Rusia a arestat un membru de conducere al grupului pentru drepturile laureat al Premiului Nobel

32

Poliția rusă l-a arestat pe unul dintre liderii Memorial, grupul pentru drepturi care a împărțit anul trecut Premiul Nobel pentru Pace, deoarece reprimarea disidenței de către Vladimir Putin continuă la mai bine de un an de la invazia sa în Ucraina.

Casele mai multor lideri Memorial din Moscova au fost percheziționate marți, iar Oleg Orlov, șeful practicii grupului pentru drepturile omului, a fost acuzat de „discreditarea în mod repetat a forțelor armate”. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la trei ani de închisoare.

Memorialul, care a documentat atrocitățile sub regimul lui Iosif Stalin în epoca sovietică, precum și a înregistrat abuzuri ale drepturilor în Rusia contemporană, a fost interzis la sfârșitul anului 2021. Câțiva dintre activiștii de multă vreme ai grupului, inclusiv Orlov, în vârstă de 69 de ani, și-au reluat o parte din activitatea sa. anul trecut ca noua entitate.

Memorial a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în octombrie pentru „efortul său remarcabil de a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzul de putere”, alături de Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina și Viasna din Belarus, al cărui lider Ales Bialiatski a fost condamnat luna aceasta la 10 ani de închisoare. închisoare.

Orlov a declarat reporterilor, după ce a fost eliberat, că a fost acuzat în legătură cu un articol pe care l-a scris pentru site-ul francez Mediapart în noiembrie și publicat în rusă pe Facebook. Articolul condamna „războiul sângeros declanșat de regimul lui Putin în Ucraina” și spunea „o Rusia fascistă victorioasă va deveni inevitabil o amenințare serioasă de securitate nu doar pentru vecinii săi, ci pentru întreaga Europă”.

Într-un videoclip postat de Vasily Polonsky, jurnalistul independent rus, Orlov a spus că poliția i-a confiscat dispozitivele electronice, o insignă „Fără război”, autocolante Memorial și o carte care documentează presupusele crime de război ale Rusiei în Cecenia în anii 1990.

Perchezițiile au fost efectuate în apartamentul lui Orlov și în casele altor opt membri ai Memorialului, marți dimineață, ca parte a unei investigații asupra a ceea ce poliția a spus că sunt acuzații separate de „reabilitare a nazismului”.

Aceste acuzații datează din 2021, când Memorialul a recunoscut că a adăugat din greșeală un colaborator nazist și doi trădători pe o listă de milioane de ruși eligibili pentru reabilitare după ce au fost executați în timpul domniei terorii lui Stalin.

Memorial a spus că un alt dintre membrii săi, Alexandra Polivanova, a fost eliberat după ce a fost numit ca martor în cazul nazismului, în timp ce alți doi membri de rang înalt au fost reținuți pentru interogatoriu.

Grupul a postat fotografii cu forțele de securitate mascate în afara biroului său ținând un baros și un ciocan-pilot, deși a spus că bărbații nu le-au folosit pentru a intra în clădire.

În ultimul an, Rusia a acuzat 482 de persoane în temeiul noilor legi de cenzură din timpul războiului, aplicate în zilele imediat după începerea invaziei în februarie 2022, potrivit OVD-Info, un grup independent de drepturi. A făcut închisoare 136 dintre ei.

Represia a zdrobit, în esență, disidența în Rusia – definită în lege ca orice se abate de la linia oficială a Kremlinului – determinând sute de activiști și jurnalişti independenţi să părăsească ţara.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online