Cum previi și tratezi afecțiunile provocate de statul îndelungat pe scaun

32

Activitățile sedentare care presupun un timp îndelungat petrecut pe scaun pot genera anumite probleme la nivelul spatelui, tocmai din cauza acestei poziții pe care mulți o consideră comodă. Corpul uman este adaptat pentru postura bipedă, iar poziția șezând creează o presiune suplimentară la nivelul coloanei vertebrale. Pe termen scurt, nu e nicio problemă, însă acestea apar atunci când petreci mult timp așezat pe scaun. Presiunea continuă la nivelul coloanei poate duce la deformări ale acesteia sau la apariția herniei de disc, primele semne fiind durerile de spate.

Din fericire, există numeroase metode pentru a preveni astfel de afecțiuni, precum și variante terapeutice pentru tratarea acestora. În cele ce urmează, îți oferim câteva recomandări utile pentru a fi scutit de astfel de neplăceri.

 

Folosește un scaun ergonomic

Aceasta este regula numărul unu pentru oricine lucrează la birou, pentru că scaunul ergonomic oferă susținere coloanei și preia din presiunea exercitată asupra acesteia când stai așezat. Astfel, scaunul îți permite o poziție anatomică normală, dacă îl folosești corect, după cum vom arăta în paragraful următor.

Adoptă o poziție corectă

Așadar, și postura pe care o adopți în scaun este importantă pentru a preveni problemele la nivelul spatelui; pentru asta trebuie să ții cont de câteva reguli simple. Spatele trebuie să fie drept, umerii lipiți de spătar și șezutul cât mai aproape de acesta. În același timp, picioarele trebuie să fie îndoite la 90 de grade, cu tălpile lipite de podea. Capul trebuie să fie drept, cu urechile aliniate la nivelul umerilor, iar mâinile sprijinite de mânerele laterale ale scaunului, formând un unghi de 100–110 grade.

Fă puțină mișcare la fiecare două ore

Oricât de ocupat ai fi, programează-ți câte o pauză scurtă la fiecare două ore, pentru a te ridica de la birou și a face puțină mișcare. Nu ai nevoie decât de 5-10 minute, timp în care poți face exerciții simple pentru relaxarea mușchilor și a încheieturilor. Și o scurtă plimbare prin birou ajută, dar important este să te ridici de pe scaun la fiecare două ore și să te miști. De asemenea, și când vorbești la telefon este recomandat să te ridici de pe scaun și să faci câțiva pași prin birou.

Mergi la medic când apar primele simptome

Dacă totuși statul pe scaun a reușit să-și pună amprenta asupra sănătății tale, nu întârzia să te adresezi unui medic imediat după ce apar primele simptome. Cu cât afecțiunea este descoperită mai devreme, cu atât crește eficiența tratamentului și scade riscul de complicații. Medicul va stabili un diagnostic, iar în baza acestuia îți va prescrie pașii de urmat.

Fă recuperare medicală

De cele mai multe ori, medicul îți va da și o trimitere către o clinică de recuperare a coloanei vertebrale. Fizioterapia și kinetoterapia sunt metodele terapeutice intens folosite în astfel de centre pentru că dau rezultate foarte bune în cazul pacienților cu afecțiuni determinate de timpul îndelungat petrecut în scaun.

Fizioterapia presupune folosirea unor factori fizici în cadrul unor proceduri care au ca scop diminuarea durerii, reducerea inflamațiilor, relaxarea mușchilor, îmbunătățirea fluxului sanguin, redarea mobilității țesuturilor și a elasticității articulațiilor. În cazul afecțiunilor coloanei, procedurile utilizate sunt electroterapia, terapia cu laser, terapia cu unde magnetice și terapia cu benzi kinesiologice. De asemenea, și masajul are un rol important în recuperarea pacienților.

În același timp, kinetoterapia are un rol la fel de important, de această dată fiind vorba de terapie prin mișcare. Sub supravegherea kinetoterapeuților, pacienții fac o serie de exerciții de gimnastică medicală, care duc la dispariția durerilor de spate și la reabilitarea totală a coloanei.

 

Acestea sunt toate detaliile de care trebuie să ții cont dacă și tu te numeri printre cei care petrec timp îndelungat stând pe scaun.   

 

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online