ONU caută un superpetrolier pentru a opri dezastrul ecologic din Marea Roșie

67

ONU are o cerere pentru un superpetrolier, pe care îl poate folosi pentru a opri o catastrofă ecologică iminentă în largul coastelor Yemenului.

FSO Safer, un superpetrolier gigantic ancorat în largul coastei de vest, în apropiere de intrarea în Marea Roșie, este de mult timp o bombă cu ceas.

Petrolierul este unul dintre cele mai mari construite vreodată și, timp de peste 30 de ani, a fost poziționat în largul Yemenului, unde a fost folosit cândva pentru a ajuta la stocarea producției de petrol a țării. Dar, de când a început războiul dintre rebelii Houthi și Arabia Saudită în 2015, toate lucrările de întreținere ale navei au fost oprite, în ciuda faptului că în carenele sale se află 1 milion de barili de țiței.

Fără întreținere, nava este lipsită de energie electrică, astfel încât nu se poate face nicio ventilație a gazelor de la țiței. Acest lucru a creat un amestec exploziv în interiorul unei carene deja ruginite. Este imposibil de spus cu exactitate când s-ar putea sparge sau exploda. Dar experții în transport maritim, care nu sunt în general predispuși la hiperbole, folosesc cuvinte precum “iminent” atunci când discută despre perspectiva ca acesta să își verse conținutul, de patru ori mai mare decât volumul deversat de Exxon Valdez în largul Alaskăi în 1989, în Marea Roșie.

După ani de muncă diplomatică delicată, ONU crede că este aproape de o soluție. Miliția Houthi a fost de acord ca lucrările de salvare să poată începe, mai întâi stabilizarea navei, apoi transferul încărcăturii pe un alt petrolier, mai rezistent la mare.

Dar în timp ce aproximativ 82 de milioane de dolari au fost strânse cu greu de către ONU pentru a finanța operațiunea, de la donații guvernamentale la contribuții crowdfunded, piețele se mișcă mult mai repede decât diplomația.

Tarifele petrolierelor au crescut, deoarece petrolul rusesc, acum interzis în mare parte în porturile europene, trebuie să navigheze în schimb pe ruta lungă către Asia, restrângând oferta de nave, deoarece aceeași cantitate de țiței călătorește de cinci ori distanța anterioară. O singură călătorie din porturile rusești din Marea Baltică până în India, care durează câteva săptămâni, poate aduce acum armatorilor aproape 15 milioane de dolari.

Așadar, asigurarea unui superpetrolier cu echipaj complet, cum ar fi un VLCC (Very Large Crude Carrier) pentru o perioadă nedeterminată, va costa mult mai mult decât se află în cutia de biscuiți de 82 de milioane de dolari a ONU. În luna mai a anului trecut, operațiunea a fost estimată la peste 140 de milioane de dolari, iar costurile au crescut de atunci.

Strângerea de fonduri suplimentare va necesita timp pe care ONU s-ar putea să nu-l aibă. Prin urmare, a fost lansat un apel neconvențional, susținut de publicația de transport maritim Lloyd’s List, pentru ca industria să facă un pas înainte și să ajute la asigurarea unui superpetrolier pentru această operațiune, fie ca donație, fie la un preț pe care ONU și-l poate permite. Discuțiile dintre participanții din industrie și ONU sunt în curs de desfășurare, dar, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, nu s-a finalizat încă un acord pentru asigurarea unui petrolier.

Este un apel menit să vorbească mai mult decât doar cu natura mai bună a industriei de transport maritim. În cazul unei deversări cauzate de FSO Safer, ONU estimează că factura de curățare ar putea ajunge la cel puțin 20 de miliarde de dolari.

Dar industria navală însăși s-ar confrunta cu costuri suplimentare. Proprietarii de petroliere nu pot permite ca navele lor să treacă prin căi navigabile foarte poluate, având în vedere pericolele la adresa încărcăturii și a echipajului. Dacă accesul ușor prin Marea Roșie la Canalul Suez ar fi restricționat de o deversare de la FSO Safer, ceea ce ar necesita ocoluri în jurul Africii, costurile pentru industrie ar crește rapid.

Acesta este un exemplu clasic de problemă care există de atât de mult timp încât nimeni nu pare pregătit să se apuce vreodată să o abordeze cu adevărat. Dar o catastrofă întârziată este tot o catastrofă atunci când se produce în cele din urmă.

S-ar putea să vă întrebați de ce guvernele lumii nu furnizează pur și simplu un camion-cisternă, dar politica delicată a conflictului face acest lucru aproape imposibil, potrivit unor persoane apropiate discuțiilor.

Cumpărarea directă a petrolului nu este cu adevărat o opțiune atunci când miliția Houthi care îl controlează este văzută ca o organizație teroristă de state precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Malaezia, care au făcut presiuni asupra SUA pentru a aplica aceeași denumire.

Așadar, industria trebuie să ajute la găsirea unei căi de ieșire. Operatorii de tancuri se bucură de un câștig neașteptat ca urmare a războiului din Ucraina. În mod colectiv, nu ar trebui să fie dincolo de voința unei industrii de miliarde de dolari să găsească o modalitate de a furniza un singur petrolier potrivit pentru această misiune.

Costurile potențiale pentru mediu sunt un motiv suficient pentru a acționa. Dar și pentru industria navală acest lucru este foarte mult în interesul său.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online