Iranul va îmbogăți uraniul la 60% după atacul sitului nuclear

28

Iranul va produce uraniu îmbogățit cu 60% în represalii pentru un atac israelian suspectat asupra unui sit nuclear, spune președintele Hassan Rouhani, aducându-l mai aproape de puritatea necesară unei arme.

O explozie a distrus sistemul de alimentare de la Natanz duminică, provocând daune la centrifuge de uraniu.

Domnul Rouhani i-a avertizat pe făptași că acum îmbogățirea va fi accelerată ca răspuns la „răutatea lor”.

El a reiterat însă că activitățile nucleare ale Iranului erau „exclusiv pașnice”.

Franța, Germania și Marea Britanie și-au exprimat „îngrijorarea gravă” în legătură cu această acțiune, spunând că Iranul nu are „nevoie civilă credibilă de îmbogățire la acest nivel”.
Cele trei țări sunt părți la un acord nuclear din 2015 cu Iranul, în temeiul căruia este permisă îmbogățirea uraniului cu până la 3,67% puritate pentru a produce combustibil pentru reactoare. Uraniul pentru arme este îmbogățit cu 90% sau mai mult.

Iranul a început să producă uraniu îmbogățit cu 20% în ianuarie, ca parte a răspunsului său la sancțiunile SUA restabilite de fostul președinte Donald Trump, când a abandonat acordul în urmă cu trei ani.
Israelul, care vede programul nuclear al Iranului ca o potențială amenințare la adresa existenței sale și critică eforturile lui Joe Biden de a reînvia acordul, nu a confirmat și nici nu a negat implicarea în incidentul de la Natanz. Dar radioul public a citat surse de informații spunând că a fost o operațiune cibernetică tipică Mossad, agenția de informații din Israel de peste mări.

Oficialii americani de informații au declarat pentru New York Times că o explozie mare a distrus complet sistemul de alimentare care furniza o hală subterană de la Natanz, unde gazul de hexafluorură de uraniu a fost introdus în centrifuge pentru a separa cel mai potrivit izotop pentru fisiunea nucleară, numit U-235.

Șeful centrului de cercetare al parlamentului iranian, Alireza Zakani, a declarat marți că, câteva mii de centrifuge au fost „deteriorate sau distruse într-o singură clipă” și că „partea principală a capacităților noastre de îmbogățire” au fost eliminate.
Marți seară, ambasadorul Iranului la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că tocmai a început să îmbogățească uraniu până la 60% puritate la Natanz ca răspuns la atac.

“Ne așteptăm să acumulăm produsul săptămâna viitoare”, a scris pe Twitter Kazem Gharibabadi. Acest lucru va imbunatati semnificativ atat calitatea cat si cantitatea produselor radiofarmaceutice.

Iranul va instala, de asemenea, 1.000 de centrifuge suplimentare la Natanz și va înlocui centrifugele IR-1 deteriorate – cele mai vechi și mai puțin eficiente – cu modele IR-6 mai avansate, crescând semnificativ capacitatea sa de îmbogățire.
Președintele Rouhani a declarat miercuri într-o ședință a cabinetului că, deși agențiile iraniene de securitate nu au furnizat încă rapoartele finale despre atac, „se pare că este crima sioniștilor”. Iranul nu recunoaște dreptul Israelului de a exista și se referă adesea la acesta ca „stat sionist”.

“Nu puteți conspira împotriva națiunii iraniene și să comiteți o crimă în Natanz; vă vom tăia armele când comiteți o crimă”, a spus el.

“Ceea ce ați făcut a fost terorism nuclear; ceea ce am făcut este legal”, a adăugat el.

Domnul Rouhani a declarat că cei responsabili doresc să deraieze discuțiile indirecte dintre oficialii americani și iranieni de la Viena, care vizează relansarea acordului nuclear, cunoscut formal sub numele de Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA).

“Știm ce încercați să faceți; doriți să fim cu mâinile goale la discuții, dar participăm la negocieri cu o mână și mai completă”.

Guvernele Franței, Germaniei și Regatului Unit au declarat într-o declarație comună: „Aceasta este o evoluție serioasă, deoarece producția de uraniu foarte îmbogățit constituie un pas important în producerea unei arme nucleare.

„Anunțurile Iranului sunt deosebit de regretabile, dat fiind că vin într-un moment în care toți participanții la JCPOA și Statele Unite au început discuții de fond, cu scopul de a găsi o soluție diplomatică rapidă pentru revitalizarea și restabilirea JCPOA. spirit și bună credință a acestor discuții. ”

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că decizia Iranului a fost „provocatoare”.

În evaluarea anuală a amenințărilor lansată marți, agențiile de informații americane au declarat că au continuat să „evalueze că Iranul nu întreprinde în prezent activitățile cheie de dezvoltare a armelor nucleare pe care noi le considerăm necesare pentru a produce un dispozitiv nuclear”.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online