Ucraina scăpa de atacul masiv cu rachete rusești

154

Rusia a efectuat una dintre cele mai mari lovituri asupra Ucrainei, inclusiv cu rachete hipersonice cu capacitate nucleară, care au lovit orașe și au oprit energia de rezervă la cea mai mare centrală atomică din Europa.

Din cele peste 80 de rachete trase, șase erau rachete aer-solă Kh-47 Kinzhal hipersonice cu capacitate nucleară, potrivit oficialilor ucraineni. Atacul a lăsat o mare parte din Kiev fără electricitate.

Rusia nu a mai tras niciodată atât de multe Kinzhal într-un singur atac, a declarat Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, care a adăugat că Rusia are doar zeci de aceste rachete. Barajul a inclus și alte tipuri de rachete pe care Ucraina nu a putut să le intercepteze, cum ar fi rachetele supersonice X-22.

Folosirea acestor arme sugerează că Moscova a acordat prioritate distrugerii țintelor de joi, care includeau zone rezidențiale din Kiev și cea mai mare centrală nucleară din Europa la Zaporizhzhia, a cărei putere de rezervă a fost întreruptă în atac, potrivit companiei de energie nucleară Energoatom.

Josep Borrell, diplomatul șef al UE, a declarat joi că 40% din populația Kievului a rămas fără electricitate în urma grevelor, împreună cu unele întreruperi de curent în alte părți ale țării.

Uzina Zaporizhzhia a fost nevoită să se bazeze pe generatoare diesel pentru sistemele de răcire, a spus compania. Situată în sudul Ucrainei și sub ocupație rusă din martie 2022, centrala a fost lovită în mod repetat de lovituri de artilerie și și-a pierdut alimentarea de rezervă de mai multe ori.

„În prezent, centrala este dezactivată și rămâne în modul de întrerupere pentru a șasea oară în timpul ocupației”, a spus Energoatom într-un comunicat.

„Dacă sursa de alimentare din afara amplasamentului a centralei nu poate fi restabilită . . . poate avea loc un accident cu consecințe ale radiațiilor pentru întreaga lume”, a adăugat compania.

De asemenea, au fost înregistrate explozii în capitala Kiev și în regiunea de vest a Ucrainei Lviv, unde oficialii au declarat că cinci civili au fost uciși.

Întinderea totală a daunelor aduse infrastructurii electrice a Ucrainei nu este încă clară. Atacurile aeriene săptămânale din lunile precedente au declanșat întreruperi de curent de câteva ore în toată țara, dar aprovizionarea a fost în mare parte stabilă în săptămânile trecute, în timpul unei relative pauze în atacurile rusești cu rachete.

„A fost o noapte grea. Un atac masiv cu rachete în toată țara”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi într-o postare pe Telegram. „Ocupanții nu pot teroriza decât civilii. Asta e tot ce pot face. Dar nu îi va ajuta. Nu vor evita responsabilitatea pentru tot ce au făcut.”

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online