SNP admite că are cu 30.000 de membri mai puțini decât se pretindea

29

În prezent, Partidul Național Scoțian care guvernează Scoția a recunoscut joi că are cu 30.000 de membri mai puțini decât pretindea la începutul campaniei sale din ce în ce mai controversate de a alege un lider care să-i succedă Nicola Sturgeon.

Înclinându-se în fața apelurilor celor trei candidați la conducere pentru transparență în ceea ce privește apartenența, partidul a spus că 72.186 de persoane sunt eligibile pentru a ajuta la deciderea cine va fi următorul prim ministru al Scoției și purtătorul de steag al campaniei blocate pentru independența Scoției.

SNP a susținut la începutul cursei că mai avea aproape cei 104.000 de membri pe care i-a raportat la sfârșitul anului 2021 – el însuși o scădere semnificativă de la un vârf de 125.000 în 2019.

Incertitudinea cu privire la dimensiunea membrilor SNP – împreună cu sondajele limitate și decalajul lung de la ultimele alegeri de conducere contestate din 2004 – au făcut mai dificil pentru candidați și analiști să evalueze înclinațiile politice, sociale și ideologice ale partidului înainte de vot. se închide pe 27 martie.

Admiterea a venit după ce candidații la conducere Kate Forbes, secretarul de finanțe și fostul ministru al siguranței comunitare Ash Regan, au criticat situația SNP în guvern și au ridicat îndoieli cu privire la integritatea alegerilor pentru conducere.

Humza Yousaf, secretarul de sănătate al Scoției și favoritul caselor de pariuri pentru a-i urma lui Sturgeon, a cerut, de asemenea, să fie publicate numerele de membru.

Partidul a declarat anterior că le-a spus candidaților că „numărul de voturi, cota procentuală și prezența la vot” vor fi publicate la sfârșitul concursului.

Joi, Regan a spus că dezvăluirea a fost „o victorie a transparenței”. Yousaf a salutat anunțul de membru. „Am încredere că această decizie va ridica, de asemenea, afirmații și auzite care urmăresc să submineze integritatea partidului nostru și să beneficieze doar opoziției noastre”, a spus el.

James Mitchell, profesor de politici publice la Universitatea din Edinburgh, a spus că nu pare să existe un motiv întemeiat pentru care calitatea de membru nu a fost dezvăluită mai devreme.

„Pericolul real este că rezultatul acestor alegeri, care implică nu numai alegerea liderului SNP, ci și a primului ministru al Scoției, poate duce la disidența perdanților, membrii și publicul punând la îndoială legitimitatea procesului și a rezultatului”, a spus Mitchell.

Membrii SNP au crescut la niveluri record după referendumul de independență din 2014, în care scoțienii au susținut rămânerea în Marea Britanie cu 55-45%.

Academicieni care au chestionat membrii de partid spun că înclină spre stânga, ceea ce ar trebui să-l favorizeze pe Yousaf, care s-a poziționat drept apărătorul valorilor sociale progresiste și al agendei economice a lui Sturgeon, care au contribuit la o serie de alunecări electorale din 2014.

Tim Bale, profesor de politică la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat că cercetările efectuate cu Universitatea Sussex asupra apartenenței la SNP după alegerile generale din Marea Britanie din 2019 au sugerat un profil clar de stânga-centru.

„Sunt foarte social-democrați, chiar socialiști”, a spus Bale. „Cine se află în cursa pentru conducere va trebui să-și sublinieze acreditările de stânga.”

Cercetarea efectuată de Queen Mary și Sussex, efectuată la sfârșitul anului 2019 și începutul lui 2020, a constatat că 89% dintre membrii SNP susțin redistribuirea veniturilor către cei mai prost și 91% credeau că „marele afaceri profită de oamenii obișnuiți”.

Cercetătorii au mai arătat că 58% dintre membrii SNP erau bărbați, iar 71% aveau 50 de ani și peste.

În timp ce Yousaf este candidatul pentru continuitate, Forbes a oferit un verdict usturator asupra guvernului pe care îl servește, spunând „mai mult la fel. . . este o acceptare a mediocrităţii”. Regan, străinul în cursa pentru conducere, a susținut că SNP și-a „rătăcit drumul”.

Forbes i-a înstrăinat pe mulți politicieni aleși ai SNP la începutul campaniei sale, când a spus că ar fi votat împotriva unei legi din 2014 care a legalizat căsătoria între persoane de același sex în Scoția.

Dar atât Forbes, cât și Regan ar putea beneficia de opoziția dintre unii membri ai SNP față de încercarea lui Sturgeon de a introduce o legislație care să faciliteze ca persoanele trans să obțină recunoașterea oficială a schimbărilor de gen.

Regan a demisionat din guvern din cauza acestei probleme, iar Forbes a spus clar că nu o susține, dar Yousaf a spus că va contesta decizia Westminster de a bloca legea.

Un sondaj Savanta al membrilor SNP pentru Telegraph înainte de deschiderea votului a constatat că 31% îl susțin pe Yousaf, comparativ cu 25% pentru Forbes și 11% pentru Regan, cu aproape o treime indeciși.

Dacă niciun candidat nu câștigă mai mult de 50 la sută la încheierea votului, persoana care se află pe locul al treilea va fi eliminată, iar a doua preferință a susținătorilor lor va fi distribuită între cei doi rămași.

Asta îi face pe susținătorii lui Regan potențiali creatori de regi. Analiștii spun că mulți ar putea simpatiza cu Alex Salmond, fostul lider al SNP și prim-ministru, care este acum șef al partidului rival Alba, care îl acuză pe Sturgeon că nu a reușit să forțeze suficient de puternic pentru independență.

Dar unii din partid sunt convinși că concentrarea lui Yousaf pe valorile sociale progresiste, inclusiv reforma de gen, reflectă mai bine echilibrul actual al membrilor.

Un membru senior a spus că apelurile Forbes pentru guvernare limitată și conservatorism social au dat impresia unei persoane care a petrecut puțin timp cu membrii SNP în afara circumscripției ei din Highland, în timp ce cei mai probabil să o susțină pe Regan au dezertat deja la Alba.

„Ceea ce avem aici este un candidat Alba, un candidat Tory și un candidat SNP, și sper ca membrii SNP să aleagă candidatul SNP”, a spus seniorul.

Totuși, Mitchell a avertizat împotriva presupunerii că tendințele liberale ale membrilor ar avea ca rezultat susținerea lor pe Yousaf în problema de gen; mulți membri SNP care se consideră liberali s-au opus legislației.

Membrii ar putea fi influențați și de sondaje care sugerează că Forbes este mai popular în rândul publicului larg decât Yousaf și, prin urmare, este mai probabil să câștige mai mulți dintre ei pentru cauza independenței.

„Este probabil ca membrii SNP să se mulțumească cu cineva de dreapta moderată care pare mai probabil să promoveze cauza independenței”, a spus Mitchell.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online