Președintele Chinei, Xi, va vizita Moscova într-o aparentă manifestare de susținere pentru Putin

25

China spune că președintele Xi Jinping va vizita Rusia de luni până miercuri, într-o aparentă demonstrație de sprijin pentru Vladimir Putin.

Nu au fost oferite alte detalii, dar China a declarat o prietenie “fără limite” cu Rusia și a refuzat să condamne invazia Moscovei – chiar și atunci când a declarat că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate.

Vineri, Kremlinul a anunțat, de asemenea, vizita, spunând că aceasta va avea loc “la invitația lui Vladimir Putin”.

Xi și Putin vor discuta “chestiuni legate de dezvoltarea în continuare a parteneriatului cuprinzător și a interacțiunii strategice dintre Rusia și China”, precum și vor face schimb de opinii “în contextul aprofundării cooperării ruso-chineze pe scena internațională”, a declarat Kremlinul într-o declarație.

Cei doi lideri vor semna, de asemenea, “documente bilaterale importante”, se arată în declarație.
Beijingul a condamnat, de asemenea, sancțiunile occidentale și a acuzat NATO și Statele Unite că provoacă Rusia.

Putin l-a invitat pe Xi să viziteze Rusia în timpul unei videoconferințe telefonice pe care cei doi au avut-o la sfârșitul lunii decembrie. Vizita, a spus Putin, ar putea “demonstra întregii lumi puterea legăturilor ruso-chineze” și “ar putea deveni principalul eveniment politic al anului în relațiile bilaterale”.

Într-o conversație telefonică rară cu omologul său ucrainean joi, ministrul de externe al Chinei a declarat că Beijingul este îngrijorat de conflictul de măcinare de un an cu Rusia care scapă de sub control și a îndemnat la discuții privind o soluție politică cu Moscova.

Qin Gang i-a spus lui Dmytro Kuleba că China “a menținut întotdeauna o poziție obiectivă și corectă în problema Ucrainei, s-a angajat să promoveze pacea și să avanseze negocierile și solicită comunității internaționale să creeze condiții pentru discuții de pace”, a declarat Ministerul de Externe al Chinei într-o declarație postată pe site-ul său.

Kuleba a postat ulterior pe Twitter că el și Qin “au discutat despre semnificația principiului integrității teritoriale”.

“Am subliniat importanța formulei de pace a (președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy) pentru a pune capăt agresiunii și a restabili o pace justă în Ucraina”, a scris Kuleba, care a vorbit în aceeași zi cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online