Saxenda – Injectia minune pentru slabit mit sau realitate?

562

Saxenda este un medicament prescris pentru a ajuta la pierderea în greutate. Ingredientul activ din Saxenda este liraglutidă, un analog de GLP-1 (glucagon-like peptide-1), care este o substanță naturală produsă de organismul uman și care ajută la controlul glicemiei și la reglarea apetitului.

Saxenda funcționează prin suprimarea apetitului și creșterea senzației de sațietate, ceea ce face mai ușor pentru persoanele supraponderale sau obeze să consume mai puține calorii și să piardă în greutate. De asemenea, Saxenda poate ajuta la îmbunătățirea controlului glicemic la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Este important să rețineți că Saxenda trebuie să fie utilizat în asociere cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate pentru a obține cele mai bune rezultate în pierderea în greutate. De asemenea, trebuie să fie prescris de un medic și urmat strict conform instrucțiunilor de utilizare.

Cum se utilizeaza Saxenda?

Saxenda este un medicament injectabil care trebuie administrat subcutanat (în stratul de grăsime sub piele), de obicei în zona abdomenului, coapsei sau brațului superior. Este important să urmați cu strictețe instrucțiunile de utilizare și să urmați sfaturile medicului dumneavoastră în privința dozei și a programului de administrare.

În general, Saxenda se administrează o dată pe zi, în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Este important să nu depășiți doza prescrisă și să nu modificați programul de administrare fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Doza inițială recomandată este de 0,6 mg pe zi timp de o săptămână, iar apoi doza poate fi crescută treptat la 1,2 mg pe zi, 1,8 mg pe zi, 2,4 mg pe zi și, în cele din urmă, la doza de 3 mg pe zi, care este doza maximă recomandată.

Cum actioneaza?

Saxenda acționează prin imitarea acțiunii hormonilor naturali numiți GLP-1 (glucagon-like peptide-1). GLP-1 este secretat de obicei de celulele intestinale în timpul consumului de alimente și ajută la controlul glicemiei (nivelul de zahăr din sânge) și la reglarea apetitului.

Liraglutida, substanța activă din Saxenda, este un analog sintetic al GLP-1, care se leagă de receptorii GLP-1 din creier și din alte organe, determinând reducerea apetitului și creșterea senzației de sațietate. Aceasta face ca pacientul să mănânce mai puțin și să se simtă mai plin mai rapid, ceea ce poate duce la pierderea în greutate.

De asemenea, Saxenda poate îmbunătăți controlul glicemic la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 prin reducerea nivelurilor de glucoză din sânge și prin creșterea secreției de insulină.

Saxenda acționează timp de 24 de ore și trebuie administrat o dată pe zi, de preferință la aceeași oră în fiecare zi. Este important să urmați instrucțiunile de utilizare și să urmați sfaturile medicului dumneavoastră în privința dozei și a programului de administrare pentru a obține cele mai bune rezultate în pierderea în greutate.

Ce beneficii a prezentat pe parcursul studiilor?

Studiile clinice au arătat că Saxenda poate fi eficient în reducerea greutății corporale la pacienții cu supraponderabilitate sau obezitate. Unele dintre beneficiile observate în timpul studiilor includ:

 1. Pierdere semnificativă în greutate: Studiile clinice au arătat o pierdere medie în greutate de aproximativ 5-10% din greutatea corporală inițială într-o perioadă de 6 luni la 1 an de tratament cu Saxenda.
 2. Îmbunătățirea sănătății metabolice: Studiile au arătat o reducere semnificativă a nivelurilor de glucoză din sânge, a hemoglobinei glicozilate (HbA1c), a trigliceridelor și a tensiunii arteriale la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și/sau obezitate.
 3. Suprimarea apetitului: Saxenda a demonstrat capacitatea de a reduce pofta de mâncare și de a crește senzația de sațietate.
 4. Îmbunătățirea calității vieții: Pacienții tratați cu Saxenda au raportat îmbunătățiri semnificative în calitatea vieții, inclusiv în starea de spirit, mobilitate și activitate fizică.

Care sunt riscurile asociate?

