul Democratic Unionist a avertizat în mod privat guvernul britanic că un mediu de “reglementare dublă” în Irlanda de Nord nu ar funcționa pentru grupurile industriale cruciale, în ciuda faptului că ideea este acum una dintre cererile sale pentru a restabili guvernul descentralizat al regiunii.

Jeffrey Donaldson, liderul DUP, a declarat miercuri parlamentarilor că partidul a vrut să vadă că standardele UE și cele britanice se aplică simultan în Irlanda de Nord, pentru a face noul acord al premierului Rishi Sunak privind acordurile comerciale post-Brexit pentru regiune acceptabile pentru unioniști.

Cu toate acestea, într-o scrisoare adresată miniștrilor britanici în septembrie anul trecut, Sammy Wilson, liderul șef al DUP la Westminster și unul dintre cei mai vocali critici ai partidului față de acordul-cadru de la Windsor, a recunoscut că grupurile de interese comerciale importante, cum ar fi fermierii, nu au fost interesate de un astfel de regim.

“Marea problemă pe care a ridicat-o Uniunea Fermierilor din Ulster este domeniul reglementării duble”, a scris Wilson într-o scrisoare către departamentul pentru agricultură, Defra, văzută de Financial Times, adăugând că ideea “ridică unele îngrijorări pentru noi”.

El a explicat că fermierii din Irlanda de Nord ar opta întotdeauna să respecte normele UE din motive comerciale, deoarece acest lucru le oferă acces egal atât pe piața britanică, cât și pe cea a UE.

“Pentru a-și mulțumi cumpărătorii, ei ar trebui să respecte reglementările UE, chiar dacă laptele sau carnea de vită nu ar putea ajunge în cele din urmă în UE”, a scris Wilson.

Wilson, DUP și UFU nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Conform cadrului Windsor – despre care Londra spune că oferă regiunii oportunități economice de neegalat – producătorii industriali și alimentari din Irlanda de Nord trebuie să respecte normele UE pentru a avea acces la piața unică a UE. Piața internă britanică acceptă, de asemenea, bunuri la standardele UE.

Ideea unui cadru de “dublă reglementare” pentru Irlanda de Nord a fost propusă în controversatul proiect de lege privind protocolul pentru Irlanda de Nord al fostului prim-ministru Boris Johnson, care a fost înlocuit de cadrul Windsor al lui Sunak.

Partidul Democratic Unionist a votat miercuri împotriva cadrului, care lasă Irlanda de Nord să urmeze regulile UE pentru bunuri, spunând că are nevoie de “clarificare, reelaborare și schimbare” pentru a proteja locul regiunii în Regatul Unit.

Dar Londra a spus că nu va fi niciuna. “Nu mai este nimic de obținut din … negociere. S-a terminat”, a declarat joi Chris Heaton-Harris, secretarul britanic pentru Irlanda de Nord.

Donaldson, care a boicotat executivul de împărțire a puterii din Irlanda de Nord la Stormont din luna mai din cauza disputei Brexit, își va da verdictul asupra cadrului după ce un grup pe care l-a numit pentru a sonda opiniile unioniștilor raportează la sfârșitul lunii.

Dar la Westminster, miercuri, el a insistat: “Ceea ce nu accept este o situație în care fiecare afacere din circumscripția mea trebuie să respecte normele UE chiar dacă nu vând un singur widget în UE. Acest lucru este greșit, deoarece dăunează locului nostru pe piața internă a Regatului Unit”.

Cu toate acestea, oficialii britanici spun că DUP nu a venit încă cu exemple concrete de cazuri în care cerința de a respecta normele UE a împiedicat companiile din Irlanda de Nord să facă comerț cu Regatul Unit.

Grupurile de comerț spun că membrii lor susțin în marea lor majoritate cadrul Windsor. Industria lactatelor din Irlanda de Nord, de exemplu, trimite lapte în Republica Irlanda pentru prelucrare și a declarat că un regim de reglementare dublu ar fi imposibil de realizat.

Stephen Kelly, șeful organismului industrial Manufacturing NI, spune că 90% dintre cele 4.640 de companii de producție din regiune respectă deja normele UE, deoarece exportă în Irlanda și în alte țări ale UE.

În ciuda sfidării DUP, un sondaj de opinie Irish News/Institutul de Studii Irlandeze-Universitatea din Liverpool publicat în această săptămână a constatat un sprijin de 45% pentru cadrul Windsor – cu doar 16,9% dintre alegători care se opun în mod activ acordului – și restul 38,1% neutru sau care nu își exprimă opinia.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online