Hong Kong va face prima vizită ministerială în Regatul Unit în ultimii 3 ani

35

Unul dintre cei mai înalți oficiali financiari ai Hong Kong-ului plănuiește să viziteze Marea Britanie în aprilie, în prima călătorie la nivel ministerial din teritoriu în țară în trei ani și un semn al restabilirii liniştite de către prim-ministrul Rishi Sunak a relaţiilor economice Marea Britanie-China.

Călătoria propusă de secretarul pentru servicii financiare Christopher Hui este prima de când Marea Britanie a acuzat China de încălcarea Declarației comune chino-britanice, tratatul din 1984 în baza căruia Hong Kong-ul a fost transferat sub controlul chinez și de când Marea Britanie le-a oferit hongkonghezanilor o cale către cetățenie în în urma represiunii de la Beijing asupra teritoriului.

Vizita planificată vine în timp ce Hong Kong desfășoară o ofensivă globală de farmec pentru a restabili legăturile de afaceri după ridicarea restricțiilor pandemice care au separat efectiv orașul de restul lumii. Guvernul încearcă să atragă turiștii și muncitorii calificați după ce restricțiile legate de Covid-19 și o represiune politică ca răspuns la protestele pro-democrație din 2019 au declanșat un exod de rezidenți.

Hui urmează să se întâlnească cu oficiali britanici și reprezentanți de afaceri la Londra, potrivit două persoane familiarizate cu pregătirile pentru călătorie. Biroul lui Hui a confirmat că va vizita Europa în acest an, dar a spus că detaliile „vor fi anunțate în timp util”.

Relațiile dintre Regatul Unit și China s-au înrăutățit după ce Beijingul a impus o lege privind securitatea națională în Hong Kong în 2020 și a revizuit modul în care orașul a fost guvernat pentru a-l aduce și mai mult sub controlul autorităților centrale în anul următor.

În 2021, guvernul premierului britanic Boris Johnson a declarat că China nu respectă declarația comună, care trebuia să garanteze Hong Kong-ului „un grad ridicat de autonomie” timp de 50 de ani după ce teritoriul a revenit sub controlul Beijingului în 1997.

China a criticat apoi Marea Britanie după ce a introdus o nouă rută de imigrare pentru aproape 3 milioane de hongkonghesi și persoanele aflate în întreținerea acestora în cadrul schemei britanice de vize de peste mări, care include o cale către cetățenie.

Întreprinderile din Marea Britanie au devenit din ce în ce mai preocupate de retorica politicienilor britanici despre China, temându-se că aceasta va pune în pericol relațiile comerciale.

Săptămâna aceasta, guvernul lui Sunak a definit China drept „o provocare care definește epocii” într-o actualizare a politicii sale externe și de apărare și a citat asertivitatea crescândă a Chinei în momentul în care a finalizat un pact de apărare cu SUA și Australia la San Diego.

Dar limbajul din actualizarea politicii a fost un pas înapoi față de când Sunak a numit China „cea mai mare amenințare pe termen lung” a Marii Britanii în timpul campaniei de conducere a partidului conservator de anul trecut, au spus analiștii.

„Există o diferență între cineva care nu guvernează încă și care guvernează acum”, a spus Kerry Brown, profesor de studii chineze la King’s College din Londra.

„Sunak este un tehnocrat care încearcă să găsească cum să echilibreze aceste interese cu China. . . El este mult mai flexibil (decat predecesorii lui).”

În calitate de cancelar, Sunak s-a exprimat în favoarea legăturilor comerciale cu China și a sugerat că va adopta o abordare a Beijingului definită prin „pragmatism robust”, deoarece Regatul Unit se confruntă cu o multitudine de provocări economice.

Autoritățile chineze au încercat, de asemenea, să atragă înapoi afacerile străine, după ce politica de izolare a Covid-19 și tensiunile geopolitice au determinat multinaționalele să ia în considerare mutarea lanțurilor de aprovizionare din țară.

De duminică, Ministerul chinez de Externe a organizat o vizită a unor oficiali străini și personalități de afaceri în patru orașe din Greater Bay Area, un inel de orașe continentale care înconjoară Hong Kong-ul populat de peste 70 de milioane de oameni, pentru a oferi oportunități de afaceri, potrivit a patru persoane. familiarizat cu chestiunea.

Oficialii consulari și camerele de afaceri, inclusiv cei care reprezintă Marea Britanie, Europa și Australia, sunt așteptați să se alăture unei vizite de patru zile la Shenzhen, Zhuhai, Guangzhou și Dongguan. Oficialii americani nu plănuiesc să participe, invocând conflicte de programare, a spus o persoană familiară cu chestiunea.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online