Turcia anunță o descoperire importantă de gaze naturale în Marea Neagră

46

Turcia a găsit resurse de gaz semnificative în Marea Neagră, au declarat două surse turcești, o descoperire care ar putea ajuta țara să-și reducă dependența de importurile de energie dacă gazul extras poate fi comercial.

Președintele Tayyip Erdogan le-a spus miercuri directorilor energetici că va da vineri „vești bune” care vor anunța o „nouă perioadă” pentru Turcia – comentarii care au scăzut acțiunile la firmele de energie turcești și au ridicat lira de la nivelul minim record al acestei săptămâni.

El nu a oferit detalii, dar sursele au spus că se referă la o descoperire de gaze în Marea Neagră, iar o sursă a spus că amploarea rezervelor ar putea satisface nevoile de energie ale Turciei timp de 20 de ani.

Nava de foraj a Turciei Fatih funcționează de la sfârșitul lunii iulie într-o zonă de explorare cunoscută sub numele de Tuna-1, la aproximativ 100 de mile nautice la nord de coasta turcească din vestul Mării Negre.

“Există o descoperire de gaze naturale în puțul din Tuna-1”, a spus sursa.

„Rezerva scontată este de 26 de trilioane de metri cubi sau 800 de miliarde de metri cubi și satisface aproximativ 20 de ani din nevoile Turciei.”

Cu toate acestea, el a avertizat că ar putea dura șapte-zece ani pentru a începe producția și a estimat costurile de investiții între 2 miliarde și 3 miliarde de dolari.

Funcționarii, inclusiv ministrul Energiei, Fatih Donmez, nu au oferit niciun detaliu cu privire la anunțul de vineri, spunând că Erdogan în persoană va anunța „surpriza”. Președinția Turciei și ministerul energiei nu au fost imediat disponibile pentru a comenta cu privire la amploarea descoperirii.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online