Dieta sănătoasă cu buget mic

78

Dieta „sănătoasă”, care să aducă ”viul” în corpul nostru, este o dietă cu multe fructe, multe legume, o dietă care ţine seamă de SEZON (în fiecare anotimp sunt disponibile alte opţiuni) şi care să aducă în organismul nostru suficiente minerale, vitamine şi mai ales ”enzime vii”.

Nu este nevoie de aparate ”sofisticate”.

Storcătoarele, blenderele, deshidratoarele, germinatoarele – sunt doar pentru cei care doresc mare diversitate în dietă şi vor să facă diferite ”încercări” tip gătit.

Pentru cei care nici nu au buget, nici timp de ceva foarte complicat, dieta ”naturală” este FOARTE SIMPLĂ, şi foarte apropiată de o dietă ”bazală” pe care o ţineau foarte mulţi oameni la ţară (cu produsele disponibile pe vremuri). Noi o vom adapta posibilităţilor moderne şi globalizării.

Dimineaţa, de fapt în prima parte a zilei, până în prânz – dieta constă în fructe de sezon, funcţie de preferinţa alimentară şi posibilităţi.

Iarna, fructele cele mai accesibile ca preţ sunt citricele (portocale, lămâi, mandarine, clementine, pomello), bananele şi merele.

1 kg portocale = 2,5 lei (în medie), dintr-un kg portocale, facem suc pentru două zile. (un pahar de fresh portocale se serveşte cu un pahar de apă plată).

Aşadar, pe lună, sucul de portocale ar costa în medie 15 kg x 2,5 RON = 37,5 RON. Desigur, că nu este nevoie să fie zilnic, se poate consuma la 2-3 zile şi TOT este benefic pentru economia organismului. Se pot consuma şi portocale ca atare, în anumite zile, nu doar sucuri.

Pe stomacul gol, se pot servi 1-2 pahare de apă cu lămâie (foarte bune pentru declanşarea ”curăţeniei” intestinelor după reposul de noapte). Sau poate fi ”apă cu portocale” (şi nu este nevoie de miere de albine). Sucul de la o jumătate de portocală la un pahar cu apă. Sau pot fi, pur şi simplu, 1-2 pahare cu apă, pe stomacul gol şi ATÂT.

Pentru multă lume, micul dejun nu este chiar aşa important (nici nu prea îţi vine să mănânci de la primele ore). Dacă nu vă este foame, mai bine săriţi peste micul dejun (aveţi încă energia corpului după somn).

Învăţaţi-vă să nu luaţi micul dejun (este o chestiune de obişnuinţă, veţi descoperi toţi cei care veţi încerca). VEŢI AVEA FOARTE MULTĂ ENERGIE şi stare de trezire mentală, dacă NU mâncaţi dimineaţa (încercaţi).

Foamea (sau hipoglicemia) pot apare în jur de ora 11.00 – sau ceva mai târziu (depinde cât sunteţi de ocupaţi şi de concentraţi la muncă). Atunci, aţi putea mânca 1-2 portocale sau 1-2 mere şi 1-2 banane (funcţie de cum simţiţi nevoia şi aveţi posibilitatea). Beţi apă ÎNAINTE de consumul fructelor, NU după aceea! (să nu fermenteze şi să aveţi gaze şi dureri!).

Dacă aveţi posibilitatea uneori să vă luaţi şi fructe uscate (stafide sau prune uscate), câteva dintre acestea sunt bine-venite acum. Nu uitaţi să consumaţi apă, apa este foarte importantă pe tot parcursul zilei – dar NUMAI PÂNĂ LA ORA 18.00 – după aceea, încarcă foarte mult rinichii (şi vă tulbură somnul de noapte cu eliminări).

Masa de prânz o puteţi servi în jurul orei 13.00- 14.00 (funcţie de cum apare şi foamea, desigur).

Începeţi cu 1-2 fructe (dacă nu aţi apucat să serviţi înainte gustarea de fructe), apoi un fel sau două (după foame şi posibilităţi).

Dacă puteţi servi mâncare gătită, serviţi legume gătite cu puţină carne/peşte (orice fel de legume de sezon – tip dovlecel, păstăi, varză, ceapă, morcovi, gulii, alte rădăcinoase etc). În alte zile, puteţi servi leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut) cu salată (poate fi o salată verde, o salată de varză (salata de varză este CEA MAI SĂNĂTOASĂ formă de servire a verzei, iarna – puteţi să o faceţi zilnic, fără probleme, doar tăiată mărunt, cu puţină zeamă de lămâie, portocală sau puţin sirop de coacăze / afine, dacă vă prepaţi singuri, bine ”frământată” la mână, adăugat mărar, puţină ceapă/usturoi/praz şi lăsată să se înmoaie o perioadă), o salată de sfeclă, sau o salată de rădăcinoase, sau ciuperci cu morcovi, ceapă, pătrunjel şi mirodenii (asta doar să aveţi exemple de opţiuni posibile).

Puteţi adăuga în mâncare, când nu aveţi carne sau leguminoase, câteva seminţe de floarea soarelui, de dovleac sau alte seminţe (de in, de mac, nuci măcinate sau alune măcinate)  de care puteţi lua la cele mai mici preţuri de pe piaţă. Seminţele, alunele şi nucile sunt SURSE DE PROTEINE şi GRĂSIMI utile în timpul iernii, DAR NU ZILNIC! (NU AVEM NEVOIE ZILNIC DE PROTEINE!!), cel mult de 1-2 ori pe săptămână.

Aşadar, masa de prânz este o masă cu PROTEINE şi LEGUME, sau pur şi simplu, o masă de legume. Nu faceti ”economie” la plantele aromate (mărar, pătrunjel, ceapă, usturoi, praz ghimbir, rozmarin, busuioc, cimbru, chimen, piper, ardei iute etc).

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online