Mai mulți lucrători străini vor fi lăsați să intre pentru a umple golurile de pe piața muncii

40

Guvernul Regatului Unit permite în liniște mai multor lucrători străini să intre în țară pentru a aborda lipsa acută de forță de muncă, începând cu industria construcțiilor.

Cancelarul Jeremy Hunt nu a menționat schimbarea politicii în discursul său privind bugetul de miercuri în Camera Comunelor. În schimb, el a evidențiat oportunitatea ca Marea Britanie post-Brexit să „trece de la un model bazat pe migrație nelimitată cu calificare redusă”.

Dar „cartea roșie” a guvernului, documentul care conține toate măsurile bugetare, a scos la iveală planurile Trezoreriei de a relaxa restricțiile asupra forței de muncă străine în anumite industrii.

Acesta a confirmat că zidarii, acoperișorii, dulgherii, tencuitorii și muncitorii în construcții vor fi adăugați din această vară pe Lista de ocupații deficitare.

Lista permite angajatorilor să aducă personal cheie din afara Marii Britanii la un prag salarial mai mic de 20.480 de lire sterline, în comparație cu pragul salarial actual de 25.600 de lire sterline pentru „muncitor calificat”, sau 80% din rata de funcționare pentru ocupație, oricare dintre acestea este superior.

Hunt și-a folosit discursul pentru a evidenția eforturile guvernului de a încuraja rezidenții britanici să revină în forța de muncă prin măsuri, inclusiv îngrijirea copiilor mai generoase.

Cu toate acestea, documentele Biroului independent pentru Responsabilitate bugetară, organul de supraveghere fiscală, sugerează că o migrație netă mai mare va adăuga mai multă capacitate pieței muncii în următorii ani decât toate măsurile Cancelarului de a crește numărul de lucrători domestici.

„În ceea ce privește piața muncii, am revizuit în sus din noiembrie . . . din cauza migrației nete mai mari care adaugă 160.000 și măsurile de ofertă de muncă din acest buget care adaugă 110.000”, a spus OBR.

Miniștrii cred că reprimarea lor de înaltă profil asupra migrației pe rute ilegale le oferă spațiul politic pentru a permite mai multor lucrători din străinătate să umple golurile de pe piața muncii.

Locuri de muncă actuale pe lista lipsei includ veterinari, ingineri civili, designeri grafici și lucrători de îngrijire, care au fost adăugați anul trecut și au determinat angajările de peste mări de către casele de îngrijire să crească cu 50.000 în ultimele 12 luni.

Miniștrii au spus luna trecută Comitetului Consultativ pentru Migrație, organismul independent care consiliază guvernul în probleme de migrație, să înceapă o revizuire mai amplă a listei lipsei, în care companiile de ospitalitate și retail cerând să fie adăugate la aceasta. MAC își va emite raportul final în toamnă.

Dar miniștrii au acceptat deja o recomandare provizorie din partea comitetului de a adăuga „inițial” cele cinci ocupații în construcții pe listă înainte de vară, a spus Trezoreria.

De asemenea, guvernul va revizui lista mai regulat – pe baza recomandărilor MAC – pentru a se asigura că sistemul de migrație legală este mai rapid și mai receptiv la nevoile afacerilor, potrivit documentului de buget.

Trezoreria a spus că guvernul va simplifica, de asemenea, regulile privind vizitatorii corporativi pentru a face „mai ușor și mai atractiv” să faci afaceri în Marea Britanie. Acesta a adăugat că aceasta ar include extinderea gamei de activități comerciale pe termen scurt care pot fi desfășurate pe perioade de până la șase luni.

„În plus, guvernul va lua în considerare prevederi îmbunătățite suplimentare legate de negocierile cu partenerii comerciali, inclusiv o gamă mai largă de activități”, se arată în comunicat.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online