Grevele franceze din cauza vârstei de pensionare trec într-o treaptă superioară

63

Un nou val de greve a lovit Franța marți, când sindicatele au promis că vor opri țara în încercarea de a-l forța pe președintele Emmanuel Macron să renunțe la creșterea planificată a vârstei de pensionare.

Într-o schimbare tactică, unele sindicate care reprezintă lucrătorii din transportul public, camioneții și tehnicienii centralelor nucleare au spus că vor intra în greve, spre deosebire de retragerile mai puțin perturbatoare de o zi care au avut loc din ianuarie. Aproape două treimi dintre profesorii din clasele primare erau de asemenea așteptați să facă grevă. Căile ferate naționale din Franța au anulat trei sferturi din trenuri, în timp ce companiile aeriene au anulat aproximativ o treime din zborurile lor programate.

„Intră într-o treaptă superioară”, a declarat Philippe Martinez, șeful CGT, pentru Journal du Dimanche. „Mobilizările vor continua și vor crește până când guvernul va auzi ce spun muncitorii”.

Vârsta minimă de pensionare de la 62 la 64 de ani, ar necesita 43 de ani de muncă

Jurământul lui Macron de a moderniza sistemul de pensii al țării a fost unul dintre angajamentele sale centrale de realegere anul trecut, după ce a încercat o revizuire mai ambițioasă în 2019, pe care a abandonat-o din cauza pandemiei de Covid-19.

Propunerea sa actuală, care ar ridica vârsta minimă de pensionare de la 62 la 64 de ani și ar necesita 43 de ani de muncă pentru a obține o pensie completă, este una mai modestă, care ar urma să fie introdusă treptat până în 2030. Totuși, reforma pensiilor a devenit o problemă totemică pentru Macron, un simbol al ambițiilor sale reformiste și al capacității sale de a pune în aplicare politici după ce și-a pierdut majoritatea parlamentară anul trecut.

Președintele francez susține că creșterea vârstei de pensionare este singura modalitate de a preveni acumularea deficitelor și de a menține sistemul, care se bazează pe muncitorii activi pentru a finanța plățile pensionarilor, pe măsură ce populația îmbătrânește. El a exclus alte abordări precum majorarea taxelor, scăderea pensiilor sau majorarea datoriei publice.

Dar, cu trei sferturi din public împotriva creșterii vârstei de pensionare și sindicatele care au desfășurat cele mai mari proteste din ultimele decenii, nu este clar că guvernul are voturile pentru a obține modificările prin Adunarea Națională. Alianța centristă a lui Macron numără aproximativ 250 de parlamentari, așa că guvernul trebuie să câștige politicienii din opoziție pentru a ajunge la 289 de voturi sau să-i convingă pe unii să se abțină pentru a ajunge la majoritate.

Cu extrema dreaptă și stânga opuse schimbării, guvernul a negociat cu conservatorii Les Republicains, care dețin 61 de locuri și susțin de multă vreme creșterea vârstei de pensionare. Dar în LR a apărut o facțiune divizată care încearcă să facă mai multe concesii.

Ca ultimă soluție, guvernul poate supraconduce parlamentul și poate adopta legea prin decret. Dar o astfel de mișcare riscă să genereze o criză politică care ar putea scăpa de sub control.

„Mișcarea de protest nu va determina guvernul să retragă textul sau să renunțe la schimbarea vârstei de pensionare”, a declarat Marc Ferracci, deputat din partidul Renașterii lui Macron.

Guvernul a pus proiectul de lege într-un calendar accelerat, astfel încât procesul trebuie să se încheie înainte de sfârșitul lunii. Un vot final ar putea avea loc încă din 16 martie. „Nimeni nu vrea să tragă asta”, a adăugat Ferracci.

Mult va depinde de dacă sprijinul public pentru proteste se erodează pe măsură ce acestea devin mai perturbatoare, deși un sondaj recent de la Elabe a arătat că 56% susțin mișcarea sindicatelor către greve.

Benjamin Tange, un reprezentant CGT al lucrătorilor de la rafinărie TotalEnergies, și-a exprimat încrederea că publicul va sprijini tacticile mai dure, deoarece creșterea vârstei de pensionare era atât de profund nepopulară. Sindicatul său și-a arătat puterea anul trecut făcând o grevă pentru salarii mai mari și provocând o lipsă generalizată de benzină până când lucrătorii au primit ceea ce au cerut.

„Suntem pregătiți să facem acest lucru să dureze atât timp cât este nevoie”, a spus Tange.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online