3 dispozitive medicale cu care îți poți monitoriza starea de sănătate de acasă

Sursa foto: Shutterstock
50

În ultimele decenii, medicina a cunoscut un progres semnificativ și o detașare față de metodele învechite de evaluare a parametrilor simpli precum tensiunea, pulsul și glucoza din sânge, orientându-se către unele mai simple, rapide și eficiente. Acest lucru a fost posibil prin datorită evoluției tehnologiei. 

 

Totodată, prin această asociere dintre medicină și tehnologie, nu doar societatea medicală a putut beneficia de un astfel de progres, ci și oamenii de acasă. Prin urmare, prin apariția unor dispozitive medicale concepute pentru a evalua acest tip de parametri, oricine își dorește să își evalueze periodic tensiunea arterială, pulsul și glicemia într-un anumit moment, poate realiza aceste lucruri cu ușurință.

3 dispozitive medicale pentru acasă 

Cu toate că există mai mult de trei dispozitive care ar putea veni în ajutorul persoanelor ce vor să își monitorizeze starea de sănătate, acestea sunt printre cele mai des întâlnite și utilizate, întrucât, împreună, pot aduce o multitudine de informații utile.

 

Aceste dispozitive pot fi achiziționate individual sau împreună (ținând cont de particularitățile fiecăruia și problemele de sănătate existente), fie direct din incinta farmaciilor sau magazinelor, fie dintr-o unitate farmaceutică ce deține secțiune de tehnici medicale

1. Tensiometrul 

 

Tensiometrul este un dispozitiv medical ușor de utilizat, portabil, ce măsoară presiunea (tensiunea) arterială a sângelui la momentul respectiv. Acesta ar trebui să existe în orice casă, pentru a fi utilizat la nevoie sau chiar periodic (în cazul persoanelor cu hipertensiune sau alte boli cardiovasculare).

 

Există mai multe tipuri de tensiometre, variind în funcție de modul în care este estimată tensiunea arterială (direct, prin afișaj electronic sau manual, prin auscultație cu stetoscopul). 

 

Decizia de a opta pentru un tensiometru în favoarea altuia poate varia în funcție de preferințe, precum și de gradul de cunoaștere a folosirii tipului manual (ex: la cel manual este nevoie de experiență în auscultație, spre deosebire de cel electronic, unde tensiunea este afișată pe ecran).

2. Pulsoximetrul 

 

După cum îi sugerează și numele, pulsoximetrul este un dispozitiv de dimensiuni mici, ușor de folosit, ce se amplasează pe unul din degetele de la mână și furnizează informații cu privire la pulsul și saturația oxigenului la momentul respectiv.

 

Acest dispozitiv era adesea folosit doar în incinta spitalelor și a altor clinici medicale, cu excepția persoanelor care au fost instruite să dețină un pulsoximetru și acasă (persoanele cu boli pulmonare și/sau cardiovasculare).

 

Odată cu pandemia Covid 19, pulsoximetrul s-a dovedit extrem de util în monitorizarea de acasă a stării de sănătate pe tot parcursul bolii, reducând nivelul de anxietate sau, din contră, grăbind solicitarea serviciilor medicale în cazul descoperirii unei saturații mici. 

3. Glucometrul 

 

Deși probabil glucometrul nu este un dispozitiv regăsit în orice casă, acesta este, totuși, un aparat compact, ușor de folosit și eficient în măsurarea glicemiei la momentul dat. În special în cazul persoanelor cu diabet (sau, în unele cazuri, prediabet), glucometrul este nu numai util, ci chiar salvator. 

 

Astfel, aceste trei dispozitive medicale de cost redus, ușor de folosit și depozitat și care furnizează informații vitale într-un mod simplu și rapid, au reușit să eficientizeze monitorizarea pacienților, ajutându-i atât pe aceștia, cât și societatea medicală în îmbunătățirea sănătății întregii populații.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online