Joe Biden va vizita Irlanda la aniversarea Acordului de Vinerea Mare

40

Președintele american Joe Biden a spus că este „intenția” sa de a merge în Irlanda de Nord pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Acordului de Vinerea Mare, după ce a primit o invitație oficială din partea prim-ministrului britanic Rishi Sunak.

Cei doi lideri s-au întâlnit la Naval Base Point Loma, în San Diego, California, după ce SUA, Marea Britanie și Australia au dezvăluit un proiect de zeci de ani de a furniza Canberra submarine cu propulsie nucleară în efortul de a contracara China.

Înainte de întâlnirea lor bilaterală, Sunak l-a invitat pe Biden în Irlanda de Nord pentru a comemora aniversarea Acordului de Vinerea Mare.

„Știu că este ceva foarte special și personal pentru tine. Ne-ar plăcea să te avem aici”, a spus Sunak.

Biden, un irlandez-american care a petrecut zeci de ani în Senatul SUA ca membru al comisiei de relații externe a legislativului, a răspuns: „Douăzeci și cinci de ani. Pare ieri, pare ieri. Oricum iti multumesc.”

Când un reporter l-a întrebat pe Biden dacă ar merge în Irlanda de Nord, președintele a răspuns: „Intenția mea este să merg în Irlanda de Nord și în Republică”.

Adresându-se reporterilor în weekendul său în drum spre San Diego, Sunak a spus că este „dornic” să-l invite pe Biden în Marea Britanie pentru sărbătorile aniversare, care se vor concentra pe câteva zile de evenimente la mijlocul lunii aprilie la Queens University Belfast.

„Sper că va reuși să reușească”, a spus Sunak.

Acordul de Vinerea Mare a fost semnat la 10 aprilie 1998, punând capăt deceniilor de conflict în Irlanda de Nord. Discuțiile complexe care au dus la acord au fost conduse de trimisul special al SUA George Mitchell.

Mai recent, Casa Albă și legislatorii ambelor partide democrate și republicane au fost fermi că orice aranjamente comerciale post-Brexit nu ar încălca Acordul de Vinerea Mare.

Când a fost anunțat luna trecută, Biden a salutat cadrul Windsor, care stabilește modalități de a ușura funcționarea așa-numitului protocol al Irlandei de Nord. Legiuitorii au descris acordul ca atenuând o sursă principală de tensiune între Washington și Londra. Acordul a ridicat, de asemenea, speranțe de ambele maluri ale Atlanticului pentru revigorarea discuțiilor comerciale dintre Regatul Unit și SUA.

Sunak a descris în weekend cadrul Windsor ca un „pas pozitiv”, adăugând: „Am fost foarte dornic să încerc să rezolv unele dintre provocările protocolului și… . . faceți ceea ce trebuie pentru oamenii și afacerile de acolo.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online