Tulcea va găzdui memorialul în onoarea campionului român de canoe Ivan Patzaichin

173

Un memorial dedicat lui Ivan Patzaichin, medaliat olimpic cu aur și unul dintre cei mai buni sportivi ai României, urmează să fie inaugurat anul acesta la Tulcea, pe promenada de la malul apei care poartă numele marelui canoist.

Patzaichin, câștigător a șapte medalii olimpice (patru de aur și trei de argint) și a 22 de titluri de campionat mondial (opt de aur), a încetat din viață în septembrie 2021.

Primăria Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 au semnat, marți, parteneriatul pentru construirea complexului memorial Ivan Patzaichin, a informat News.ro. Proiectul urmează să fie finalizat și dezvăluit anul acesta.

Memorialul, care se așteaptă să devină un reper turistic și cultural al orașului, combină lucrările a cinci artiști, și anume Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan și Gyárfás Oláh.

Piesa centrală va fi „Coloana”, un proiect al lui Virgil Scripcariu, care, cu cele 54 de palete ale sale, va reprezenta cursele istorice ale lui Ivan dar va onora și toți campionii din zona Deltei Dunării.

Proiectul va fi completat cu „Metopa” (un proiect al lui Mircea Cantor care va ilustra scene cheie din viața lui Ivan Patzaichin), „Inima așezată” de Teodor Graur și „Unda oprită” (care exprimă dragostea și dorul față de marele om). care a dispărut), „Fântâna” (opera de Dan Vezentan care surprinde relația organică a lui Ivan cu apa) și „Grădina” (compoziție de Gyárfás Oláh care prezintă relația lui Ivan cu natura în general și Delta în special).

Proiectul de ansamblu al memorialului a fost realizat de arhitectul Teodor Frolu, care i-a fost prieten apropiat și partener în ultimii săi ani.

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online