Viktor Orbán: Ţările care livrează arme către Ucraina, pot fi considerate drept participante la conflictul armat

Foto: mediun.com
504

În prezent, liderul de la Budapesta, Viktor Orbán consideră că țările care livrează arme către Ucraina, pot fi considerate drept participante la conflictul armat, motivând că acestea alimentează starea războiului din Ucraina.

În opinia prim-ministrului Ungariei, acesta a afirmat că țările care acordă ajutor financiar și trimit armament masiv către Ucraina sunt, din punctul lui de vedere, participanți direcți și activi la conflictul armat între cele două țări.

Viktor Orbán: Puteți spune ce vreți, voi participați la conflict

Astfel, „Dacă trimiteți arme, dacă finanțați un volum comparabil cu bugetul anual al uneia dintre părțile beligerante, dacă promiteți tot mai multe arme, tot mai multe arme moderne, puteți spune ce vreți – voi participați la conflict.”, a declarat Viktor Orbán, la radioul de stat din Ungaria, transmite presa română.

În plus, „Totul a început de la faptul că germanii au spus că vor să trimită căști, pentru că nu vor trimite arme letale la locul de desfășurare al acțiunilor de luptă, pentru că acest lucru ar însemna participarea lor. Totul a început cu asta. Acum am ajuns deja la livrări de tancuri de luptă. Și deja se vorbește de avioane.”, a precizat liderul de la Budapesta.

În același timp, Viktor Orbán a dat asigurări că atâta vreme cât va fi prim-ministru al Ungariei nu va fi vorba de atragerea țării sale în acest conflict. În plus, premierul ungar consideră că, în loc să trimită arme în Ucraina, țările occidentale trebuie să promoveze ideea instituirii regimului de încetare a focului și să sprijine negocierile privind soluționarea pașnică a conflictului.

Germania a anunțat că va trimite tancuri Leopard către Ucraina

După ce asupra Berlinului s-a pus multă presiune să aprobe transferul de tancuri Leopard 2 către Ucraina, mai ales din partea Kievului, Washingtonului și Londrei, dar și din partea propriilor parteneri de coaliție de la Berlin, în special Verzii conduşi de şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, Germania a cedat, într-un final, presiunilor.

Condiția impusă de Germania era ca și SUA să trimită tancuri M1 Abrams. Washingtonul a refuzat din cauza unor complicații logistice de mentenanță.

Marea Britanie a promis, la rândul său, 14 tancuri Challenger 2, iar Franța un număr încă necunoscut de tancuri uşoare AMX-10. Polonia, Norvegia, Olanda şi Spania vor trimite, de asemenea, tancuri Leopard 2. Înaintea izbucnirii războiului, Ucraina dispunea de 900 de tancuri de fabricație sovietică.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online