Liderul spaniol va discuta planul de pace al Chinei pentru Ucraina în cadrul discuțiilor cu Xi

43

Premierul spaniol Pedro Sánchez va discuta despre încercarea președintelui chinez Xi Jinping de a intermedia discuții de pace în Ucraina în timpul unei vizite oficiale de stat la Beijing săptămâna viitoare.

Vizita planificată a lui Sanchez și demersul de a pune pe ordinea de zi discuția despre inițiativa de pace a Chinei în Ucraina, adaugă un impuls eforturilor Beijingului de a se prezenta ca mediator în război. Spania urmează să preia președinția rotativă a UE în luna iulie.

“Sunt recunoscător pentru invitația președintelui Xi. Este important să cunoaștem poziția sa cu privire la pacea din Ucraina și să îi transmitem că ucrainenii vor fi cei care vor stabili condițiile pentru această pace”, a declarat Sanchez înaintea unei reuniuni a liderilor UE care va avea loc joi la Bruxelles.

“Cel mai important lucru este că putem garanta o pace stabilă și durabilă. Asta înseamnă să respectăm Carta drepturilor ONU în ceea ce privește integritatea teritorială a Ucrainei, care este încălcată de Rusia”, a adăugat el.

Sánchez s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy la Kiev luna trecută și a declarat că Spania va sprijini Ucraina “în orice mod posibil” în fața invaziei complete a Rusiei.

Anunțul vine la o zi după ce Xi s-a întors de la Moscova, unde l-a susținut pe președintele rus Vladimir Putin, care a îndemnat că orice rezolvare a conflictului din Ucraina trebuie să ia în considerare interesele de securitate ale tuturor părților.

China a publicat luna trecută un document de poziție privind războiul din Ucraina. Acesta a subliniat 12 puncte, de la apeluri pentru respectarea suveranității tuturor țărilor și încetarea ostilităților până la opoziția față de sancțiunile unilaterale.

Deși unii observatori au numit documentul un “plan de pace”, acesta nu conține nicio propunere concretă pentru a aduce Rusia și Ucraina la masa negocierilor. În cadrul discuțiilor de la Moscova, Putin a lăudat China pentru că “susține o poziție obiectivă și corectă” cu privire la conflict.

Joi, ministrul chinez de externe Qin Gang a declarat presei de stat că vizita lui Xi la Moscova a demonstrat imaginea globală a Chinei ca pacificator.

China a acuzat SUA și aliații săi că au alimentat războiul cu scopul de a slăbi Rusia, dar unii experți chinezi în politică externă sunt sceptici în ceea ce privește capacitatea Beijingului de a media în conflict.

“Credem că SUA nu speră să vadă discuții de pace, ci speră ca războiul să continue”, a declarat Wu Xinbo, decan al Institutului de Studii Internaționale de la Universitatea Fudan din Shanghai.

“Partea chineză trebuie acum să evalueze voința Rusiei și a Ucrainei de a negocia. Dar este foarte supărător, nu este la fel de simplu ca medierea între Iran și Arabia Saudită”, a adăugat el, referindu-se la rolul recent al Chinei de a ajuta cele două puteri din Orientul Mijlociu să accepte să reia relațiile diplomatice.

Vizita lui Xi în Rusia a sporit tensiunile dintre fostele țări comuniste din UE și China. Krišjānis Kariņš, prim-ministru al Letoniei, ocupată cândva de Uniunea Sovietică, a declarat că vizita a fost un “deschizător de ochi”, adăugând: “Am fost în vizită la Rusia: “China se îndreaptă în mod deschis de partea Rusiei și aceasta este o mare provocare și o dificultate pentru noi toți”.

Ar trebui să existe o “abordare europeană comună” față de China, a declarat Kariņš reporterilor de la Bruxelles. “Împreună suntem foarte puternici, individual este “divide et impera”.”

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat liderii UE reuniți la Bruxelles împotriva izolării Chinei, potrivit unei persoane familiare cu discuția privată.

De asemenea, Guterres le-a spus că Beijingul a considerat că are încă o relație pozitivă cu blocul, a adăugat persoana respectivă.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online