În lume apare o noua prognoză meteo: înnorat cu șansă de politizare

25

Canalele de televiziune de stat ale Franței au aruncat prudența în vânt în această săptămână și au schimbat modul în care își prezintă prognozele meteo. În loc de predicții simple despre soare sau ploaie, au introdus un nou format care explică vremea în termeni de schimbări climatice.

Scepticii climatici – o minoritate mică, dar în creștere în Franța – au întâmpinat știrile cu fețe de tunet. Dar, spre deosebire de vreme, a fost ușor să se vadă schimbarea: în 2015, canalul France 2 l-a suspendat pe prognozatorul meteo Philippe Verdier după ce a publicat o carte în care lăuda „multe consecințe fericite și pozitive ale încălzirii globale”.

Zilele în care buletinele meteo televizate erau libere de controverse politice au trecut de mult, dacă au existat vreodată cu adevărat. Luați-l pe Vladimir Solovyov, un prezentator TV rus și fața acrișă a propagandei de la Kremlin.

Pe un spectacol recent, el a denunțat civilizația occidentală ca fiind „satanică”, apoi s-a întors către omul său meteorologic și a întrebat dacă condițiile sunt potrivite pentru lansarea rachetelor nucleare intercontinentale. El a răspuns cu un chicotit: „Armele noastre, sabia noastră de răzbunare nu sunt supuse influenței externe și cu siguranță își vor lovi țintele.” În ceea ce privește amestecul militarismului cu vremea, nu este nimic nou sub soare în Rusia lui Vladimir Putin. În 2015, un prognozator TV a descris clima favorabilă de toamnă din Siria ca fiind „foarte favorabilă” pentru campania de bombardare a Rusiei.

Neutralitatea politică a fost întotdeauna un miraj. Vremea în sine poate fi veșnic apolitică, dar abia în 1970, meteorologii din rețeaua ARD a Germaniei de Vest au încetat să mai arate o hartă care înfățișa Germania în frontierele sale extinse de dinainte de al doilea război mondial.

Într-o epocă ulterioară, obișnuiam să pornesc televiziunea vest-germană și să mă uit la prezentatori care spuneau telespectatorilor cum va fi vremea atât în ​​estul comunist, cât și în vest. Mesajul subliminal adresat telespectatorilor din vest a fost: nu-i uita pe frații și surorile noastre din est. Dar aceste previziuni asigurau și un tip neobișnuit de serviciu public: milioane de răsăriteni erau pasionați, observatori secreti ai televiziunii vest-germane.

Între timp, la televiziunea est-germană, obișnuiam să mă uit la buletine meteo care acordau atât de puțină atenție jumătății capitaliste de vest a Germaniei, încât ar fi putut la fel de bine să nu fi existat.

Televiziunea nord-coreeană obișnuia să transmită prognoze la fel de sumbre ca o zi înnoră în Phenian, dar în ultima vreme a sosit o parte din lumina soarelui sub formă de grafice și hărți animate. Ideea pare să fie că emisiunile meteo mai accesibile vor da credibilitate știrilor politice controlate de stat.

Cu toate acestea, hărțile meteo TV care arată granițele de stat rămân o afacere dificilă. Prin lege, posturile de televiziune din Argentina trebuie să arate insulele Falkland conduse de britanici ca fiind Malvinas, teritoriul Argentinei – garantând o recepție rece din partea telespectatorilor din Port Stanley.

Iar previziunile meteorologice care ratează obiectivul te pot duce în apă fierbinte, așa cum au descoperit anul trecut cei mai buni doi meteorologi din Ungaria. Ei au prezis vreme extremă de Sfântul Ștefan, o sărbătoare publică care sărbătorește întemeierea statului medieval maghiar. Dezamăgit, guvernul premierului Viktor Orbán a anulat un foc de artificii pe care îl planificase la Budapesta. Apoi, vremea s-a dovedit a fi blândă – guvernul i-a demis pe meteorologi.

Ei fac lucrurile diferit în Marea Britanie. În octombrie 1987, Michael Fish, un meteorolog BBC pentru care ar fi putut fi inventat termenul „comoară națională”, le-a spus telespectatorilor că o femeie a sunat și a întrebat dacă un uragan este pe drum. „Dacă te uiți, nu-ți face griji – nu există”, a asigurat Fish națiunea.

Din punct de vedere tehnic, a avut dreptate – dar anumite părți din Insulele Britanice au suferit încă cea mai violentă furtună din 1703. Din fericire pentru Fish, a fost doar un ciclon într-o ceașcă de ceai. Și-a păstrat locul de muncă și a primit un MBE în 2004 pentru serviciile de radiodifuziune.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online