Președintele României, Klaus Iohannis, primit de Împăratul Japoniei, Naruhito

56

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au fost primiți marți dimineață, la Palatul Imperial din Tokyo, de către Împăratul Japoniei, Naruhito, și Împărăteasa Masako.

Președintele Iohannis a declarat că legăturile bilaterale dintre România și Japonia au căpătat o dimensiune strategică.

“O onoare să mă întâlnesc astăzi cu Majestatea Sa Împăratul Naruhito al #Japonia în #Tokyo. Relațiile seculare dintre România și Japonia sunt mai puternice ca niciodată și au căpătat o dimensiune strategică”, a transmis Iohannis într-o postare pe Twitter.

Conform protocolului imperial japonez, discuțiile nu au loc conform unei agende prestabilite, iar Împăratul și Împărăteasa Japoniei nu abordează subiecte politice. Subiectele recomandate sunt cele relevante din perspectiva statutului pe care îl împărtășesc interlocutorii – cel de reprezentant al țării și al națiunii. De exemplu, subiectele eligibile sunt cele legate de identitatea și specificitatea României și a poporului român, precum și de contribuția acestora la patrimoniul universal. De asemenea, sunt binevenite și subiectele care demonstrează legăturile puternice și de lungă durată dintre poporul român și cel japonez, atestate de documente diplomatice de peste un secol (102 ani). Subiectele cu un puternic impact umanitar și relevante pentru națiune sunt abordate cu predilecție de cuplul imperial japonez. În acest context, sunt foarte probabile referiri exclusiv la suferințele provocate oamenilor de anumite evenimente, precum pandemia de coronavirus sau războiul din Ucraina.

De asemenea, Klaus Iohannis are programată astăzi o întrevedere cu premierul japonez Fumio Kishida pentru discuții oficiale și semnarea Declarației Comune de stabilire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia. Cei doi oficiali vor susține declarații de presă comune.

Luni, președintele României s-a întâlnit cu președintele Camerei Consilierilor din cadrul Dietei Naționale (Parlamentul Japoniei), Hidehisa Otsuji, și cu președintele Camerei Reprezentanților, Hiroyuki Hosoda.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online