Vălean:Condițiile pentru achizițiile publice întârzie proiectele de infrastructură la nivel european

41

Adina Vălean a subliniat că proiectele de infrastructură din Europa sunt întârziate din cauza condițiilor pentru achizițiile publice. Aceasta mai precizat care sunt principalele surse de finanțatre pentru proiectele de infrastrucutră din România și care pot “mișca proiectele”.

“Tot ceea ce înseamnă finanțare există o agenție europeană INA care asigură managementul acestor finanțe pentru că ele se produc într-un format de amestec, se folsoesc trei surse, se folosește Connecting Europe Facility, se folosesc politicile fondurilor de coeziune și cele din Orizont din 2020, acum Orizont Europa din 2021, toate acestea împreună, dar și prin alte metode de finanțare, cum este parteneriatul public-privat, sau cum mi-aș dori să văd o accelerare a utilizării instrumentelor financiare cu fonduri garantate de Banca Europeană de Investiții. Există soluții, cred că împreună putem să identificăm, prioritățile de fapt le știm, dar putem să identificăm cele mai bune metode și surse de finanțare pentru a putea mișca proiectele”, a declarat Adina Vălean, marți, în Parlament, întrebată de eventualele surse de finanțare pentru proiectele de infrastructură.

Adina Vălean a ridicat și problema licitațiilor publice și a centralizării reglementării acestor licitații într-o singură Autoritate, în statele statele membre, pentru a stopa întârzierile pe proiectele de infrastrucutră.

“Condițiile privind achizițiile publice reprezintă unul din motivele pentru care la nivel European foarte multe din proiectele de infrastructură sunt întârziate. Comisia construiește un set de recomandări pentru statele membre, care va veni ca un regulament sau ca o directivă către statele membre pentru a stabili o singură autoritate care să reglementeze toate problemele aceastea legate de permise de teren, de public procurement. Sigur că va trebui să existe o gândire la nivelul statului național care să rezolve și această problemă a contestațiilor care este foarte gravă și care întârzie aceste proiecte, dar asta tot legislativ și cred că Parlamentul împreună cu Guvernul trebuie să găsească soluții”, a mai spus Vălean.

Adina Vălean, propusă de Guvernul Orban pentru funcția de comisar european, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Afaceri Europene din Parlamentul României. Victor Ponta și Eugen Teodorovici și-au exprimat votul favorabil și susținerea pentru propunerea de comsiar.

De asemenea, marți, comisia JURI din Parlamentul European a dat aviz favorabil propunerii.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online