Miniștrii UE vor conveni asupra unui plan de muniție pentru Ucraina

41

În prezent, miniștrii de externe și apărării din UE se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a discuta despre cum să răspundă nevoii de muniție a Kievului și să-și asigure propriile provizii în acest proces.

În acest context,  membrii UE furnizează Ucrainei arme și muniție pentru a sprijini lupta acesteia împotriva Rusiei. Dar, pe măsură ce conflictul se transformă din ce în ce mai mult într-un război de uzură, stocurile Europei se epuizează rapid, iar industria autohtonă a armamentului se luptă să se reaprovizioneze și să se extindă.

În același timp, cererea ucrainenilor de provizii, în special de obuze de muniție de 155 mm, continuă să crească.

Se așteaptă ca miniștrii să finalizeze planurile de a folosi bani suplimentari dintr-un fond comun, Facilitatea europeană pentru pace (EPF), pentru a furniza Ucraina. 1 miliard EUR ar fi folosit pentru rambursarea parțială a livrărilor de muniție din stocurile existente ale țărilor. Un alt miliard EUR ar trebui utilizat pentru achiziționarea comună a mai multor bunuri.

În timp ce țările UE sunt de acord că livrările sunt urgente, unele ar dori, de asemenea, să-și asigure avantajul național în acest proces. Franța, printre altele, a insistat că achiziția comună ar trebui să urmeze o politică de „cumpărare europeană”.

Acest impuls părea să câștige teren ieri, potrivit unui diplomat al UE, dar încă avea nevoie de undă verde din toate capitalele europene.

Cine ar trebui să fie responsabil de negocierile comune de cumpărare este un alt punct de discuție. Germania este în discuții cu producătorii de arme pentru a extinde contractele existente și i-a îndemnat pe alții să se alăture. Alții doresc ca Agenția Europeană de Apărare să conducă sau cel puțin să fie implicată în achiziții.

Între timp, problema arzătoare rămâne cum să sprijinim industria europeană de apărare pe termen lung.

„Nu are rost să cădeți de acord separat despre aceste piese, ideea este că toate se auto-întăresc: aveți nevoie de mai multă capacitate pentru a avea mai multe comenzi comune, altfel doar creșteți prețul”, a spus un oficial al UE implicat în proiect. discuții.

Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, face eforturi pentru a utiliza bugetul UE și Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea proiectelor de apărare.

Dar asta rămâne controversat și, deși miniștrii probabil vor aborda subiectul, nu vă așteptați încă la nicio decizie concretă pe acest front.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online