Xi Jinping va testa limitele prieteniei cu Putin în vizita de stat în Rusia

57

La câteva zile după ce Vladimir Putin a fost lovit de un mandat internațional pentru presupuse crime de război în Ucraina, prima vizită de stat a lui Xi Jinping la Moscova în patru ani este o demonstrație a angajamentului liderului chinez față de președintele Rusiei – dar este, de asemenea, pregătit să arate liniile roșii în ceea ce cei doi au numit anul trecut un “parteneriat fără limite”.

Putin, care a călătorit sfidător pe teritoriul ucrainean ocupat în weekend după mandatul Curții Penale Internaționale, va spera că vizita de trei zile a lui Xi începând de luni va conferi legitimitate invaziei sale în Ucraina și că China ar putea promite sprijin material pentru a-și ajuta armata să lupte împotriva acesteia.

Dar există semne că Xi va rămâne precaut cu privire la costurile potențiale ale prieteniei cu liderul Rusiei, în special în Europa, în timp ce Beijingul încearcă să stimuleze comerțul după ce politica sa de zero-Covidiu i-a sălbăticit economia anul trecut. Și, în ciuda avertismentelor din partea SUA că China ia în considerare trimiterea de arme către Rusia, există încă puține dovezi de fluxuri substanțiale de arme între cele două țări.

După călătoria sa la Moscova, Xi l-ar putea suna pe dușmanul lui Putin, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune. Ar fi primul contact direct al lui Xi cu Zelenskyy de la invazia completă și un semn al constrângerilor pe care China le vede asupra alianței sale cu Rusia, într-un moment în care Beijingul dorește să își afirme acreditările ca potențial pacificator.

“Cred că va face apelul”, a declarat Yu Jie, un cercetător senior pe China în cadrul Programului Asia-Pacific de la Chatham House. “China pur și simplu nu-și poate permite să devină un rival atât al SUA, cât și al Europei”.

Legăturile strânse ale Beijingului cu Moscova în ciuda războiului, pe care analiștii le-au numit “neutralitate pro-Rusia”, îi afectează poziția în Europa. În timp ce documentul de poziție al Chinei de luna trecută privind o potențială soluționare a conflictului din Ucraina a fost întâmpinat cu scepticism în Occident, acesta reprezintă o modalitate pentru Beijing de a se repoziționa și de a vedea cum evoluează conflictul, spun analiștii.

Provocarea pentru Xi este de a găsi un echilibru între aceste preocupări și beneficiile unei legături mai strânse cu Moscova, într-o perioadă de tensiune crescândă cu SUA și aliații săi.

“Războiul din Ucraina a intensificat rivalitatea marilor puteri și a făcut ca falii geopolitice dintre SUA și China să fie și mai pronunțate, iar ca răspuns, China și Rusia își consolidează acum cu adevărat alinierea”, a declarat Alexander Korolev, expert în relațiile dintre China și Rusia la Universitatea New South Wales din Sydney.

“China va avea nevoie de Rusia pentru iminenta sa confruntare cu SUA, care devine foarte reală”, a adăugat el, subliniind relațiile militare mai strânse dintre cele două țări și nevoia Beijingului de a pregăti rute alternative de aprovizionare cu energie în cazul în care importurile de petrol pe mare din Orientul Mijlociu ar fi blocate în orice confruntare cu SUA în legătură cu Taiwanul.

În timp ce Europa și SUA au impus sancțiuni dure Rusiei, comerțul Chinei cu vecinul său a crescut vertiginos în ultimul an, sărind cu 34,3 la sută la un nivel record de 1,28 miliarde de Rmb, potrivit presei chineze controlate de stat. În acest an, se așteaptă ca importurile de gaze naturale din Rusia să crească cu o treime.

Comerțul cu Beijingul a oferit Rusiei un colac de salvare economică, compensând o parte din vânzările de petrol pierdute către SUA și Europa și furnizând înlocuitori pentru componente cruciale fabricate în Occident, cum ar fi microcipuri, echipamente 5G și mașini industriale.