Ca și alte medicamente, poate avea anumite riscuri și efecte secundare. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice efecte secundare sau probleme legate de utilizarea Saxenda. Unele dintre riscurile și efectele secundare asociate cu Saxenda includ:

 1. Reacții la locul injectării: Pot apărea reacții la locul injectării, cum ar fi durere, roșeață, umflături, mâncărime sau iritații. Aceste reacții sunt de obicei ușoare și trec de la sine.
 2. Grețuri și vărsături: Saxenda poate provoca greață și vărsături la unii pacienți, mai ales la începutul tratamentului.
 3. Scăderea nivelului de glucoză din sânge: Saxenda poate determina scăderea nivelului de glucoză din sânge (hipoglicemie) la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care iau și alte medicamente care reduc glicemia.
 4. Pancreatită acută: Saxenda poate crește riscul de pancreatită acută, o inflamație a pancreasului care poate fi gravă.
 5. Boala biliară: Saxenda poate crește riscul de boală biliară, cum ar fi colecistita (inflamația vezicii biliare) sau calculii biliari.
 6. Risc de cancer tiroidian: Saxenda poate crește riscul de cancer tiroidian, mai ales la pacienții cu un istoric familial de cancer tiroidian.

Este important să urmați instrucțiunile de utilizare și să urmați sfaturile medicului dumneavoastră în privința dozei și a programului de administrare și să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice efecte secundare sau probleme legate de utilizare.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace?

Pentru utilizarea sigură și eficace a Saxenda, trebuie să respectați următoarele măsuri:

 1. Utilizați Saxenda doar dacă v-a fost prescris de medicul dumneavoastră. Nu împărtășiți medicamentul cu alții și nu îl utilizați pentru alte scopuri decât cele prescrise.
 2. Respectați instrucțiunile de utilizare și urmați sfaturile medicului dumneavoastră în privința dozei și a programului de administrare. Nu depășiți doza recomandată sau nu modificați programul de administrare fără a discuta cu medicul dumneavoastră.
 3. Utilizați acul și seringa furnizate cu Saxenda și nu împărtășiți acul cu alte persoane. Schimbați acul la fiecare utilizare.
 4. Păstrați Saxenda în frigider între 2°C și 8°C, dar nu înghețați. Nu lăsați Saxenda la îndemâna copiilor.
 5. Luați în considerare efectele secundare și simptomele asociate cu utilizarea Saxenda. Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice efecte secundare sau probleme legate de utilizarea Saxenda.
 6. Combinați utilizarea Saxenda cu o dietă sănătoasă și un program de exerciții fizice regulate. Saxenda nu este un substitut pentru un stil de viață sănătos și nu poate fi utilizat singur pentru a pierde în greutate.
 7. Informați medicul dumneavoastră despre toate medicamentele, suplimentele și vitaminele pe care le luați, deoarece acestea pot interacționa cu Saxenda.
 8. Dacă sunteți gravidă sau alăptați, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Saxenda, deoarece siguranța utilizării Saxenda în timpul sarcinii sau alăptării nu este cunoscută.
 9. Faceți analizele de sânge pentru a verifica nivelul glicemiei și al altor markeri metabolici în timpul tratamentului cu Saxenda, dacă medicul dumneavoastră recomandă acest lucru.
 10. Nu întrerupeți tratamentul cu Saxenda fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră. Întreruperea bruscă a tratamentului poate duce la creșterea apetitului și la câștigul în greutate.

Concluzie, functioneaza sau nu?

Saxenda a demonstrat capacitatea de a ajuta la pierderea în greutate și la îmbunătățirea controlului glicemic la pacienții cu supraponderabilitate sau obezitate. Studiile clinice au arătat o pierdere medie în greutate de aproximativ 5-10% din greutatea corporală inițială într-o perioadă de 6 luni la 1 an de tratament cu Saxenda.

De asemenea, a demonstrat capacitatea de a reduce pofta de mâncare și de a crește senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la reducerea aportului caloric. Saxenda poate fi eficient în îmbunătățirea sănătății metabolice la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și/sau obezitate prin reducerea nivelurilor de glucoză din sânge și a trigliceridelor.

În concluzie, poate fi eficient în pierderea în greutate și în îmbunătățirea sănătății metabolice la pacienții cu supraponderabilitate sau obezitate. Este important să urmați instrucțiunile de utilizare și să urmați sfaturile medicului dumneavoastră pentru a obține cele mai bune rezultate și să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice întrebări sau preocupări legate de utilizarea Saxenda.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online