Sunak are în vedere discuții proaspete cu UE după distrugerea euroscepticilor conservatori

47

Marea Britanie va purta vineri discuții pentru aprofundarea cooperării cu UE, inclusiv în ceea ce privește cercetarea universitară și reglementarea financiară, în timp ce premierul britanic Rishi Sunak încearcă să se bazeze pe înfrângerea zdrobitoare a euroscepticilor conservatori într-un vot parlamentar cheie din această săptămână.

Secretarul de externe James Cleverly va discuta modalități de dezvoltare a relației în urma votului 515 împotriva 29 de la Camera Comunelor pentru ratificarea noului acord post-Brexit al Sunak pentru Irlanda de Nord, cadrul Windsor.

Mulți parlamentari conservatori consideră rezultatul, care a văzut că doar 22 de parlamentari conservatori au refuzat să susțină acordul, ca un moment de cotitură, în care partidul a trecut de la traumele Brexit și a deschis calea unor relații mai constructive cu Bruxelles-ul.

Fostul premier Boris Johnson s-a numărat printre micul grup de conservatori disidenți. Ziarul Daily Telegraph, în mod normal o majoretă pentru Johnson, un fost editorialist, a spus pe prima pagină joi: „Cultele lui Boris și Brexit explodează simultan”.

Un fost ministru conservator a descris rezultatul drept „absolut devastator” pentru grupul european de cercetare pro-Brexit, adăugând că Johnson a arătat „un eșec catastrofal de judecată”.

Este timpul să trecem mai departe și să avem o relație mai constructivă cu UE. Cu noroc, este un punct de cotitură.

ERG susține că 70 de parlamentari conservatori nu au susținut acordul de la Windsor – inclusiv cei care s-au abținut sau au fost absenți – și l-au atacat pe Sunak pentru că nu a oferit o dezbatere de mai mult de 90 de minute pe un singur aspect al înțelegerii.

Sir Bob Neill, președintele comisiei de justiție comună, a declarat: „Și-au demonstrat slăbiciunea forțând un vot în acest sens. Este timpul să trecem mai departe și să avem o relație mai constructivă cu UE. Cu noroc, este un punct de cotitură.”

Aliații lui Sunak au spus că ERG nu a reușit nici măcar să adune destui deputați pentru a constitui „o rebeliune”, în timp ce un coleg cu Cleverly a spus: „Am asigurat acordul de la Windsor. Acum ne întrebăm: „Unde putem merge mai departe cu asta?””

Discuțiile dintre Cleverly și Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene, vor începe vineri pentru a explora noi domenii de cooperare bilaterală, inclusiv un memorandum de înțelegere pentru stabilirea unui dialog regulat privind reglementarea financiară.

Mai semnificative vor fi discuțiile suplimentare despre domeniul de aplicare al Marii Britanii care participă la programul de cercetare Horizon de 95 de miliarde de euro, care au fost înghețate din cauza disputei privind protocolul din Irlanda de Nord.

Sunak este sceptic cu privire la costul pentru Marea Britanie al reintregirii, iar negocierile privind contribuțiile financiare vor fi dure. Un insider din Downing Street a spus: „Putem privi să continuăm în cadrul Horizon, dar ne menținem opțiunile deschise”.

Ambele părți se uită la o cooperare mai profundă în materie de securitate, în timp ce Cleverly și Šefčovič vor discuta, de asemenea, controversatul proiect de lege a guvernului Retained EU Law, care ar elimina automat toate legile UE din statutul britanic la sfârșitul anului 2023.

Blocul consideră că ar încălca condițiile de concurență echitabile impuse de Acordul de comerț și cooperare post-Brexit. Dar Number 10 insistă că continuă cu proiectul de lege, care a fost puternic criticat de grupurile de afaceri pentru introducerea incertitudinii legislative. Miniștrii, totuși, încearcă să se concentreze pe domenii cheie, inclusiv pe noi industrii precum AI.

Un insider de rang înalt din Whitehall a spus că guvernul va adopta probabil aceeași abordare pentru a opri o rebeliune a parlamentarilor eurosceptici din backbench din cauza proiectului de lege REUL, așa cum a făcut-o față de acordul Sunak cu privire la Irlanda de Nord.

„Cadrul Windsor a arătat ce se poate face atunci când rămâneți la „arta posibilului”,” a spus persoana, menționând că proiectul de lege ar putea fi puternic modificat în Camera Lorzilor. Ei au adăugat că secretarul de afaceri, Kemi Badenoch, a avut „ochii limpezi” cu privire la riscurile de a se deplasa prea repede.

Viziunea de la Bruxelles este că acordul lui Sunak a schimbat vremea politică. „Cadrul Windsor a înlăturat un obstacol”, a spus un diplomat al UE, avertizând în același timp că reconstruirea legăturilor va dura timp.

„Acum avem un guvern cu care putem colabora, care nu ne spune un lucru și altul presei britanice. Dar există un proces de parcurs. Nu se va întâmpla peste noapte.”

Discuțiile privind aderarea la Horizon nu au început încă. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a promis că vor începe de îndată ce cadrul va fi implementat. Dar Marea Britanie așteaptă un preț: programul are peste doi ani într-un ciclu de șapte ani, așa că contribuția sa va trebui ajustată.

După ce miniștrii din bloc au convenit săptămâna aceasta asupra modificărilor cheie ale protocolului, Šefčovič a spus că acordul „ne permite să întoarcem pagina și să începem din nou”.

Agenda de vineri include o discuție privind colaborarea ulterioară în domeniul energiei, în special comerțul cu electricitate prin interconexiunile dintre Regatul Unit și UE și propunerile blocului de a permite subvenții mai mari pentru tehnologia ecologică.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online