“(Chinezii) înțeleg că acesta este un moment foarte benefic pentru ei pentru a avea Rusia mai adânc în buzunarul lor. Ei au o pârghie extraordinară”, a declarat Alexander Gabuev, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace.

Încadrarea de către Putin a războiului ca parte a unui conflict mai larg cu Occidentul a atras cele două țări mai aproape. Rusia este un partener util în eforturile Chinei de a respinge “hegemonul” american, spun analiștii. Secretarul puternicului consiliu de securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a sprijinit fără rezerve poziția Beijingului față de Taiwan atunci când s-a întâlnit luna trecută cu diplomatul de top al Chinei, Wang Yi.

“Pentru Rusia, limitările care existau înainte au dispărut”, a declarat Gabuev. “Putin este obsedat de acest război, iar parteneriatul îi aduce un colac de salvare pentru economie, componente critice pentru mașinăria sa militară, iar Chinei un instrument pentru a riposta împotriva SUA – pentru că dușmanul dușmanului meu este prietenul meu”.

Aprofundarea legăturilor dintre Beijing și Moscova l-a determinat pe secretarul de stat american Antony Blinken să avertizeze luna trecută că orice sprijin material al Chinei pentru armata Rusiei ar avea “consecințe grave” pentru relațiile cu SUA.

China a răspuns că Occidentul alimentează conflictul prin vânzările sale de arme către Ucraina. “China nu a fost cauza sau catalizatorul crizei ucrainene și nici nu a furnizat arme vreunei părți implicate în conflict”, a declarat luna aceasta Qin Gang, ministrul de externe al Chinei.

Cu toate acestea, în timp ce relațiile cu Rusia rămân importante, China are o oportunitate limitată dacă dorește să stabilizeze legăturile cu partenerii comerciali mai mari din vest.

Xi va avea ocazia să se întâlnească cu președintele american Joe Biden la două summituri în acest an, dar, având în vedere că anul viitor vor avea loc alegeri în SUA, șansele unei apropieri suplimentare de Washington vor fi limitate. Și, în timp ce mai mulți lideri europeni, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, intenționează să viziteze China în acest an, succesul acestor întâlniri va fi colorat de măsura în care Xi sprijină Rusia în Ucraina.

Din acest motiv, eforturile Beijingului de a se prezenta ca un mediator sunt importante, spun analiștii. Luna aceasta, China s-a bucurat de un succes rar în rezolvarea conflictelor, când a mediat un acord de restabilire a relațiilor diplomatice între Iran și Arabia Saudită.

Rezolvarea conflictului din Ucraina ar fi mult mai dificilă, spun analiștii. Documentul de poziție al Chinei de luna trecută nu a reușit să condamne invazia rusă și conținea critici abia voalate la adresa Occidentului și a NATO.

Chinei “îi lipsește statutul de mediator imparțial în conflictul ucrainean din cauza sprijinului său substanțial acordat Rusiei”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor de studii internaționale la Universitatea Ewha din Seul. “Pentru ca China să fie de ajutor, nu ar trebui să sugereze ce poate compromite Kievul, ci mai degrabă să găsească o modalitate de salvare a feței pentru ca Moscova să-și retragă forțele”.

Contactul dintre Xi și Zelenskyy ar reprezenta o concesie din partea Chinei față de scepticismul occidental. Dar orice contact ar fi probabil să fie mai degrabă virtual decât în persoană și rezultatele neconcludente, au spus analiștii, deoarece Xi a încercat să echilibreze dorința Chinei de a juca rolul de pacificator împotriva cedării oricărui teren către SUA.

Beijingul a văzut conflictul din Ucraina ca pe o luptă proxy care opune Rusia la NATO și SUA și “Zelenskyy nu are putere de decizie”, a declarat un expert de la un think-tank chinez din Beijing.

“Tot ce poate face (Zelenskyy) este să transmită mesajul lui Joe Biden. Președintele Xi nu are nevoie să îl sprijine pe Zelenskyy prin întâlnirea cu el în persoană. China respectă interesele Ucrainei. Dar asta este diferit de prioritizarea intereselor SUA”.

Reportaj suplimentar de Sun Yu în Beijing, Kathrin Hille în Taipei și Edward White în Seul

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online